Mamele care alapteaza isi pun o multime de intrebari din dorinta fireasca de a nu face ceva care sa pericliteze alaptarea sau sa dauneze bebelusului. Uneori framantarile lor nu sunt de fapt motive reale de ingrijorare si au un raspuns simplu, alteori intr-adevar este nevoie de anumite precautii iar in alte situatii nu exista un raspuns universal ci depinde de mama si copil. Sa vedem care sunt cele mai frecvente intrebari legate de alaptare:
- Pot sa beau cafea daca alaptez?
- Pot sa alaptez cand am febra?
- Pot sa imi vopsesc parul daca alaptez?
- Pot sa alaptez daca am febra musculara?
- Regim alimentar strict pe tot parcursul alaptarii?
- Pot sa fumez daca alaptez?
Pot sa beau cafea daca alaptez?
Aceasta este una dintre intrebarile care survin imediat dupa nastere mai ales daca mama este o mare iubitoare de cafea si nu a renuntat la ea nici pe parcursul sarcinii. Cand vine vorba despre alaptare insa, trebuie sa luam in considerare anumite aspecte. Cafeina continuta de cafea se excreta in laptele matern dar in cantitati foarte mici, prin urmare specialistii considera ca este in regula ca o mama care alapteaza sa bea cafea insa in cantitati mici (o jumatate de ceasca- maximum o ceasca de cafea/ zi) deoarece altfel bebelusul va fi afectat manifestand semne de agitatie crescuta, lipsa de somn, privire mereu alerta tot timpul.
Ideal este ca ingestia cafelei sa aiba loc cu 1 ora, doua inaintea alaptarii, deci alegeti-va ca moment al acestei rutine relaxante exact dupa ce bebelusul este alaptat, pentru a nu risca sa ceara exact chiar dupa ce ati baut cafeaua. S-a constat ca bebelusii ale caror mame au renuntat total la cafea pe perioada sarcinii sunt mai sensibili la reluarea acestui obicei de catre mama decat bebelusii ai caror mame au continuat sa bea cafea in doze moderate pe parcursul sarcinii.
De asemenea bebelusul este mult mai sensibil inainte de 3 luni, cand va fi capabil sa proceseze mai eficient cafeina excretata in laptele matern, pana la 3 luni el o elimina mai greu din sistem de aceea este de preferat ca mama sa incerce sa renunte la acest obicei la inceputurile alaptarii. Acest lucru este recomandat mai ales daca se constata prin experienta ca nou-nascutul da semne ca este afectat chiar si de putinul de cafeina excretat in laptele matern.
Pot sa alaptez cand am febra?
Unele mamici au convingerea ca daca racesc si manifesta febra trebuie sa suspende temporar alaptarea pentru a “nu-i transmite febra copilului” sau pentru ca “laptele este afectat de febra”. Insa este chiar indicat sa continui sa alaptezi atunci cand ai febra. Din momentul in care mama a contactat o infectie corpul sau incepe sa fabrice anticorpi pe care prin alaptare ii va transmite copilului si il va proteja de boala.
Daca mama decide sa intrerupa alaptarea intr-o asemenea situatie copilul este supus riscului de a lua virusul de la mama, pe cand continuarea alaptarii ii intareste sistemul imunitar si il fereste de imbolnavire. Deci alaptarea atunci cand mama este febrila nu este doar permisa ci si recomandata ca fiind cel mai adecvat lucru pe care il poti face.
CITEȘTE ȘI: Întrerup alăptarea – Ce trebuie să știi înainte
Pot sa imi vopsesc parul daca alaptez?
In ceea ce priveste vopsirea parului, nu exista studii sau indicii care sa arata ca ar putea prejudicia in vreun fel alaptarea (calitatea laptelui, efecte negative asupra copilului etc.) Avand in vedere ca abia o cantitate infima de vopsea patrunde in sistemul circulator al mamei, este cu atat mai improbabil sa se excrete in laptele matern.
Unele mame au rezerve in privinta aceasta deoarece in ceea ce priveste vopsirea parului in perioada sarcinii parerile sunt impartite, insa in ceea ce priveste alaptarea, parerile converg ca nu exista nicio contraindicatie in ceea ce priveste vopsirea parului. Daca totusi faceti parte din categoria mamelor excesiv de grijulii si cu probleme de constiinta in legatura cu orice, puteti sa cautati o vopsea cat mai naturala, pe baza de plante.
Pot sa alaptez daca am febra musculara?
Aceasta intrebare poate parea multora hilara (si este firesc sa fie asa) insa este “ultimul trend” in ceea ce priveste legendele urbane, unele mame facand exces de zel in cautarea informatiilor pe internet (existand unele surse care sugereaza ca prezenta crescuta a acidului lactic dupa depunerea de efort muscular ar conferi “toxicitate” laptelui matern). Din fericire nu exista nici o legatura intre febra musculara si laptele matern, prin urmare mamele care alapteaza pot depune si efort si pot face si febra musculara fara repercusiuni asupra alaptarii.
Regim alimentar strict pe tot parcursul alaptarii?
Multe mame au temerea ca pe tot parcursul alaptarii vor trebui sa aiba o grija iesita din comun fata de alimentatie si sa manance luni in sir sau ani de zile doar carne si legume fierte sau fructe doar sub forma de compot, ceea ce nu constituie o viziune imbucuratoare, desigur. Din fericire acest lucru nu este nicidecum necesar.
Majoritatea mamelor pot manca tot ce isi doresc inca din primele zile ale alaptarii, regula de aur fiind sa evite alimentele care stiu ca le produc lor rau (balonare,diaree, mici alergii etc.) deoarece atunci va resimti neplaceri si sugarul. Insa in rest sunt foarte putine contraindicatii in ceea ce priveste regimul alimentar al mamei. Pentru orice eventualitate este bine ca fiecare mama sa urmareasca daca vreun aliment ingerat de ea produce in mod repetat disconfort copilului si sa-l evite in acest caz, dar recomandarile nu sunt universale , bebelusii putand sa reactioneze diferit la diverse alimente consumate de mama.
CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să știi despre alimentația mamei care alăptează
Pot sa fumez daca alaptez?
La aceasta intrebare, raspunsul de bun-simt ar fi: indiferent ca alapteaza sau isi hraneste copilul cu formula, o proaspata mamica nu ar trebui sa fumeze, stiindu-se cat de nociv poate fi fumatul pasiv! Pericolul pentru copil nu vine atat din influentarea negativa a laptelui matern prin fumat cat din nocivitatea fumului de tigara inhalat de copil.
Mamele care cred ca sunt suficient de responsabile nefumand in aceeasi incapere cu copilul trebuie sa tina cont ca fumul se impregneaza si in haine, par, piele, oricat de precauta s-ar considera. Fumatul pasiv predispune copilul la bronsite, pneumonii, astm, infectii ale urechii etc. Ideal este ca mama sa renunte la fumat sau cel putin sa reduca numarul tigarilor cat mai mult si sa nu fumeze chiar inainte de a alapta.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului pe saptamani
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!