Ce trebuie să conțină o cremă de protecție solară pentru bebeluși Avem răspunsul de la dna dr. Doina Tabacila, Medic Primar Dermatologie – Clinica Medicover Victoriei.
Sunt suficiente mai puțin de 20 de minute de expunere zilnică la soare pentru a-i asigura bebelușului sau copilului mai mare un aport optim de vitamina D, o vitamină esențială în procesul de creștere. Expunerea la soare a copiilor nu trebuie făcută în intervalele 10 – 16, nici măcar în mod excepțional la orele prânzului chiar dacă sunt nori pe cer. Sunt de preferat orele din cursul dimineții pentru plimbarea zilnică când soarele este mai blând. În restul timpului, bebelușii trebuie feriți sau protejați pe cât posibil de efectele razelor ultraviolete asupra pielii.
Mari și mici: suntem toţi egali sub soare?
Pielea copiilor este mai sensibilă decât cea a adulţilor, prin urmare copiii sunt cel mai vulnerabili la raze UV. Care este cea mai bună metodă de protecţie? Depinde de vârsta bebelușului. Bebelusii sub 6 luni nu trebuie expuși deloc la soare iar după vârsta de 6 luni, până la 3 ani se recomandă să fie expusi indirect la soare. Nu se vor folosi creme cu protecție solară pentru bebelușii sub 6 luni.
Pentru bebeluși mai mici de 6 luni pălăriile, ochelarii de soare și hainele opace sunt cea mai bună sursă de apărare împotriva razelor UV. După această vărsta se pot folosi cremele de protecție solară speciale pentru bebeluși.
Arsurile solare din copilărie îi predispun pe copii la cancer de piele mai târziu. Dermatologii atrag atenția și ne recomandă să folosim protecție solară în tot cursul anului și nu doar când suntem în vacanță la mare. Pielea copiilor trebuie protejată de fiecare dată când ies din casă chiar și în zilele înnorate. Norii nu blochează razele UV să ajungă pe piele, ci doar le filtrează, iar de cele mai multe ori vorbim de o filtrare ușoară.
CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă factorul SPF (factorul de protecție solară)
Ce trebuie să urmărești când alegi o cremă de protecție solară pentru bebe
În primii 3 ani de viață, pielea bebelușilor este nevoită să traverseze perioada de tranziție între mediul intrauterin și mediul extern acesta este principalul motiv pentru care pielea lor delicată și sensibilă nu își exercită funcțiile la capacitatea optimă.
Cea mai vitală funcție a pielii este cea de barieră de protecție prin care reușeste să apere organismul de mediul extern. Trebuie să știi că pielea bebelușilor este de 3-5 ori mai subțire decât a adulților, are PH neutru, iar filmul hidrolipidic de suprafață este slab reprezentat, la fel și stratul cornos de celule moarte de la suprafața pielii. Din cauza acestei permeabilități pielea bebelușilor este predispusă să absoarbă într-o cantitate mai mare substanțele aplicate pe piele. De aceea se recomandă o atenție deosebită în alegerea produselor de îngrijire a pielii bebelușului.
Pentru bebeluși și copii vom alege acele creme special concepute pentru a proteja bariera cutanata incomplet dezvoltată. Crema de fotoprotectie pentru bebeluși sau copii mai mari pe langă protecția ridicată SPF 50+ trebuie să nu irite pielea, să aibă o absorbție sistemica minima și să fie ușor de aplicat.
Când faci alegerea cremei de protecție solară pentru bebelușul tău, caută produse fără parfum, pentru față și corp, hipoalergenice, cu SPF 50+ și spectru larg. Este de preferat să alegeți un produs fără efect gras sau lipicios. Dacă vorbim despre un copil mai mare care deja se bălăcește sau petrece mult timp în apă orientați-vă după un produs rezistent la apă. Crema de protecție solară se reaplică o data la 2 ore sau imediat după ce copilul a ieșit din apă.
CITEȘTE ȘI: Reaplicarea cremei de protecție solară | Cum se menține un nivelul de protecție optim