Protecţia solară este esenţială pe tot parcursul anului pentru a vă menţine pielea sănătoasă, cu aspect plăcut. Este necesar însă să alegeţi un factor de protecţie potrivit cu atât mai mult cu cât avem de-a face cu pielea sensibilă și delicată a bebelușilor și copiilor.
Crema de protecție solară de anul trecut mai este bună? Pe etichetă scrie că expiră în 12 luni de la deschidere Avem răspunsul de la dna dr. Doina Tabacila, Medic Primar Dermatologie – Clinica Medicover Victoriei.
Cremele de protecție de anul trecut pot fi folosite în funcție de ce spune termenul lor de valabilitate dar mai ales de modul în care le-am depozitat. Majoritatea au un termen de utilizare de 6 sau 12 luni de la desigilare, informație menționată grafic pe ambalaj ca o cutie pe care este trecut numărul de luni.
Recomandărilor dermatologilor sunt însă de a utiliza zilnic cremă de protecție solară pe tot parcursul anului astfel că un produs de protecție solară ar trebui să se consume în maxim 3-6 luni.
CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să conțină o cremă de protecție solară pentru bebeluși
Eficiența și siguranța unui produs este garantată de producător timp de 6 sau 12 luni de la deschidere, în funcție de specificația de pe spatele produsului. După acest interval, se consideră că produsele ar putea fi contaminate bacterian și nu ar mai fi sigure. Dacă este vorba de un produs cu o dată de expirare clar menționată și termenul se află la limită este bine ca aceste creme să fie folosite în sezonul în care au fost cumpărate și să nu depășească termenul respectiv.
Pentru ca produsul să fie sigur de folosit pe o perioadă mai lunga ar trebui depozitat corespunzator, sub 25 grade Celsius. In cazul în care produsul își modifică culoarea, textura sau mirosul este indicat să achizitionați un produs nou.
Ar trebui să cumpărăm o cremă nouă și în cazul în care am depozitat-o pe cea veche la temperaturi ridicate sau am ținut-o sub acțiunea directă a soarelui. Altfel spus, dacă am folosit crema de anul trecut la plajă (cum este normal), ea va avea un termen de valabilitate mai scurt decât cel înscris pe ambalaj, pentru că a stat la soare și la temperaturi ridicate. De asemenea, dacă obișnuim să uităm crema deschisă și particule de nisip sau praf au ajuns în zona orificiului de ieșire cel mai probabil produsul este alterat.
Nu s-a demonstrat că eficiența produselor de protecție solară ar scadea în timp și doar produsele noi oferă o protecție completă. Singura condiție este ca produsul să nu sufere între timp modificări ce ar putea duce la degradarea eficienței formulei.
Cum ne protejăm de efectele nocive ale soarelui:
- Respectă orele de plimbare și evită mijlocul zilei pentru ieșirile împreună cu copilul
- Imbrăcați copiii cu hainuțe ușoare din bumbac și puneți o pălărie pe cap în timpul verii
- Protejați ochii copiilor cu ochelari de soare de când este bebeluș
- Folosește produse de protectie solară de fiecare dată când copilul iese afară din casă într-o cantitate generoasă.
- Aplicați protecție solară și în mașină
- Renuntați la crema de anul trecut dacă ați ținut-o sub soare în fiecare zi de plajă.
CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă factorul SPF (factorul de protecție solară)
Chiar dacă utilizați produse de protectie solară de fiecare data când ieșiți din casă nu înseamna că cel mic poate să stea în soare mai mult timp sau la orice oră din zi.