Când principiile sănătoase ale unui regim alimentar nu pot fi urmate (din varii motive, le vom dezvolta mai jos), se impune să le oferim copiilor suplimente de vitamine pentru a le asigura aportul optim de aceste substanțe necesare pentru o bună dezvoltare. Dar când au copiii nevoie de suplimente de vitamine?
Obiceiul de a servi hrană sănătoasă se învață încă din copilărie, la fel cum, tot atunci, îi învățăm pe copii mersul, folosirea toaletei, spălatul de dinți și bunele maniere. Însă asta presupune ca părinții sau adulții responsabili cu oferirea unei diete sănătoase să cunoască regulile mâncatului sănătos și… să le și respecte. Să nu uităm că este perioada în care, prin exemple, copilul descoperă și învață ceea ce este potrivit.
„În perioada de creștere este esențial să oferim copiilor necesarul optim de vitamine și minerale printr-o dietă sănătoasă și echilibrată, pentru a le asigura o dezvoltare sănătoasă, atât fizică, dar și mentală. Organismul uman, mai ales cel al copiilor, are nevoie de o multitudine de vitamine și minerale pentru a funcționa și a se dezvolta în mod corect. În acest context rolul părinților este unul definitoriu, întrucât ei sunt cei care stabilesc aportul de substanțe nutritive în dieta copilului“, ne spune doamna doctor Daniela Nicorici, medic specialist pediatrie.
O alimentație sănătoasă ar trebui să aibă în vedere consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale (grâul, orezul brun, meiul, quinoa, orzul), proteine (ouă, lapte, pește și într-o mai mică măsură carne) și grăsimi sănătoase.
Excepțiile de la aceste principii devin excepții de la starea de sănătate și aduc cu ele o mulțime de neplăceri. Chiar dacă nu se transformă imediat în boli, excepțiile de la principiile sănătoase ale alimentației pot duce la dezvoltarea unor comportamente de dependență față de alimentele nesănătoase care, după un consum îndelungat, dereglează ritmul digestiei, favorizează apariția obezității și apoi a afecțiunilor care rezultă din toate aceste dereglări.
Ce facem cu mofturoșii?
Mofturile copiilor se nasc tocmai din această proastă punere în aplicare a regulilor unei alimentații sănătoase în perioada în care ei descoperă gusturile. Singur ca va cere ciocolată în defavoarea unui măr sau suc carbohidrat, plin de zahăr și alte chimicale și nu apă, dacă i s-au oferit acele alimente iar el le-a descoperit.
Specialiștii au descoperit, spre exemplu, că reacțiile care se întâmplă în creier atunci când simțim nevoia de sărat sunt aceleași cu cele care se declanșează în creierul unui dependent de cocaină sau opiu…
Educația alimentară se face acasă, prin exemple de comportament și mese sănătoase. Mofturoșii trebuie educați, iar „educatorii“ trebuie să se supună acelorași reguli. Într-o casă unde se respectă principiile alimentației sănătoase, copilul mănâncă și legume, și fructe, și pește. Lipsa acestora, duce la carențe de vitamine și minerale, la o dezvoltare întârziată sau cu probleme.
„În general, copiii care urmează o dietă echilibrată nu au nevoie de suplimente de vitamine însă, în realitate, preferințele lor pentru hrană nu corespund întotdeauna cu ceea ce noi numim o alimentație sănătoasă. Suplimentele de vitamine și minerale sunt adesea necesare pentru copiii care urmează dietele vegane sau vegetariene, pentru cei cu afecțiuni relaționate cu absorbția deficitara de substanțe nutritive sau atunci chiar atunci când vorbim despre niște mici «mofturoși». Este foarte important ca în momentul în care părinții se decid să completeze dieta cu suplimente alimentare să ceară mai întâi părerea unui medic specialist“, ne spune doamna doctor Daniela Nicorici.
Pentru cei care își doresc să schimbe regimul alimentar al copiilor lor pentru a preveni îmbolnăvirile, dar și pentru a-i oferi celui mic tot ce are nevoie pentru a se dezvolta armonios, iată o listă scurtă cu ceea ce ar trebui inclus zilnic în alimentația lor:
- proteine (vită, carne de pasăre, pește, organe, ouă – din surse cât mai curate, dar și lapte)
- legume și fructe (spanac, salata, sfeclă, sparanghel, praz, bame, măsline, ridichi, nap, gulie, varză, conopidă, ardei, roșii, ceapă, vinete, dovlecei, morcovi, țelină, broccoli, castraveți, avocado, fructe de pădure, banană, struguri, mere, portocale, rodii, piersici, caise, pepene, mango, papaya), dar mai puțin porumb, cartof și fasole.
- Lichide (apă, compot de fructe fără zahăr, limonadă cu miere, lapte și doar din când în când sucuri naturale proaspăt stoarse pentru că conțin prea mult zahăr!)
Când e cazul să apelăm la suplimente
Când alimentația nu reușește să-i ofere copilului aportul necesar de vitamine și minerale, la recomandarea medicului și după niște analize care să releve că are nevoie, se pot administra suplimente alimentare. Dincolo de mofturoșii care refuză anumite alimente, ajung în situația de a avea nevoie de suplimente alimentare, mai sunt și copiii care refuză să mănânce orice fel de mâncare, cei care suferă de anumite afecțiuni, cei care „au adoptat“ o dietă vegetariană sau vegană (tot prin puterea exemplului, în familie…), precum și cei care consumă în mod regulat și cantități mari de sucuri carbogazoase.
„Majoritatea copiilor obțin cantități adecvate de substanțe nutritive dintr-o dietă echilibrată, dar în anumite circumstanțe este recomandat să suplimentăm aportul de vitamine și minerale. Cantitățile exacte ale suplimentării variază însă în funcție de vârstă: copiii mai mari și adolescenții au nevoie de cantități diferite de substanțe nutritive comparativ cu cei mici. Pe măsură ce copiii cresc, este vital pentru ei să obțină cantități adecvate din aceste substanțe care ajută la dezvoltarea unor oase puternice, cum ar fi calciul și vitamina D. Mai mult, fierul, zincul, iodul, vitaminele A, B6 (folat), B12 și vitamina D sunt extrem de importante pentru dezvoltarea creierului încă din primii ani de viață“, adaugă doamna doctor Daniela Nicorici.
Fiecare funcție a organismului nostru necesită o anumită cantitate de vitamine. În procesul de creștere e nevoie de un aport mai mare, spre exemplu. În prezența vitaminelor se produc celule de calitate, se desfășoară normal procesul de multiplicare a acestora. Și asta încă din etapa intrauterină! Vitaminele din complexul B sunt vitale pentru creșterea fizică a copilului, dar și pentru dezvoltarea mentală. Dezvoltarea sistemului osos nu se poate face în lipsa sau în situația unui cantități insuficiente de vitamina D, K și A.