Timpul trece atat de repede, iar micutul tau arata acum exact ca bebelusii din reclame: rotunjor, catifelat si zambaret! Ce surprize a pregatit pentru tine aceasta noua saptamana? Nu mai e mult pana cand micutul tau va implini 3 luni. Deja a crescut mult si probabil ca macar o masura de haine i-a ramas mica. Cel mai mult ii place sa fie tinut la verticala, lipit de corpul tau sau al lui tati, in asa fel incat sa poata observa lumea. Are atatea de descoperit! Suntem siguri ca se distreaza de minune si atunci cand sta culcat pe spate si loveste cu picioarele, cand isi misca manutele si, in general, cand isi exerseaza motricitatea grosiera.
La aceasta varsta, cei mai multi dintre bebelusi au descoperit deja cum sa isi duca mainile la gurita ca sa isi suga degetelele si probabil ca nu mai e mult pana cand va reusi sa apuce jucariile atarnate deasupra patutului. Iar vestea cea mai buna e ca, dupa agitatia colicilor, urmeaza o perioada de acalmie.
Daca vrei sa te distrezi putin, hai sa aflam ce fel de fruct este bebelusul tau. Celebrul Dr. William Sears sustine ca, in concordanta cu forma corpului, bebelusii sunt mere, pere sau banane. Bebelusii lungi si subtiri, pe care Dr Sears ii compara cu bananele, au un metabolism intens si ard caloriile mai repede. Ei cresc repede in lungime, asa ca la controalele medicale apar a fi mai lungi decat media pentru varsta lor, dar mai usori.
Descoperă cum se dezvolta bebelușul în fiecare săptămână în sectiunea specială PRIMUL AN
Bebe la 11 săptămâni
Bebe la 12 săptămâni
Bebe la 13 săptămâni
Bebe la 14 săptămâni
Bebe la 15 săptămâni
Bebelusii cu rata metabolica mai lenta, asa-numitii bebelusi para sau mar, iau mai degraba in greutate. Medicul va observa, in familia bebelusului, diverse tipuri de statura: parintii sau bunicii pot fi inalti si slabi sau scunzi si indesati, sau cu o statura mignona. E destul de probabil ca bebelusul sa isi respecte stilul de crestere in care s-a incadrat pana acum. De aceea, medicul te va sfatui sa nu tragi concluzii in urma discutiilor purtate cu alte mamici in parc. In fond, nu poti compara mere cu pere!
In ceea ce priveste tiparul de somn, exista carti care sustin ca acesta ar trebui sa fie unul strict. Dar aceleasi carti recomanda si intervale de timp fixe intre hraniri, ceea ce stim deja ca nu este o idee buna. Stim ca te asteptai, inainte de a naste, ca somnul bebelusului sa se desfasoare ca la carte: in patut, cu draperiile trase dar credem ca te-ai lamurit deja ca nu e cazul. In ciuda opiniei generatiei mai batrane, somnul este la fel de bun oricand si oriunde il cucereste pe bebelus. In masina, la san, in brate, in carucior, in leagan, nu are nici o importanta.
Avand in vedere ca bebelusul intra intr-o noua etapa, si jocurile pot deveni mai diverse. Este momentul ca bebelusul sa descopere pozitia pe burtica, ea fiind extraordinara pentru intarirea muschilor gatului, spatelui si feselor in vederea statului in sezut. In plus, eviti riscul turtirii capului in zona folosita ca sprijin cel mai frecvent.
CITEȘTE ȘI:
Cand si de ce sa asezam bebelusul pe burtica?
Avantajele copiilor tinuti in brate
Cum stimulam simtul tactil al bebelusului
Jucariile de plus nu prezinta mult interes pentru bebelusii de aceasta varsta. Incearca sa nu fii dezamagita, caci va veni si vremea lor. Preferatele micutului sunt jucariile pe care le poate apuca usor, care zornaie sau pe care le poate roade. Incearca sa rotesti jucariile, in asa fel incat sa ii prezinti mereu altceva. Iar daca poti aseza o oglinda in care sa se priveasca atunci cand sta pe burtica, vei vedea pe chipul micutului definitia entuziasmului. Nu uita ca jucaria preferata a bebelusului raman mami si tati. Nimic nu va poate inlocui, asa ca asigura-te ca ii vorbesti frecvent si ca stabilesti un contact apropiat cu micutul tau.
CITEȘTE ȘI: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!