Un bebelus nu este niciodata prea mic pentru joc si joaca asa ca sa vedem ce jocuri sunt potrivite in primele luni.
Este dovedit ca parintii pot contribui la dezvoltarea inteligentei copilului inca din primele luni de viata si ce metoda poate fi mai potrivita la varsta copilariei decat joaca? Oricat de mic ar fi copilul exista activitati care sa-l stimuleze si sa-i dezvolte anumite abilitati si chiar inteligenta.
Jocul “fata in fata”
Incepand de la doua saptamani de viata pana spre doua luni acesta ar putea fi jocul preferat al copilului. Cand copilul este alert, in stare de vigilenta, tine-l cat mai in raza ta vizuala si scoate limba cat poti de repede. Vei vedea ca in scurt timp bebelusul va incerca si el sa-si miste limba. Expresiile faciale sunt “contagioase” si in scurt timp nu doar tu il vei “molipsi” pe el ci si el va reusi sa te faca sa casti, spre exemplu, fara sa-ti dai seama!
Jocuri “in oglinda”
Nu este vorba de o oglinda propriu zisa ci de chipul mamei in care bebelusul se poate reflecta. Jocul consta in a imita expresiile faciale ale bebelusului, mimica sa, astfel incat copilul “sa se vada” ca intr-o oglinda. Cand se incrunta, deschide gura sau se uita cu ochi mari, fa si tu aceleasi lucruri, exagerandu-le. Acest joc contribuie la construirea constiintei de sine a copilului. Nimic nu e mai amuzant pentru un nou-nascut decat un chip cu o mimica expresiva, in miscare!
Jocuri cu “apucat si scuturat”
Bebelusii adora jucariile care fac zgomot si pe care le pot apuca in mana, de la inele zornaitoare la mascote care scot sunete cand le apesi sau centre de activitati sub forma unei paturi cu o bara de jucarii deasupra. Acestea sunt bune deoarece le dezvolta si motricitatea fina.
Jocuri pentru degete
Da-i bebelusului o panglica sau un siret si vei vedea ce concentrat va fi asupra lui, cum va incerca sa-si foloseasca mainile si degetele pentru a-l apuca si a se juca cu el. Desigur ca nu trebuie scapat nici o clipa din ochi pentru a se evita pericolul strangularii!
Jocul cu mingea
De cand bebelusul poate sa stea singur in sezut, va puteti juca impreuna cu mingea, de preferinta una mica, din material textil, colorata puternic si zornaitoare pentru un plus de atractivitate. Bebelusii sunt in stare sa petreaca minute intregi incercand sa prinda mingea care le este pasata usor si dand-o inapoi, este un joc foarte amuzant pentru ei si le sporeste indemanarea si focusarea.
CITEȘTE ȘI:
12 jocuri cu mingea afară și în casă | Distractiv și foarte sănătos la orice vârstă
Repere ale dezvoltarii motricitatii de la 1 la 3 ani
Dezvoltarea motorie la copiii de 3-6 ani
Cele mai bune jucarii educative pentru dezvoltarea intelectuala si emotionala a bebelusilor
Joaca la oglinda
De data aceasta o oglinda reala. Stai cu bebelusul in fata unei oglinzi, de preferinta de perete si uita-te cum incearca sa “exploreze” imaginea din oglinda si cat de uimit este sa iti vada imaginea reflectata langa a lui.
Pentru bebelusi mai mari citeste despre aceste sugestii de jocuri si jucarii.
Sa vedem acum care sunt jucariile inteligente, pentru bebelusi inteligenti!
In primul rand nu trebuie sa pierdem din vedere ca interactiunea, joaca si nu lucrurile materiale, obiectele, jucariile, contribuie la ascutirea mintii! Jucariile sunt, ca sa zicem asa, “cireasa de pe tort”, dar “tortul” este reprezentat de relatia parintelui cu copilul. Sa vedem totusi care sunt cele mai recomandate “cirese”, si anume jucarii: in linii mari, o jucarie trebuie sa stimuleze cat mai multe simturi, astfel incat copilul sa poata face cat mai multe cu ea, sa-i simta textura, sa o vada, sa o auda, sa poata face ceva cu ea.
In topul celor mai interesante jucarii pentru primele luni ar fi: jucariile care pot fi tinute in mana precum inele de plastic, telefoane de jucarie, oglinzi care nu se sparg. De asemenea sunt potrivite jucariile in culori primare contrastante, cuburile mari, mingile, cartile din material textil, rulouri mari cu care se pot juca pe podea.
CITEȘTE ȘI: Când încep bebelușii să meargă de-a bușilea?
Cand alegi o jucarie ghideaza-te dupa aceste caracteristici ale unei “jucarii bune”:
- In primul rand sa corespunda etapei de dezvoltare a copilului.
- Sa incurajeze mai degraba imaginatia si curiozitatea decat “sa faca ceva” singura pentru bebelus.
- Sa incurajeze interactiunea dintre parinte si copil.
- Sa fie rezistenta.
- Si nu in ultimul rand intruneasca toate normele de siguranta.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.