Este de la sine-inteles ca niciun parinte nu si-ar hrani copilul cu ceva nociv cu buna-stiinta. Sau in cel mai rau caz uneori stim ca anumite alimente nu sunt tocmai benefice sanatatii dar nu rezistam insistentelor copiilor, cum se intampla in cazul dulciurilor. Dar exista alte capcane alimentare care reprezinta cu adevarat pericole pentru sanatatea copiilor. Anumite alimente chiar ar fi mai bine sa lipseasca total din meniul unui copil, cu atat mai mult cu cat ele nu sunt recomandate nici pentru adulti. Sa vedem care sunt categoriile cele mai de evitat si care sunt argumentele de care este bine sa tii cont atunci cand faci aceste alegeri:
Mezelurile – alimente pe care nu ar trebui sa le incluzi nicodata in alimentatia copilului
Multi parinti obisnuiesc sa dea copiilor mezeluri sub diferite forme, unii chiar considera crenvustii sanatosi si hranitori sau cred ca un sandwich cu o felie de sunca reprezinta un mic-dejun potrivit. Realitatea trista este ca mezelurile din comert nu sunt ceea ce credem noi ca sunt ci cu totul altceva. Carnea exista in ele doar sub forma de titlu sau in proportii infime, total nesemnificative. Chiar daca au continut de carne sunt completate de apa, grasime, tendoane si sare. In plus, toate aceste preparate din carne sunt de cele mai multe ori si afumate. Gustul lor bun si care din pacate ii atrage pe copii, chiar si pe cei mofturosi la mancare, este dat de diverse arome sintetice si de potentiatori de gust. Citește și despre: Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Mezelurile sunt produse puternic procesate, pline de aditivi cancerigeni si de conservanti nocivi pentru sanatate. Daca parintii ar citi cu atentie etichetele s-ar gandi de multe ori inainte sa dea copiilor asa ceva, chiar daca au impresia ca mezelurile sunt o alternative mai ieftina a carnii! Chiar si cand eticheta indica prezenta carnii este bine de stiut ca acea carne dezosata mecanic este o pasta rezultata in urma dezosarii carcaselor de pasare, pasta ce poate contine si resturi de piele si chiar de oase, prelucrate cu utilaje speciale. Unii dintre aditivii regasiti in mezeluri sunt suspectati a produce deficit de atentie si hiperactivitate la copii.
Unii producatori incearca sa manipuleze parintii facand mezeluri “pentru copii”, cu ambalaje atractive si cu sloganuri convingatoare, insa daca citim cu atentie eticheta vedem ca nu difera cu mult de mezelurile “obisnuite” si sunt doar reclama inselatoare. Totusi, daca copilul este mai mare si doriti sa-i oferiti ocazional semipreparate din carne alegeti un produs cu cat mai putin ingrediente, cu carne in proportie de peste 90% si atentie sa fie produs fiert. CITEȘTE ȘI: Cele mai nutritive alimente care ar trebui să se regăsească în meniul fiecărui copil
Branza topita – aliment pe care nu ar trebui sa-l incluzi nicodata in alimentatia copilului
Branza topita este un alt aliment preferat de parinti pentru usurinta cu care se foloseste la sandwichuri si agreat de copii datorita gustului sau placut. Insa si branza topita este un aliment nociv, fiind un fel de rebut consituit din resturile ramase de la prepararea altor tipuri de branza.
Specialistii au constatat ca branza topita contine peste 10 E-uri nocive pentru sanatate, printre care fosfatii, acidul carminic, ascorbatul de sodiu. Branza topita contine si nitrit de sodiu, care este o substanta cu potential cancerigen si de asemenea are multe calorii, predispunand spre acumularea unui exces de greutate. De asemenea branza topita are un continut foarte ridicat de grasimi rele, care predispun la boli cardio-vasculare si ingroasa arterele.
Sarurile de topire de care sunt pline toate sortimentele de branza topita provoaca eliminarea calciului din sistemul osos, un lucru foarte nociv pentru oricine, cu atat mai mult pentru un copil in crestere. Prin urmare ar fi bine sa scoatem complet acest tip de branza din alimentatia copiilor si sa le oferim branzeturi proaspete pe cat posibil iar daca vrem o alternative mai sanatoasa la tartine sa folosim untul.
CITEȘTE ȘI: 10 semne de deficiențe nutriționale la copii
Pateurile din comert – alimente pe care nu ar trebui sa le incluzi nicodata in alimentatia copilului
Indiferent ca sunt din ficat sau vegetale pateurile din comert contin o serie de E-uri daunatoare sanatatii. Multi parinti ofera pateu pe paine copiilor crezand ca este facut din ficat si deci este ceva nutritiv, insa pateurile contin mai mult slanina decat ficat!
De asemenea contin multi aditivi dintre care unii precum nitritul de sodiu (E250) si glutamatul monosodic (E621) sunt foarte periculosi pentru sanatate, putand cauza afectiuni ale tiroidei, tulburand ritmul cardiac, putand declansa afectiuni alergice, inclusiv astm. Este de preferat sa renuntati total la pateurile din comert si sa le preparati voi insiva in casa, din ingrediente sanatoase, existand numeroase retete disponibile. Incearca reteta noastra de pate de ficat sau crema de masline
CITEȘTE ȘI: 12 superalimente care ajută sistemul imunitar și satisfac toate nevoile nutriționale ale copiilor
Margarina – aliment pe care nu ar trebui sa-l incluzi nicodata in alimentatia copilului
Margarina este un produs care a aparut pe timp de criza, in perioada interbelica, si este si acum preferat de multa lume datorita usurintei cu care se pot tartina feliile de paine cu ea si pretului foarte accesibil. Multi consumatori sunt chiar convinsi ca margarina este o alternativa sanatoasa a untului si ca untul provoaca boli de inima si cresterea colesterolului pe cand margarina este vegetala si deci sanatoasa! Insa nutritionistii ne avertizeaza ca aceste informatii nu sunt corecte si ca in dieta unui copil, cel putin, daca nu si a adultilor, acest aliment nu are ce cauta!
In margarina se gasesc trans-acizi sintetizati industrial foarte riscanti pentru sanatate, pe cand in unt exista grasimi cu adevarat naturale precum si vitaminele A si D. Deci este de preferat untul in alimentatia copilului, margarina fiind total contra-indicata.
Desigur ca exista numeroase alimente care fac intr-o masura mai mica sau mai mare rau sanatatii, exista grupe de alimente care nu trebuie consumate in exces, prea frecvent sau in cantitati prea mari, altele care trebuie consumate cu precautie pentru a vedea daca nu declanseaza o reactie alergica la copil. Insa alimentele enumerate anterior fac mai mult rau decat bine de aceea puteti sa le eliminati fara regret din alimentatia copilului si chiar a voastra, pentru a nu va risca sanatatea!
CITEȘTE ȘI: Grăsimi bune de care au nevoie copiii
Tu obisnuiesti sa incluzi aceste alimente in meniul copilului tau?
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.