Ultimele studii in domeniu au descifrat misterul fericirii care se pare ca are o legatura directa cu chimia corpurilor noastre. Ceea ce mananci influenteaza enorm dispozitia.
Serotonina si endorfina sunt doua substante responsabile de starea de bine. Cantitatea lor este influentata de creier dar si de alimentele pe care le consumam.
Serotonina, denumita si “hormonul fericirii” are un rol important in procesele mentale si afective, o cantitate scazuta fiind asociata cu aparitia depresiei. Pe de alta parte endorfinele reduc intensitatea durerii si anxietatea si imbunatatesc sistemul imunitar.
Producerea de endorfine variaza de la o persoana la alta. Endorfinele sunt eliberate de creier atunci cand ne petrecem timpul in natura la lumina putenica a soarelui, cand radem, in timpul activitatii fizice sau sexuale, sau dupa ce mancam anumite alimente.
Ai grija ca in alimentatia ta zilnica sa incluzi cel putin unul din urmatoarele alimente. Asigura o variatie de la o zi la alta. Cel mai probabil starea ta de bine se va imbunatati.
Alimente bogate in carbohidrati
Recomandarea noastra – Fulgi de ovaz sau de orz
Alege carbohidrati complexi (paine integrala sau de secara, cereale integrale, orez brun, cartofi) si nu pe cei simpli (paine alba, cereale procesate cu adaos de zahar, orez alb) deoarece efectul va fi mai lung.
Dupa o masa bogata in carbohidrati, nivelul de serotonina creste avand ca efect un sentiment de pace si liniste interioara.
Bananele
Triptofanul este unul din cei 10 aminoacizi esentiali, precursor al serotoninei si un tranchilizant natural ce se gaseste in mod natural in banane.
Corpul nostru nu poate produce acest aminoacid, asa ca trebuie sa-l luam din alimente. Saraca in calorii, cu un continut bun de magneziu si potasiu, 1-2 banane pe zi, te vor ajuta sa mai reduci din stres si sa induci relaxarea.
Carnea de curcan
Fiind o sursa foarte buna de triptofan este un motiv bun sa incluzi in dieta ta mai multa carne de curcan si mai putina de pui, vita sau porc.
Daca suferi de insomnie incearca sa consumi o portie de carne de curcan la cina, serotonina fiind responsabila si de reglarea somnului. Un nivel scazut de triptofan are ca efect un nivel la fel de scazut de serotonina.
Ardeiul iute
Consumat cu moderatie, ardeiul iute prin prezenta substantei capsaicina ajuta la eliberarea de endorfine inducand o stare de bine.
Ciocolata
Este bine cunoscut faptul ca ciocolata poate avea un efect pozitiv asupra starii phihice si a sanatatii in general, in special daca se consuma sortimente de ciocolata neagra, cu un continut de minim 75 % cacao.
Alte alimente care ar putea usor sa ne binedispuna, datorita prezentei aminoacidului triptofan sunt: nucile si migdalele, vegetalele cu frunzele verzi, laptele si branza, oul, dovleacul, fasolea sau pestele.
Include aceste alimente in meniu familiei cu atat mai mult cu cat triptofanul joaca un rol important si in cresterea copiilor.
Nivelul de serotonita este influentat si de Vitamina B3, implicata in transformarea triptofanului in serotonina. Surse bune de vitaminele B sunt: lactatele, galbenusul de ou, fasolea, varza, prazul, ciupercile, morcovii.
Se pare ca persoanele care au o dieta bazata in principal doar pe cereale si legume sunt deseori indispuse sau zambesc mai rar, datorita unei substante provenite din ingrasaminte – cadmiu, si care are ca efect scaderea nivelului de serotonina.
De asemenea, anticonceptionale orale utilizate pe termen lung inluenteaza balanta hormonala avand ca efect cresterea hormonului cortizol, opusul serotoninei.
Te-ar mai putea interesa:
5 jucarii recomandate in primul an
De ce nutritie adecvata ?
Introducerea carnii in alimentatia copilului
Cerealele in alimentatia copilului
Ce beneficii aduc fructele si legumele ?
Retete rapide cu fructe
Metode moderne de diversificare