Omega 3 este un acid gras esential pe care corpul uman nu il poate produce si pe care trebuie sa il obtina din dieta si suplimente alimentare. In acest sens expertii in domeniul nutritiei recomanda consumul de peste gras de minimum 2 ori pe saptamana insa exista si alte surse bune, deloc de neglijat de acizi grasi omega 3. Omega 3, adesea denumit ulei de peste sau acizi grasi Omega 3, sunt o grasime polinesaturata “buna”. Acest tip de grasime este importanta pentru dezvoltarea si buna functionare a creierului, mentine sanatatea cardiovasculara, este utilizata in tratarea cancerului, depresiei, degenerarii maculare, ADHD si dementei.
Va prezentam principalele alimente care sunt importante surse de omega 3:
- Macroul este un peste gras, a carui carne abunda in acizi grasi omega 3, fiind de asemenea o sursa excelenta de vitamina D, vitamina B12 si de seleniu.
- Nucile contin cantitati considerabile de omega 3, proteine si fibre. De asemenea sunt o sursa buna de cupru, magneziu si fosfor.
- Canola este saraca in grasimi saturate si contine atat acizi grasi omega 3 cat si omega 6. Alte oleaginoase bogate in omega 3 sunt si: soia, inul, canepa.
- Heringul este sarac in colesterol si o buna sursa de omega 3. Se gaseste sarat, afumat sau murat si este de asemenea o sursa buna de vitamina D, vitamina B12 si seleniu.
- Broccoli, napii, spanacul si algele contin omega 3. In acelasi timp abunda in minerale, vitamine si fibre.
- Semintele de in abunda in micronutrienti, omega 3 si antioxidanti. Ele sunt o sursa de fibre solubile si insolubile precum si de proteine.
- Sardinele sunt bogate in vitamine si minerale, in special in vitamina B12 si seleniu. Sunt de asemenea o sursa buna de vitamina D. Acest peste prezinta avantajul de a nu fi contaminat cu diverse substante nocive in aceeasi masura cu alte specii de pesti.
- O alta sursa importanta de omega 3 o reprezinta soia, de care putem beneficia sub diverse forme: seminte, branza tofu, lapte de soia etc. Contine de asemenea proteine, fibre, lecitina, carbohidrati si micronutrienti.
- Somonul reprezinta una din cele mai bogate surse in omega 3. Acest peste gras este si o sursa de vitamina D, vitamina B12, B6 si seleniu.
- Toate varietatile de pastrav sunt de asemenea bune surse de omega 3, vitamine din grupa B, vitamina D si fosfor.