Piersicile si nectarinele sunt printre primele fructe care se ofera bebelusilor la inceputul diversificarii. Aceste fructe parfumate si aromate sunt deseori pe placul lor. Ele potolesc atat foamea cat si setea.
Cand se introduc piersicile si nectarinele in alimentatia bebelusului?
RECOMANDARI: Piersicile si nectarinele pot fi introduse in alimentatia bebelusului intre 6-8 luni. Fiind foarte bogate in fibre bebelusul bebe le-ar putea digera greu daca sunt introduse prea devreme (intre 4-6 luni) in alimentatie. Oferite sub forma de suc se inlatura acesta problema. Se pot oferi bebelusului gatite la aburi sau sub forma de compot.
Piersicilor li se inlatura intotdeuna coaja deoarece puful ce se gaseste pe ea poate provoca reactii alergice.
Piersicile si rudele lor cu coaja fara puf nectarinele, se gasesc in sortimente cu miezul alb sau galben. Sunt o sursa bogata de fibre si vitamine. Piersicile contin beta-caroten, antioxidanti si vitamina C. O piersica potrivita contine 75% din doza zilnica de vitamina C.
Piersicile, nectarinele si caisele contin vitamina E, singura sursa naturala (fara alte grasimi) de vitamina E.
Piersicile ca si prunele sunt laxative naturale, asa ca daca bebe are probleme cu constipatia sunt foarte potrivite de introdus in meniul lui.
Ce vitamine si minerale contin piersicile?
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, acid folic, vitamina E.
MINERALE continute: potasiu, magneziu, fosfor, calciu, seleniu si o mica cantitate de: mangan, cupru si zinc.
Cum sa alegi piersici bune pentru bebe
Alege piersici tari sau putin moi, cu un miros placut. Alege fructe cu o forma buna, cu o cuta mediana usor de identificat. Evita-le pe cele foarte tari sau foarte moi si pe cele lovite, interiorul ar putea fi deteriorat. Piersicile ar trebui sa fie galbene sau crem, cu pete rosii la unele soiuri. Nu cumpara piersici verzi.
Ele se coc si isi accentuaza aroma si dupa ce au fost culese. Daca sunt tinute la temperaturi prea scazute miezul ar putea deveni fainos, lucru observabil doar dupa ce vei musca din fruct.
Nectarinele ar trebui sa fie grase, netede si cu o culoare intensa. Nu te ghida dupa stralucire, aceasta ar putea proveni de la un strat de ceara care desi se presupune ca este sigura ar putea contine reziduuri de pesticide. Cumpara nectarine care au un miros dulce.
Piersicile si nectarinele ar putea fi puternic contaminate cu pesticide asa ca alegerea unor variante ecologice este bine venita.
La ce masa se introduce piersica la inceputul diversificarii?
Se recomanda ca fructele in general sa fie introduse la masa (gustarea) de la ora 10, inaintea laptelui.
Piersicile sunt dulci si suculente, si destul de usor de digerat dupa varsta de 6 luni. Daca le introduci inainte de 6 luni ai putea sa i le pregatesti la abur sau sa le fierbi putin, sub forma de compot.
Gatite la abur se vor pastra cei mai multi nutrienti. Ai putea chiar sa le coci in cuptor. Oricum le-ai prepara le vei servi sub forma unui piure fin fara coaja, mai mult lichid decat solid, urmand sa cresti consistenta dupa varsta de 7-8 luni. Mai tarziu sunt printre primele alimente ce se ofera sub forma de cubulete.
!Multe persoane sunt alergice la puful piersicilor. Chiar si cand copilul este suficient de mare pentru a manca bucati de fruct crud, da-i piersici curatate de coaja.
Asocieri corecte ale piersicilor si nectarinelor cu alte alimente:
Piersicile si Nectarinele se asociaza foarte bine cu alte fructe precum: caise, marul, para, banana, avocado, mango.
Recomandarea noastra: Piersica + Caisa + Banana
Dupa ce le-ai introdus individual ofera-i bebelusul o crema din aceste fructe, este delicioasa. Tot ce ai nevoie: o piersica bine coapta, o caisa moale, o banana potrivita de culoare galbena fara puncte verzi. Se mixeaza toate fructele bine in blender. Optional se poate adauga suc de mere proaspat. In functie de cantitatea de suc adaugata compozitia va avea o consitenta mai lichida, putand fi servita ca un nectar.
Afla cand se introduc si celelalte fructe in alimentatia bebelusului tau:
Marul Para Banana Avocado Caise Piersici Prune Mango Cirese Struguri Pepene
Ananas Kiwi Afine Capsuni Citrice
Te-ar mai putea interesa:
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 4-6 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 6-8 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 8-10 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 10-12 luni