Luna a 2-a a bebelusului
Bebelusul de 2 luni începe să răspundă cu zâmbete când îi zâmbești, gangurește și scoate sunete, și se întoarce după surse de sunet. Își mișcă mânuțele și piciorușele de bucurie și reacționează pozitiv la vorbirea blândă. Deși nu poate susține capul pentru mult timp, reușește să-l ridice câteva secunde când este așezat pe burtică. Începe să-și fixeze privirea pe obiecte la 20-30 cm distanță și este foarte curios de tot ce se întâmplă în jurul său.
Dupa prima luna de viata se stabileste in linii mari un program de masa, somn, plimbare, baie si de joaca. Pe zi ce trece bebelusul este tot mai vioi si mai jucaus. Somnul la cei mai multi bebelusi a devenit putin mai organizat. Majoritatea bebelusilor dorm in luna a 2-a in jur de 15-18 ore din 24. Un bebelus se dezvolta mai repede, altul mai incet, aceasta fiind expresia individualitatii sale. Unii prefera sa fie infasati, altii vor sa fie lasati cu mainile si picioarele libere. Unii invata mai intai sa mearga in patru labe inainte de a merge in picioare, altii sar aceasta etapa.
Bebelusul s-a familiarizat cu felul tau de a-l hrani, de a-l schimba, de a-l mangaia si te deosebeste de alte persoane. Tu reprezinti persoana in prezenta careia bebelusul se simte in siguranta. Plansul bebelusului de foame, de oboseala, de plictiseala, de disconfort ti-a devenit mai usor de deosebit. Cu toate acestea, odata ce ai descoperit ce il calmeaza, nu trebuie sa fii surprinsa daca ceea ce a functionat data trecuta la un moment dat nu va mai fi eficient. Vei observa ca inveti sa ai grija de bebelus atat din prisma reusitelor, cat si a esecurilor.
Bebelusul la 2 luni – Ce stie sa faca un bebelus dupa prima luna
- Raspunde cu un zambet atunci cand si tu ii zambesti. Cei mai multi bebelusi zambesc pentru prima data la inceputul acestei luni. Totusi, daca nu se intampla, nu fi dezamagita, se va intampla in curand;
- Gangureste, scanceste, se intoarce dupa sunete;
- Da din maini si din picioare cand este bucuros;
- Reactioneaza atunci cand i se vorbeste cu blandete;
- Musculatura este prea slaba inca pentru a sustine capul. Asezat pe burtica isi poate sustine capul timp de cateva secunde, apoi il lasa jos pentru a se odihni.
- La inceputul acestei luni bebelusul incepe sa-si fixeze privirea pe un obiect situat la 20-30 cm distanta.
- Este foarte interesat de tot ce se intampla in jurul sau;
Reflexul de mers sau de pasire foarte accentuat dupa nastere incepe sa dispara. Bebelusul nu mai tine palmele stranse, incep sa le intredeschida mai des si mai usor. Citeste mai multe aici despre reflexele bebelusului si cum influenteaza ele dezvoltarea armonioasa pe viitor.
Bebelusul creste in medie cu 25-30 grame pe zi, ceea ce inseamna ca poate lua in greutate 800-900 de grame pe luna. Unii bebelusi iau mai mult in greutate, altii mai putin. Cresterea in greutate si in lungime este foarte accelerata in lunile 2 si 3. Bebelusii cresc cu aproximativ 3 cm in lungime. Trebuie sa stii ca bebelusii alaptati iau in greutate in mod diferit fata de bebelusii hraniti cu lapte praf.
Jocurile, gimnastica, masajul, cantecele ii plac foarte mult si intaresc relatia parinte-copil. Achizitioneaza un carusel muzical daca nu ai facut-o pana acum. Bebelusul va fi foarte incantat. Sau confectioneaza tu unul: pe un snur, ataseaza sau coase diverse obiecte colorate, eventual care produc sunete, insa asigurate ca nu sunt grele si periculoase.
Alegerea modului de hranire a bebelusului, cu lapte matern sau cu lapte praf, iti apartine in totalitate. Inainte de a te decide asupra unuia dintre ele, informeaza-te si afla din timp care sunt avantajele si dezavantajele hranirii la san sau cu lapte formula. Afla totul despre beneficiile alaptarii si despre laptele matern.
Majoritatea bebelusilor sughita. Sughitul il poate tine pe bebelus de la un minut pana la o ora intreaga. De asemenea el poate aparea de mai multe ori intr-o zi. Cata vreme sughitul nu il impiedica pe copil sa manance si sa doarma si nu este insotit de alte manifestari precum voma, agitatie, nervozitate, nu exista niciun motiv de ingrijorare.
Parerile sunt impartite si printre cauzele banuite ar fi: faptul ca bebelusul mananca prea grabit si inghite aer, ca este agitat in timp ce mananca sau ca a mancat prea mult la masa.
Bebelusii inghit aer cand plang si cand inghit laptele repede, lacom. Eructatia si regurgitarea de lapte dupa mese sunt procese normale in alimentia nou-nascutilor. Bebelusii alaptati mixt sau numai cu formule de lapte sunt mai predispusi la a inghiti aer in timpul mesei.
Descoperă cum se dezvolta bebelușul în fiecare săptămână în sectiunea specială PRIMUL AN
Bebe de 6 săptămâni
Bebe de 7 săptămâni
Bebe de 8 săptămâni
Bebe de 9 săptămâni
Bebe de 10 săptămâni
Bebe de 11 săptămâni
Buricul mai poate ridica probleme in unele cazuri si in luna a 2-a
Acesta ar putea fi proeminent, lucru ce nu are legatura cu modul in care a fost legat. Daca si peretele abdominal este proeminent, ar putea fi vorba de hernie ombilicala. Cu timpul muschii peretelui abdominal se fortifica si aceste hernii pot sa dispara in cateva luni. Pediatrul care urmareste evolutia lunara a bebelusului tau iti poate da sfaturi specifice daca te confrunti cu acesta problema.
Despre problemele obisnuite ale nou-nascutilor precum icterul, semnele din nastere, acneea bebelusului, displazia de sold, hernia ombilicala am stat recent de vorba cu doamna dr. Laura Veronescu, medic pediatru ce are o experienta de 36 de ani. Hernia ombilicala este un orificiu mai larg la nivelul ombilicului prin care iese o bucatica de intestin si la apasare se simte cum iese aerul. Pe la 6 luni majoritatea se remit spontan pentru ca se intareste musculatura abdominala.
Te-ar mai putea interesa:
Dezvoltare bebelus de 2 luni pe saptamani
Co-sleepingul intre legende si realitate
Ce este atasamentul securizant?
Cand mergem cu bebe la urgente
La controlul pediatric lunar de la sfarsitul acestei luni bebelusului i se vor face si vaccinurile obligatorii. Informeaza-te, discuta cu pediatrul tau si despre celalalte vaccinuri optionale. Sunt si parinti care aleg sa nu-si vaccineze copii. Vaccinarea este o optiune pur personala, dar cu toate acestea vaccinurile previn apartia epidemiilor.
Bebelus de 2 luni – Sfaturi simple de urmat pentru luna a 2-a a bebelusului:
- Alapteaza copilul ori de cate ori iti da semnale ca ii este foame;
- Laptele matern este tot ce are nevoie pentru a se dezvolta. Laptele contine 87% apa, acoperind nevoile de hidratare, asa ca nu este necesar sa ii dai apa. Nici alte lichide precum ceai sau sucuri. Asteapta pana in jurul lunii a 6-a.
- Scoate copilul la plimbari scurte de cel putin 30 de minute de 3 ori pe zi;
- Nu il lasa sa planga, afla ce doreste sau ce il deranjeaza, cu siguranta are un motiv, dar pe care nu stie sa ti-l spuna altfel;
- Chiar daca bebelusul a luat in greutate si se simte bine, mergi la controlul pediatric luna de luna.
Este important sa retii de la inceput ca fiecare copil se dezvolta diferit, in ritmul sau propriu. Nu te nelinisti daca bebelusul tau atinge un reper al dezvoltarii mai tarziu sau mai devreme decat alt copil.