Si iata ca a mai trecut inca o luna! Pana acum, colicile au mai scazut in intensitate, iar tu ai invatat sa le gestionezi mai bine. Dupa doua luni de la nastere, ai devenit experta in ceea ce priveste ingrijirile de baza ale micutului. Ce te mai asteapta nou?
Mami: Odata efectuat controlul la 6 saptamani dupa nastere, este un moment bun sa revii in forma. Uterul s-a retras, cezariana este bine cicatrizata, deci te poti apuca de o forma sau alta de miscare. Stim ca esti obosita, dar putin sport te va umple de energie si te va face sa te simti mai bine.
Indiferent cum ai nascut, exercitiile Kegel cu diferitele lor variante si grade de dificultate sunt recomandate pentru refacerea rezistentei planseului pelvin si pentru prevenirea incontinentei. Ele te vor ajuta si la refacerea elasticitatii perineului.
Masajul e o modalitate minunata de a scapa de eventualele depozite de grasime din zonele nedorite. Ele ajuta la eliminarea excesului de apa din tesuturi, la revigorarea musculaturii si la relaxare.
Mersul cu bicicleta sau cu rolele sunt ideale pentru ca sa intri din nou in forma, sa iti recapeti tonusul muscular si sa iti antrenezi picioarele.
Pentru exercitiile pentru abdomen te sfatuim sa apelezi la parerea unui specialist, care sa evalueze daca nu cumva ai diastaza, multe femei au, dupa o sarcina si care sa iti recomande exercitii specifice care sa remedieze problema.
Mersul rapid este de asemenea o forma de miscare. Poti impinge caruciorul in acest timp, sau poti duce copilul in sistemul de purtare, este perfect pentru mamicile care sunt toata ziua singure cu micutii.
Bebelusul la 8 saptamani
Probabil cel mai important eveniment al acestei luni este vizita lunara la medicul de familie sau la medicul pediatru. El va evalua dezvoltarea bebelusului si starea sa de sanatate si ii va administra vaccinul de la varsta de 2 luni, atata timp cat micutul e sanatos.
Simturile bebelusului sunt mult mai bine dezvoltate acum. El poate percepe culorile si sesizeaza diferentele dintre ele. Acuitatea vizuala e mai mare, el putand vedea lucrurile pe o raza de 60 cm distanta. Auzul este si el mult mai bine dezvoltat, micutul putand distinge intre un numar mare de voci pe care le aude frecvent.
CITEȘTE PE LARG DESPRE:
Săptămânile minune și salturile mentale care îi ajută pe bebeluși să-și dezvolte simturile și să descopere lumea
Motricitatea bebelusului este si ea mai buna. Miscarile sale nu mai sunt la fel de bruste si de sacadate, ci par a fi mai bine coordonate. Felul in care dau din picioare atunci cand sunt culcati pe spate reprezinta un antrenament minunat. Atunci cand sunt asezati pe burta, majoritatea bebelusilor reusesc sa isi ridice capul de jos, pentru scurt timp.
Atentie suplimentara trebuie sa ii acorzi atunci cand ii schimbi scutecul, daca folosesti o masa de infasat, caci caderile de la aceasta inaltime sunt frecvente, chiar de la aceasta varsta. Reflexul de prindere incepe sa slabeasca si vei descoperi ca bebelusul reuseste nu doar sa apuce, ci si sa dea drumul lucrurilor pe care le-a prins.
La doua luni, bebelusul incepe sa zambeasca la persoanele care la randul lor ii zambesc si devine capabil sa se linisteasca singur pentru scurte perioade de timp, sugandu-si degetul. Descoperirea manutelor vine la pachet si cu maturizarea glandelor salivare, astfel incat vei descoperi ca micutul e mereu plin de saliva. In continuare foarte atent cand priveste chipuri, bebelusul isi intoarce capul dupa sunete si incepe sa gangureasca. Pentru ca sta mai mult treaz, bebelusul invata si sa se…plictiseasca. El devine agitat daca activitatea care se petrece in jurul sau nu este destul de incitanta.
Somnul isi schimba si el tiparul, incet incet. Bebelusul incepe sa faca diferenta dintre zi si noapte, asa ca, chiar daca se va mai trezi sa manance, nu va mai avea pretentia de joaca la 2 dimineata. Daca esti un parinte norocos, s-ar putea ca incepand cu aceasta varsta bebelusul sa inceapa sa doarma cate 4, 5 sau chiar 6 ore legate peste noapte.
Citește și despre: Cum să treci fără panică peste puseurile de creștere ale bebelușului din primul an
Vaccinul de la varsta de doua luni il imunizeaza pe bebelus impotriva a sase boli extrem de periculoase la micuti. Este vorba de un vaccin combinat care il imunizeaza impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, infectiei cu Haemophillus influenzae tip B si hepatitei virale de tip B. Vaccinul nu contine microorganismele in sine, ci doar mici particule din invelisul acestora, astfel ca nu exista nici un risc ca micutul sa se imbolnaveasca.
Cel mai adesea acest vaccin nu produce nici un fel de reactii adverse. In cazuri rare, unii bebelusi pot sa faca o usoara febra postvaccinala, pe care parintele o va combate cu mijloace fizice (dezbracat la pampers, dusuri) si cu paracetamol, dupa indicatia medicului. In nici un caz nu se administreaza antitermic preventiv!
Activitati cu bebelusul la 8 saptamani:
Vorbeste mult cu bebelusul si fa pauze in care sa aiba ocazia sa iti raspunda, fie ca e vorba de o privire, un zambet sau gangurit. Studiile au aratat ca bebelusii care au ocazia sa raspunda incep sa vorbeasca mai devreme. Poti pune in functiune salteluta de joaca pentru bebelusi, fiecare sesiune de joaca avand intre 5 si 10 minute. Nu insista daca bebelusul nu pare sa aprecieze jucaria, o va face mai tarziu.
Povesteste-i mereu ce faceti si ce urmeaza sa faceti: acum ne imbracam, punem caciulita ca s-a facut rece afara si mergem la plimbare. Oare preferi in wrap sau scoatem caruciorul azi? Cred ca renuntam la carucior, caci pare ca urmeaza sa ploua…
Poti incepe incet incet sa introduci primele jucarii. La varsta aceasta se bucura de succes jucariile care zdrangane cand sunt apucate si scuturate, iar un mare hit sunt sosetele cu clopotei.
CITEȘTE ȘI: Cele mai importante 4 schimbări în timpul puseurilor de creștere la bebeluși despre care trebuie să știi
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.