Bebelusul s-a adaptat foarte bine la viata extrauterina si are deja un program de somn si de alimentatie destul de bine stabilit. Nu mai doarme asa mult si nici nu prea mai plange. Urmareste tot ce se intampla in jurul sau, este interesat de fete, voci sau actiuni. Ii place sa-i vorbesti, sa-i canti, sa-l imiti, sa bati din palme.
Ce stie bebelusul sa faca la 3 luni?
- Asezat pe spate da din maini si pedaleaza din picioare;
- Stand pe burta, isi tine binisor capul, si sprijinindu-se pe antebrate, ridica mainile si umerii;
- Capul nu mai cade pe spate atat de usor, putand sa-l sustina, insa nu pentru mult timp;
- Bebelusul sta mai drept, spatele nu mai este asa curbat;
- In acesta luna bebelusul isi descopera mainile si se va juca cu ele;
- Incearca sa manipuleze obiecte;
- Scoate cat mai multe sunete;
- Zambeste tot mai des;
- Unii bebelusi incep sa rada, chiar in hohote;
- In perioadele de veghe este foarte atent la mediul exterior.
La varsta de 3 luni bebelusul se afla inca intr-un moment in care este foarte preocupat de corpul sau. Pana in jurul varstei de 6 luni va continua sa-l descopere. Marea descoperire a acestei luni sunt propriile maini si picioare pe care le duce tot mai des la gura. Daca ii dai bebelusului acum o jucarie, sansele sa o prinda bine sunt destul de mari si mai mult decat atat o va duce spre gurita. Pe de alta parte daca plimbi un obiect prin fata ochilor, il urmareste cu atentie si intoarce capul dupa el.
Descoperă cum se dezvolta bebelușul în fiecare săptămână în sectiunea specială PRIMUL AN
Bebe la 10 săptămâni
Bebe la 11 săptămâni
Bebe la 12 săptămâni
Bebe la 13 săptămâni
Bebe la 14 săptămâni
Bebe la 15 săptămâni
Dupa vaccinul de la sfarsitul lunii a 2-a se poate remarca o scadere a poftei de mancare care este posibil sa dureze si doua saptamani. aptele reprezinta in continuare cea mai buna si mai completa sursa de nutrienti pentru dezvoltarea copilului, indiferent daca este alaptat sau primeste lapte formula, asa ca nu este necesar sa incepi sa introduci alte alimente.
Laptele matern este alimentul ideal si perfect adaptat nevoilor bebelusului. Acesta contine toate vitaminele si minerale necesare copilului. O vitamina pe care laptele matern nu o asigura in cantitati suficiente este vitamina D. Daca iti hranesti copilul cu lapte praf trebuie sa acorzi o atentie deosebita sterilizarii biberoanelor si tetinelor. Laptele este terenul perfect pentru inmultirea bacteriilor iar daca biberoanele si indeosebi tetinele nu sunt bine spalate cu apa si sapun cat mai repede dupa folosire apoi sterilizate, bebelusul se poate imbolnavi.
Pe aceasta tema iti recomandam sa mai citesti:
Bebelusul de 3 luni pe saptamani
Totul despre puseurile de crestere la bebelusi
Diversificare – De ce trebuie sa astepti 4 luni ?
Diversificare Clasica
Diversificare Naturala
Piureuri pentru bebelusi + Retete
Pielea nou-nascutului este foarte sensibila si se poate irita destul de usor. Contactul prelungit cu urina sau materiile fecale provoaca eritem fesier. Majoritatea bebelusilor intampina aceasta neplacere mai ales in primul an. Eritemul fesier poate sa apara ca o pata rosiatica, cu sau fara pustule, in zona acoperita de scutec.
Daca observi ca bebelusul isi suge degetele din ce in ce mai mult, ar trebui sa stii ca aproape toti bebelusii au aceasta indeletnicire. Exista multe teorii vizavi de “suptul degetului” si la fel de multe retete impotriva acestuia. Specialisti diversi din domeniul pediatriei considera ca bebelusii isi sug degetul deoarece:
- Sanul sau biberonul nu au satisfacut suficient nevoia sa de supt;
- Nu s-au saturat;
- Au un fond mai sesibil;
- Nevoia de afectiune si duiosie este mai mare decat primesc;
- Incearca sa regaseasca placerea pe care o au atunci cand stau ghemuiti la sanul mamei;
- Nu au alta ocupatie.
Retete impotriva suptului precum a pune pe degetul copilului substante neplacute, iuti sau amare au efect trecator si in plus il vor deranja pe bebelus. Nu-ti recomandam sa le aplici. Mai devreme sau mai tarziu bebelusul va renunta singur la acest obicei. Asta nu inseamana ca tu nu il vei incuraja cu vorba buna pe bebelus sa renunte la suptul degetelor.
Multi bebelusi primesc suzeta in incercarea de a mai renunta la acest obicei. Unii parinti sunt ingrijorati, deoarece bebelusii nu doar ca isi sug degetele, baga tot pumnul in gura sau introduc atat de adanc degetele, incat isi provoaca varsaturi.
Nevoia de supt este normala si este foarte puternica in primele 6 luni. Se va diminua spre varsta de 1 an sau mai tarziu spre 18 luni. Ea va fi mai pronuntata in perioada de eruptie a dintilor. Citeste aici totul despre dintii de lapte la bebelusi.
Daca bebelusul isi suge degetul inainte de masa, poate insemna ca-i este foame si iti comunica astfel aceasta nevoie. Multi bebelusi se linistesc sugandu-si degetul. Altii sug degetul inainte de somn. Daca adoarme cu degetul in gura, scoate-i-l incet pentru a nu-l trezi.
Medicii stomatologi atrag atentia asupra acestui obicei, deoarece exista pericolul deformarii palatine si al unei pozitionari defectuoase a dintilor. Suptul degetului ar trebui sa te ingrijoreze daca acesta dureaza pe intervale lungi de timp si dupa varsta de 12-18 luni.
Copiii isi folosesc gura ca o metoda de explorare si descoperire a mediului inconjurator si este o perioada normala a dezvoltarii lor. La fel ca orice stadiu experimental, durata acestuia poate varia de la un copil la altul. Cativa copii vor renunta la acest obicei pana la implinirea unui an, dar majoritatea vor pastra acest obicei chiar si pana la doi ani. Cel mai indicat ar fi, in loc sa incercam sa-i dezvatam de acest obicei, sa asteptam sa iasa ei singuri din aceasta perioada, in ritmul lor.
Sfaturi simple de urmat pentru un bebelus de 3 luni:
- Amana orice tentativa de incepere a diversificarii pana in luna a 6-a;
- Continua sa alaptezi cat mai mult. In cazuri exceptionale cand alaptarea nu mai este posibila hraneste bebelusul cu o formula de lapte si nu cu lapte de vaca, deoarece este nepotrivit pentru el la aceasta varsta.
- Vorbeste, joaca-te si plimba-te cat mai mult cu bebelusul. Ofera-i o stimulare variata, dar cu masura, pentru a nu-l suprasolicita;
- Nu iti face mari probleme vizavi de faptul ca bebelusul suge degetul, uneori poate cu o pofta prea mare. Cel mai probabil va renunta din propria initiativa.
Uite ce se intampla cu bebelusul tau in luna urmatoare – BEBELUSUL la 4 luni
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.