- Rețete cozonaci – Sfaturi utile care asigură succesul cozonacului
- Rețetă COZONAC CU RAHAT
- Rețetă de COZONAC CU MAC
- Rețetă de COZONAC CU NUCĂ, RAHAT SI CACAO
Pentru că fiecare casă românească emană de Sărbători și o puternică aromă de cozonac, venim și noi în întâmpinarea celor ce iubesc păstrarea tradițiilor, cu trei propuneri destul de simplu de preparat, dacă au îndemânare la bucătărit (cât de cât) și suflet de pus pe langă ingredientele de mai jos. De obicei, această sarcină îi revine unei bunici, ea având, după cum se știe, foarte multă experiență la copt, la frământat, la întins aluatul, la ales nuca, la potrivit esențele, la toate, în general. Oricum este posesoarea unor mâini de aur, însă deține în plus acele secrete culinare, care-i ridică mâncărurile la rang de memorabile.
Nu vă fie teamă să încercați, să testați și voi una dintre rețete. Metodele de pregătire sunt asemănătoare între ele, cantitățile diferențiindu-se discret, de la o varianta, la alta. Pașii sunt explicați în amănunt, nefiind complicat de parcurs. Bucuria rezultatului întrece așteptările, aprecierile primite și încântarea familiei constituind poate cel mai frumos cadou.
Sărbătorile creștine sunt de regulă un prilej de emoție și veselie, iar aspectul lor sfânt ar trebui să ne atingă sufletul.
Cu toată aglomerația specifică săptămânii premergatoare unei sărbători creștine, nu uitați să vă faceți timp pentru a trăi și a savura cu adevărat semnificația acestor zile festive. Citiți-le copiilor povești fascinante. Creați amintiri! Înseamnă mult.
Rețete cozonaci – Sfaturi utile care asigură succesul cozonacului
a) Dintr-un kilogram de făină rezultă doi cozonaci (folosiți tăvile clasice, nu cele mici de chec, având grijă ca, atunci când iî dați la copt, aluatul să nu depășească jumătatea tăvii, deoarece va crește într-o oră precum Făt-Frumos, dublându-și volumul și riscând să dea cu mult pe dinafară)
b) Când amestecați ingredientele, acestea trebuie să fie la temperatura camerei, cu excepția laptelui ce se adaugă călduț în compoziție (atât în maia, cât și în cocă). Cel mai indicat este a le lăsa pe toate, peste noapte, în bucătărie.
c) Dupa frământare, aluatul se „trântește” de 10-15 ori. Din curiozitate, unii poate au și văzut cum decurge operațiunea. Procedeul de a-l lovi de masă ori de a-l trânti, la propriu, de sus în ligheanul aflat pe podea, are rolul de a uniformiza aerul care se formează și de a le asigura cozonacilor o textură compactă (bășicuțele, observate cu oarece mirare, garantează că frământarea s-a realizat corect).
d) La frământare, m-am ajutat de mixer, montându-i bețele speciale pentru mixat aluaturi. Am redus astfel timpul recomandat, la aproximativ 15 minute.
e) Pe durata coacerii, știu că nu trebuie deschisă ușa cuptorului, nu verifici cozonacii cu scobitoarea decât la sfârșit, nu-i întorci, nu-i stropești cu apă, nu umbli la ei. Doar te bucuri de aroma extraordinară răspândită.
f) Numai în cazul în care vi se pare că s-au rumenit în exces, cozonacii se acoperă spre final cu o folie din aluminiu, iar temperatura cuptorului electric se scade cu 10-15 grade C (sau se dă focul la mic). Important e ca ei să fie copți bine până în profunzime, nu doar la suprafață.
g) De fiecare dată am cernut de două ori făina, înainte de a începe frământarea.
h) Pentru un plus de culoare, gălbenușurile stau într-un castronel, presărate cu cele 10 gr. de sare, cel puțin o oră, înainte de a fi adăugate în compoziția aluatului.
i) Atenție la alegerea miezului de nucă. Se întâmplă cateodată ca acesta să aibă un iz rânced, iute-amărui. Un amănunt care poate strica totul. Pentru că se prepară rar, cu mari așteptări, se recomandă folosirea unor produse de calitate (făina 000, ouă de țară, lapte și drojdie proaspete, unt gras, arome intense, citrice netratate)
j) La un moment dat, am văzut comercializat rahat gata tăiat în cubulețe. Vă poate ușura munca. Adevărul e că tăiatul bucăților mari e destul de enervant și obositor, produsul lipindu-se mereu de lama cuțitului.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Rețetă COZONAC CU RAHAT
Personal, prepar câte doi, de câteva ori pe an, evident pe la sărbători și, foarte rar, când ni se face poftă. Mi-au ieșit corect, gustoși, surprinzător, din prima. Iar mirosul din casă, ceva unic, de neegalat. Prefer, alături de umplutura cu mac, această versiune simplă, doar cu rahat clasic (nici măcar turcesc). Chiar am senzația ca nu le mai trebuie nimic în plus (nici cacao, nici nuci, nici stafide)
Ingrediente
1 kg faină albă (de calitate superioară)
50 gr. drojdie proaspătă
10 gr. sare
5 gălbenușuri + 1 gălbenuș pentru uns cozonacii
500 ml. lapte de vacă (3,5% grăsime)
150 gr. unt (de preferat, cu conținut de grăsime mai mare de 80%)
250 gr. zahăr (o cană)
5 linguri de ulei
500 gr. rahat clasic sau turcesc, cu aromele preferate (dacă vi se pare mult, reduceți din cantitate, însă nu mai puțin de 300 gr.)
2 plicuri zahăr vanilat (pastă de vanilie pentru o aromă mult mai intensă)
coaja rasă de la 2 lămâi (netratate)
coaja rasă de la 2 portocale (netratate)
1 esență de rom
Mod de preparare
Pasul 1
Într-un bol încăpător, amestecați drojdia proaspată cu 50 gr. zahăr (2 linguri), până ce compoziția devine lichidă. Folosiți-vă de o lingură de lemn. Diluați cu 150 ml lapte călduț (dacă e fierbinte, drojdia devine inactivă). Adăugați apoi circa 200 gr. făină, încorporați cu grijă și lăsați totul la dospit, cam 20-30 minute, într-un loc ferit de frig. Vasul trebuie acoperit cu un ștergar din pânza sau cu o folie alimentară. La final, veți constata ca maiaua (așa se numește) și-a dublat volumul.
Pasul 2
Turnați în bol restul de lapte călduț, în care ați topit dinainte zahărul. Puneți gălbenușurile, uleiul, 50 gr. unt topit, sarea, coaja de lămâie, de portocale, esențele. Amestecați bine și începeți să presarați făina. Cât puteți, amestecați cu lingura, după care frământați aluatul cu mâna, circa 25 minute, până se leagă și devine consistent. Nu trebuie să se lipească de mâini ori de vas. Completați treptat aluatul cu restul de unt topit, împăturindu-l din laterale spre mijloc, cât să se încorporeze uniform lichidul. Lăsați-l la crescut 40-50 minute, tot într-un loc cald, tot acoperit (undeva, lângă calorifer sau cuptor, cu ușa și fereastra de la bucatarie închise, activarea drojdiei necesitand condiții propice)
Pasul 3
Împărțiți aluatul în două bucăți egale pe care le întindeți ușor, în formă de dreptunghi, pe un blat de lemn, ajutându-vă de sucitor (făcăleț). O bunică pricepută ar modela perfect foaia groasă doar cu mâinile dar, dacă-i vorba de prima voastra încercare, stați liniștite. Rahatul multicolor, tăiat în cubulețe, se distribuie uniform, cu generozitate, pe toată suprafața. Rulați aluatul cu grijă, formând un sul de mărimea tăvii în care îl veți coace.
Pasul 4
Așezați cozonacii în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Iar îi lăsați la crescut, de data asta doar 10-15 minute, acoperiți cu folie alimentară sau cu un ștergar subțire din pânza. Apoi se ung cu un gălbenuș bătut bine, subțiat cu puțin lapte, și se dau la cuptor (încălzit în prealabil la 170-180 gr. C), timp de 50 minute, cât să crească și să se rumenească frumos. Pentru a nu se înnegri rău, am ales să-i așez pe o treaptă mai joasă și nu la mijloc, cum de regulă se procedează.
Pasul 5
Se scot din cuptor pe o suprafață rezistentă termic (pe aragaz) și, după câteva minute se iau din tăvi și se lasă, cu răbdare, la răcit. Cozonacul se păstrează cel mai bine învelit în folie alimentară, astfel încât să nu i se usuce coaja. Pentru că nu are aditivi și conservanți chimici adăugați, trebuie consumați în 3-4 zile. Se păstrează într-o încăpere răcoroasă, ferită de umezeală.
PENTRU ALTE IDEI CONSULTAȚI URMĂTOARELE REȚETE:
20 idei de rețete cu fructe crude și preparate termic pentru bebeluși
Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase, preferate de cei mici
Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Rețetă de COZONAC CU MAC
Acesta este, de departe, preferatul meu. Chiar îl consider tradițional, o delicatesă pregătită de sărbători, în special în zona Bucovinei. Ador macul, în prăjituri sau cozonaci, pe covrigi ori japoneze. Doar că, în varianta descrisă mai jos, macul obligatoriu trebuie râșnit, înainte de a-l fierbe cu lapte si întinde pe aluat. Altfel, efectiv se împrăștie la felierea cozonacului, umplutura nemaivând o structură omogenă.
Ca mod de preparare și compoziție, seamănă mult cu versiunea cu rahat însă, probabil din cauza ingredientelor folosite la umplutură, cantitățile lor diferă. Ba chiar se elimină coaja de portocală și uleiul.
Ingrediente
*inclusiv cele pentru umplutura (atenție la cantitățile menționate separat în modul de preparare, atât pentru aluat, cât și pentru crema de mac)
1 kg faină albă (de calitate superioară)
50 gr. drojdie proaspătă
10 gr. sare
4 gălbenușuri + 1 gălbenuș pentru uns cozonacii
450 ml. lapte de vacă (3,5% grăsime)
200 gr. unt (de preferat, cu conținut de grăsime mai mare de 80%)
200 gr. zahăr
250-300 gr. mac râșnit
2 plicuri zahăr vanilat (pastă de vanilie pentru o aromă mult mai intensă)
coaja rasă de la 2 lămâi (netratate) – opțional
1 esență de rom
Mod de preparare
Pasul 1
Într-un bol, amestecați drojdia proaspată cu 50 gr. zahăr (2 linguri), până ce compoziția devine lichidă. Folosiți-vă de o lingură de lemn. Diluați cu 50 ml lapte călduț (dacă e fierbinte, drojdia devine inactivă). Vasul trebuie acoperit cu un ștergar din pânza sau cu o folie alimentară și lăsat la dospit 15 minute. La final, veți constata ca maiaua (așa se numește) a crescut destul de mult.
Pasul 2
Cerneți de două ori făina într-un bol mare, încăpător (poate fi cât un lighean din plastic). Într-o adâncitură pe care o formați în mijloc, turnați maiaua (activată timp de un sfert de oră), adăugați 4 gălbenușuri, sarea și 250 gr. lapte călduț îndulcit în prealabil cu 100 gr. zahăr. Cât puteți, amestecați cu lingura, după care frământați aluatul cu mâna, circa 25 minute, până se leagă și devine consistent. Nu trebuie să se lipească de mâini ori de vas. Completați treptat aluatul cu 150 gr. unt topit, împăturindu-l din laterale spre mijloc, cât să se încorporeze uniform lichidul. Lăsați-l la crescut 40-50 minute, tot într-un loc cald, tot acoperit (undeva, lângă calorifer sau cuptor, cu ușa și fereastra de la bucatarie închise, activarea drojdiei necesitand condiții propice)
Pasul 3
Cât coca crește, pregatiți umplutura. Fierbeți la foc mic 150 ml. lapte cu 50 gr. zahăr (cât v-a rămas din fiecare). Adăugați în compoziția fierbinte macul râșnit și 50 gr. unt. Dați iar totul la fiert maximum 10 minute, amestecând ușor (până scade, se îngroașă și devine ca o pastă). La final, picurați estența de rom, amestecați și lăsați crema la racit.
Pasul 4
Împărțiți aluatul în două bucăți egale pe care le întindeți ușor, în formă de dreptunghi, pe un blat de lemn, ajutându-vă de sucitor (făcăleț). Cum scriam mai sus, o bunică pricepută ar modela perfect foaia groasă doar cu mâinile dar, dacă-i vorba de prima voastra încercare, stați liniștite. Ungeti uniform fiecare dreptunghi cu crema de mac (o puteți gusta și, în funcție de preferințe, îi mai puteți adăuga și alte arome). Rulați-l strâns, cu atenție, formând un sul de mărimea tăvii în care îl veți coace.
Pasul 5
Așezați cozonacii în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Îi lăsați la crescut, de data asta doar 10-15 minute, acoperiți cu folie alimentară sau cu un ștergar subțire din pânză. Apoi se ung cu un gălbenuș bătut bine, subțiat cu puțin lapte, și se dau la cuptor (încălzit în prealabil la 170-180 gr. C), timp de 50-60 minute, cât să crească și să se rumenească frumos. Pentru a nu se înnegri rău, am ales să-i așez pe o treaptă mai joasă și nu la mijloc, cum de regulă se procedează.
Pasul 6
Se scot din cuptor pe o suprafață rezistentă termic (pe aragaz) și, după câteva minute se iau din tăvi și se lasă, cu răbdare, la răcit. Cozonacul se păstrează cel mai bine învelit în folie alimentară, astfel încât să nu i se usuce coaja. Pentru că nu are aditivi și conservanți chimici adăugați, trebuie consumați în 3-4 zile. Se păstrează într-o încăpere răcoroasă, ferită de umezeală.
Rețetă de COZONAC CU NUCĂ, RAHAT SI CACAO
Vi-l prezint pe cel mai frecvent pregătit cozonac, îndrăgit de toată lumea, prezent de sărbători în orice casă, market, cofetărie. De fapt, comercializat pe toate rafturile, indiferent de sezon. Seamănă a brand autentic românesc, semnifică tradiție, conturând emblema deserturilor festive pe mesele creștinilor. E un dulce atât de bun, încât merge consumat împreună chiar si cu vin. Se spune despre cozonac, în general, că e singurul desert care se pretează a sta alături de un pahar cu minunata licoare, fără a-i diminua din calități, din savoare. Ba din contra, i le-ar accentua.
Ingrediente
1 kg faină albă (de calitate superioară)
50 gr. drojdie proaspătă
10 gr. sare
5 gălbenușuri
500 ml. lapte de vacă (3,5% grăsime)
150 gr. unt (de preferat, cu conținut de grăsime mai mare de 80%)
300 gr. zahăr
100 ml. ulei de floarea soarelui (plus o cantitate mică pentru ungerea palmelor și modelarea aluatului, pe blatul de lucru)
2 plicuri zahăr vanilat (pastă de vanilie pentru o aromă mult mai intensă)
coaja rasă de la 2 lămâi (netratate)
coajă rasă de la 2 portocale (netratate)
1 esență rom
Umplutură
300 gr. rahat multicolor
200 gr. miez de nucă mărunțit (la robot)
5 linguri zahăr pudră vanilat
5 albușuri bătute spumă (rămase de la aluat)
Mod de preparare
Pasul 1
Într-o cană, amestecați drojdia proaspată cu 5 gr. zahăr (1 linguriță), până ce compoziția devine lichidă. Folosiți-vă de o lingură mică de lemn (sau furculiță). Adăugați 1 lingură cu făină. Diluați cu 5 linguri de lapte călduț (dacă e fierbinte, drojdia devine inactivă). Lăsați la dospit 10-15 minute. La final, veți constata că maiaua (așa se numește pasta obținută) a crescut destul de mult și prezintă nenumărate bule.
Pasul 2
Cerneți de două ori făina într-un bol mare, încăpător (poate fi un lighean din plastic). Într-o adâncitură pe care o formați în mijloc, puneți maiaua (activată timp de un sfert de oră), adăugați gălbenușurile, coaja citricelor, esențele. Amestecați, astfel încât să se încorporeze ingredientele. Turnați ușor laptele cald, îndulcit cu zahăr și aromatizat cu zahăr vanilat. Completați cu mix-ul călduț de ulei și unt topit. Urmează frământarea energică, timp de maximum 20 de minute, trăgând mâna prin aluat, de la bază în sus. Trebuie să rezulte o cocă suplă, nelipicioasă (în caz contrar, vă mai ungeți palmele cu ulei, cât să se poată desprinde), cu bașicuțe la vedere, semn că nu v-ați chinuit degeaba și că totul s-a efectuat corect. Coca va sta acoperită, la crescut, circa o oră, într-o încăpere încălzită (în bucătărie, lângă cuptor sau aragaz)
Pasul 3
Cât stă aluatul la dospit, aveți suficient timp pentru a pregăti umplutura. Bateți albușurile spumă, adăugând treptat zahărul (folosiți mixerul, cu telul merge mai greu, durează mai mult). Când compoziția e fermă, întărită, puneți cacao și miez de nucă, încorporându-le ușor, cu o spatulă.
Pasul 4
Împărțiți aluatul în două bucăți egale pe care le întindeți ușor, în formă de dreptunghi, pe un blat de lemn, ajutându-vă de sucitor (făcăleț). Să nu mai amintesc de abilitățile oricarei bunici… Vă asigur că modelează o foaie groasă dintr-o bilă de aluat, doar cu mâinile. Ungeți-le cu un strat de umplutură, peste care presărați cubulețele de rahat. Rulați fiecare bucată, având grijă să fie lipită la capete, să nu permită cremei să se scurgă. Formați sulul de mărimea tăvii în care îl veți coace.
Pasul 5
Așezați cozonacii în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Îi lăsați la crescut, 30 minute, acoperiți cu folie alimentară sau cu un ștergar subțire din pânză. Apoi se ung cu un gălbenuș bătut bine, subțiat cu puțin lapte, se presară cu puțin zahăr tos și se dau la cuptor (încălzit în prealabil la 180 gr. C), timp de 50-60 minute, cât să crească și să se rumenească frumos. Atenție, după primele 10 minute, setați temperatura cuptorului electric la 170 grade C (ori, în cazul cuptoarelor pe gaz, dați focul la mic). Pentru a nu se înnegri rău, am ales să-i așez pe o treaptă mai joasă și nu la mijloc, cum de regulă se procedează. Sau puteți acoperi cozonacii cu o folie de aluminiu pentru a nu se arde, în ultimele 10-15 minute.
Pasul 6
Se scot din cuptor pe o suprafață rezistentă termic (pe aragaz) și, după 10 minute, se iau din tăvi și se lasă, cu răbdare, la răcit (îi poziționați pe o parte, așa încât să se felieze frumos). Cozonacul se păstrează cel mai bine învelit în folie alimentară, ca să nu i se usuce coaja. Pentru că nu are aditivi și conservanți chimici adăugați, trebuie consumați în 3-4 zile. Se păstrează într-o încăpere racoroasă, ferită de umezeală.
ÎNCEARCĂ ȘI:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Finger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce