- Confuzia zi-noapte la nou-născuți
- Dezvoltarea nou născutului
- Ce știm despre simțurile bebelușului?
- Rutina de îngrijire a nou născutului
- Plimbarea nou născutului – Când avem voie să ieșim afară la aer curat?
Poate v-ați pregătit luni întregi pentru nașterea copilului, ați citit cărți, ați vorbit cu alți părinți despre procesul nașterii, dar și despre primele zile acasă cu bebe. Știm că primele câteva săptămâni cu noul membru al familiei pot fi magice, dar pot reprezenta și un stres suplimentar, părinții adaptându-se noului rol iar bebelușul la noua lui viață.
Somnic dulce, de pitic
Nou-născuții își petrec primele săptămâni de viață dormind în cea mai mare parte a timpului, dorm de obicei în rafale scurte de câte 2-3 ore, trezindu-se frecvent pentru a se hrăni; 8-12 hrăniri în cursul a 24 de ore. Bebelușii au nevoie de acest somn pentru a crește și a se dezvolta normal, aceștia având două tipuri diferite de somn, somnul activ și liniștit.
În timpul somnului activ, cei mici se mișcă foarte mult și fac zgomot, pot fi treziți cu ușurință la cel mai mic stimul. În timpul somnului liniștit, respirația lor este profundă, regulată,fiind puțin probabil să se trezească brusc la orice zgomot minor. Durata aproximativă fiind de 40 de minute, pentru fiecare ciclu, la sfârșitul lui, nou-născuții se trezesc plângând, fiecare bebeluș având un model diferit de somn.
CITEȘTE ȘI: Prima respirație a nou născutului și primele momente ale mamei cu nou născutul
Atenție la poziția de somn! Cea mai sigură este cea în care bebelușul doarme pe spate, evitând astfel și SMSS – Sindromul Sugarului de Moarte Subită. Medicul pediatru poate recomanda o anumită poziție de somn în funcție de unele probleme medicale ale copilului. O altă atenție deosebită trebuie acordată și saltelei care poate favoriza SMSS, aceasta trebuie să fie dură, dar confortabilă, evitând astfel sufocarea, dar și contribuind la poziția naturală a coloanei vertebrale. Vom evita să umplem pătuțul bebelușului cu o mulțime de jucării.
CITEȘTE ȘI: Unde este sigur să doarmă bebelușul?
Confuzia zi-noapte la nou-născuți
Există cazuri când unii bebeluși percep ziua că fiind noapte și viceversa. Dacă aveți impresia că micuțul este mai letargic și somnoros ziua, iar noaptea are mai multă energie, este posibil ca acesta să nu perceapă alternanța zi-noapte. Această inversare circadiană, cel mai probabil se datorează faptului că fătul în timpul vieții intrauterine a fost mai activ când mămica a fost mai liniștită și cei care au fost mai cuminți atunci când mămica a fost activă. În jurul vârstei de 6 săptămâni, această confuzie zi-noapte tinde să dispară.
Alimentația nou născutului, fie naturală (cu lapte matern), artificială (cu lapte praf) sau mixtă (cu lapte matern și lapte praf) joacă un rol în construirea sistemului imunitar al bebelușului. Pe măsură ce micuțul crește, laptele matern se adaptează nevoilor lui, oferind substanțele nutritive care sunt perfecte pentru dezvoltare. În această lună, mai ales în prima săptămână laptele matern ajută la prevenirea problemelor digestive și a infecțiilor, oferind în același timp nutriția de care are nevoie pentru a ajunge la o de creștere normală.
CITEȘTE ȘI:
ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Colicile și creierul bebelușului. Ghid complet despre temperamentul, reactivitatea și sensibilitatea la durere a copilului tău
Colostrul, lichidul gros pe care îl produce mama timp de trei până la patru zile după nașterea bebelușului servește drept prima „imunizare” pentru bebeluș, oferind anticorpii necesari, furnizează nutriția perfectă într-un ritm lent. În aceste zile timpurii, colostrul stabilizează zaharurile din sânge ale bebelușului, dă startul sistemului digestiv și contribuie la dezvoltarea mentală. Unii bebeluși se alimentează rapid și sunt plini în 15 minute, în timp ce alții se pot hrăni până la o oră. Acest aspect nu trebuie să ridice semne de întrebare deoarece bebelușii nu respectă un anumit tipar de hrănire.
Dezvoltarea nou născutului
În medie, nou născutul crește într-un ritm constant câștigând aproximativ 3 cm în lungime și aproximativ 1-2 kilograme în greutate în prima lună, cu ajutorul unei alăptări normale. Pe măsură ce sistemul nervos începe să se maturizeze, cel mic este conștient de sunetele și mirosurile din jurul lui, începe a se concentra mai bine pe obiecte și în curând, poate să urmărească cu ochiisorii fețele părinților, concentrându-se asupra lor din ce în ce mai mult.
O mare parte din mișcările și activitatea unui nou-născut sunt reflexe involuntare – bebelușul nu face aceste mișcări în mod intenționat, iar în primele patru săptămâni pot începe treptat să să fie înlocuite cu mișcări mai controlate. Când este pe burtă, poate să-și țină capul în sus și poate începe să-și întindă mai mult brațele în loc să le țină aproape de corp. De asemenea, poate începe să se întindă și să dea cu picioarele, poate să pară un lucru mic, dar de fapt lucrează la întărirea mușchilor picioarelor, se poate rostogoli din când în când, așa că asigurați-vă că sunteți tot timpul în alertă atunci când cei mici sunt treji. La această vârstă fragedă, plânsul este singura formă de comunicare a unui bebeluș, acesta având diferite tipuri de strigăte de foame, disconfort, frustrare, oboseală și chiar singurătate. Uneori, strigătele unui bebeluș sunt atenuate prin hrănire sau schimbarea scutecului.
CITEȘTE ȘI: Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor
Ce știm despre simțurile bebelușului?
Auzul celui mic este primul care se dezvoltă încă din săptămâna 27 de gestație, atunci când acesta aude glasul mămicii. În primele ore de la naștere, micuțului i se va efectua un screening audiologic având scopul de a identifica hipoacuzia. Din burtică și până după vârstă de 8-10 luni, auzul celor mici va fi într-o continuă dezvoltare, iar de la vârstă de 6 luni va încerca să imite unele sunete, chiar și cele ale unor animăluțe, în funcție de implicarea părinților. Poate ați observat că atunci când bebelușul este așezat pe pieptul mamei, acesta se liniștește, datorită faptului că mirosul mamei se aseamănă cu mirosul lichidului amniotic, timp în care a stat 9 luni. Încă nu este pe deplin documentat, dar se crede că simțul olfactiv este dezvoltat încă din prima zi de naștere.
Ultimul simț care se dezvoltă este văzul. În prima luna, copilașul va vedea doar până la o distanță de 20 cm, percepând doar forme încă neclară, nefiind capabil de a focaliza fetele părinților. În primele 6 luni de viață, cel mic sesizează mișcarea și formele. Se speculează că bebele nu are un spectru de culori atât de vast, fiindu-i dificil să distingă atât de multe nuanțe.
CITEȘTE MAI MULTE DESPRE: Controlul bebelușului la 1 lună de viață este o examinare medicală foarte valoroasă din viața copilului tău
Când este necesar un control oftalmologic?
– atunci când bebele se naște înainte de termen; prematurii pot dezvoltă retinopatia de prematuritate
– când în familie există antecedente de probleme oculare
– dacă observați că bebelușii au ochii încrucișați (strabism)
– în cazul în care observați scurgeri anormale, inflamații și irității la nivelul ochisorilor
– oricând dacă observați lucruri anormale și la fiecare 6 luni-1 an la un control de rutină.
CITEȘTE ȘI: Bebe se dezvoltă normal? Reflexele primare și semne de alarmă în dezvoltare
Rutina de îngrijire a nou născutului – Cât de des schimbăm scutecul?
Nou născutul poate urina la fiecare oră sau la trei ore și poate avea între două și cinci scaune pe zi sau mai multe. Este indicat să schimbați scutecul nou-născutului de câte ori este necesar, deoarece un scutec murdar poate irita pielea bebelușului sau poate produce infecția vezicii urinare. Un nou-născut în primele câteva zile după naștere va elimina o substanță neagră, lipicioasă, numindu-se meconiu, după aproximativ 3-5 zile, dispare, fiind înlocuit de un scaun ușor păstos de culoare maro deschis, galben sau galben-verde. Pe măsură ce bebelușii cresc și se dezvoltă se produce o schimbare a scaunului corelată cu diversificarea dietei sau schimbarea tipului de formulă pe care o oferiți bebelușului, conducând la modificări ale cantității scaunului, consistenței și culorii.
Consultați medicul imediat dacă observați următoarele semne într-un scutec:
– scaune maronii, albe, gri sau sângeroase
– scaune negre după ce bebelușul dvs. a trecut deja de meconiu (de obicei după ziua a patra)
– scaune cu o cantitate mare de mucus sau mult prea apoase.
CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Plimbarea nou născutului – Când avem voie să ieșim afară la aer curat?
În ceea ce privește plimbările, acestea sunt permise încă din prima zi de viață, contrar cârcotașilor care se opun și care cred că bebelușul nu ar trebui scos la primbare decât după o anumită vârstă. Desigur că vom evita să ieșim din casă cu bebelasul pe vreme furtună, ceață, viscol, când temperaturile sunt insuportabile sau pe vreme de caniculă, dar atât timp cât pentru noi este confortabil, înseamnă că și bebelușul se simte bine.
Când vremea este capricioasă, avem grijă să îmbrăcăm copilul adecvat temperaturilor: dacă este frig copilul se îmbracă bine-bine, pentru că în cazul actual avem voie să îl înfofolim și e gata de plimbare. Să nu mai spunem că în țările nordice, copiii își fac siesta și la temperaturi sub minus, deci mămicile nu trebuie să se ferească de aceste temperaturi extreme.
La fel și cu temperaturile mai ridicate; evident că nu vom ieși cu copilul atunci când razele soarelui bat foarte puternic, pielea lui fiind extrem de sensibilă, dar dacă acest lucru se întâmplă este bine să avem mereu la noi crema cu protecție solară (după 6 luni), o pălărioară, bebele trebuie îmbrăcât cât mai subțire.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE