Desi in sarcina saptamana 40 are o semnificatie deosebita, pentru bebelusul tau a 40a saptamana de viata nu are nici o insemnatate. El se confrunta acum cu alte probleme: saltul cognitiv al acestei perioade, efortul de a-si cizela capacitatea de deplasare si eruptia dentara sunt principalele sale preocupari. Nu e usor sa cresti atunci cand ai 9 luni. De aceea, bebelusul poate avea schimbari de dispozitie frecvente si un somn atat de agitat incat amandoi sa fiti morocanosi pe durata zilei. Daca reusiti sa va odihniti impreuna pe timp de zi, lucrurile vor fi cu mult mai bune.
Citește pe larg despre:
Cum să treci peste erupția dentară FĂRĂ dureri | Remedii pentru bebeluși
5 schimbări importante care însoțesc erupția dentară la bebeluși
Un amanunt pe care nu ar trebui sa il ratezi este ca la aceasta varsta bebelusii incep sa fie atenti la sticlele de apa pe care le folosesc adultii. Sunt atrasi de ele, atat ca sa se joace, cat si ca sa incerce sa imite bautul din ele. Daca bebelusii merg la cresa in grupe cu varste amestecate, vei remarca de asemenea cat de mult sunt atras de canitele celorlalti copii. Este un moment potrivit sa ii pui la dispozitie copilului apa, daca nu ai facut-o deja.
Datorita interesului manifestat pentru recipientele cu apa, el va invata mai repede cum sa il foloseasca. Etapa este cu atat mai importanta in cazul bebelusilor care primesc laptele in biberon si care sunt astfel mai expusi riscului de a dezvolta carii de biberon.
Un alt obicei bun este sa il incurajezi sa manance fructe, dar sa bea apa. Sucul nu are un aport nutritiv important, in schimb este plin de zahar. Consumul regulat in cantitati mari poate duce la deteriorarea dentitiei si la obezitate. Dupa intarcare, chiar si laptele ar trebui oferit ca bautura. Asadar, profita de moment si imprieteneste-l pe micut cu consumul de apa.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
Finger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce
Cel mai multi dintre bebelusi stau acum la masa cu parintii la cele 3 mese principale ale zilei, la care se mai adauga inca 3 gustari. Lasa-i mereu canita la indemana peste zi si ofera-i tu ocazia de a bea, daca temperatura din mediu este mare. Probabil ca va bea cate putin si des, ceea ce este foarte bine. Mai ales bebelusii alaptati beau doar cate putin odata.
Somnul este marcat in aceasta perioada de eruptia dentara a incisivilor superiori si a celor laterali. Fiind mai mari, ei provoaca mai mult disconfort, astfel ca achizitiilor fizice si cognitive li se adauga si durerea, ca motiv de trezire. Fiind obosit, bebelusul va fi probabil mai mofturos si pe timp de zi. Entuziasmul fata de autodiversificare va fi domolit de durerile de gingii, mesele transformandu-se in momente frustrante. Va cauta mai des sanul pentru confort, doar ca sa descopere ca si suptul poate fi dureros. Va dura cateva zile bune pana cand muchia dintelui va strabate complet gingia, iar durerile vor ceda.
Nu numai ca e mai greu sa adormi copilul seara, dar nici somnurile de peste zi nu se desfasoara cu mult mai bine. De multe ori te vei vedea obligat sa il adormi in sistemul de purtare si vei descoperi ca nu ai nici o sansa sa il pui in pat fara sa il trezesti. Multe mame se vad obligate sa stea lipite de copii pe toata durata somnului, caci cel mai mic factor de stres il trezeste altfel. Aceste schimbari, adaugate anxietatii de separare, pot fi ingrijoratoare si frustrante in prima faza, caci nu vei reusi nici macar sa iti tragi sufletul pe perioada zilei. Din pacate, nu ai ce face decat sa astepti sa treaca criza.
Pe masura ce copilul invata sa se ridice singur in picioare, urmatoarea etapa este sa strabata incaperea tinandu-se de mobilier. Nu incerca sa sari etapele, caci aceasta este extrem de importanta pentru a-l obisnui pe copil cu pozitia verticala si cu mentinerea echilibrului. In plus, fiecare copil are propriul ritm, si ceea ce pentru unii dureza cateva zile, pentru altii poate dura saptamani intregi. Bebelusii nu au nevoie sa fie invatati sa mearga, prin urmare nu e nevoie de nici un fel de premergatoare sau antemergatoare.
Din contra, folosirea lor se poate asocia unor riscuri. Creierul bebelusului se dezvolta in ritmul sau, iar momentul in care il fortezi sa mearga inainte, cat el nu stapaneste bine mersul in lateral, este si cel in care ii rapesti ocazia de a invata sa cada sau sa se opreasca in siguranta. Bebelusii care incep sa mearga mai devreme de intervalul clasic 9 – 16 luni se pare ca sunt mai predispusi la caderi. Citește pe larg despre: Nu se recomandă premergătorul deoarece întârzie dezvoltarea mersului la bebeluși
Tot ceea ce ai de facut ca sa il incurajezi este sa il lasi cat mai mult pe podea ca sa se poata misca si sa isi dezvolte musculatura si sistemul nervos. Oricat de mare ar fi provocarea asociata acestei etape, da dovada de rabdare si de intelepciune. Poate iti e greu sa nu faci comparatii, poate ca indoiala se strecoara in sufletul tau, poate ca esti putin curios ca bebelusii altora par sa planga mai putin sau sa doarma mai mult – e de inteles, cand esti foarte obosita, de aceea cel mai bun lucru pe care il poti face acum este sa profiti de orice ocazie de a te odihni. CITEȘTE ȘI: 9 motive pentru care NU este bine să plimbi bebelușul de ambele mânuțe