La 39 de saptamani, bebelusul a petrecut alaturi de tine tot atata timp cat si in uter. Ce mare diferenta intre momentul in care si-a facut aparitia, si cum e el in prezent. In ultimul sfert al primului sau an de viata, el se va stradui sa isi casige independenta pe doua picioare si sa se depaseze in mediul tot mai plin de surprize.
Pentru ca intelege mult mai multe decat banuiesti, recomandarile spun in unanimitate: vorbeste-i pe tot parcursul zilei. Spune-i ce faci si de ce faci, unde mergi si in ce scop. Astfel vocabularul lui se largeste, iar cuvintele invatate acum vor incepe sa fie folosite in cel de-al doilea an de viata.
Baie, pat, mancare, apa, lapte – iata cateva dintre ideile si actiunile de baza care structureaza ziua bebelusului. Cartile cu imagini simple in care sa identifice obiecte familiare sunt jucaria preferata, si ii va placea mult sa te auda denumindu-le. Dar prioritatea sa cea mare este dezvoltarea motricitatii grosiere: statul in sezut, mersul de-a busilea, ridicatul in picioare, mersul tinandu-se de mobila, toate fac parte din gama de preferinte la aceasta varsta.
Alaptarea bebelusului la 9 luni e cel putin dificila. Copilul e usor de distras si in permanenta miscare pe timpul zilei, ceea ce are ca rezultat cresterea numarului de alaptari noaptea. Unii micuti dau dovada de aversiune fata de san in aceasta perioada, din cauza durerilor provocate de eruptia dentara.
Apucatul cu doua degete va fi exersat din plin, inclusiv prin ciupituri enervante ale sanului in timpul hranirii. Un colier pentru alaptare se poate dovedi util in aceasta perioada. Trasul de par sau de nas si alte tipuri de interactiuni de acest gen te pot lasa, la sfarsitul zilei, cu o nevoie intensa de putin spatiu personal.
Multi parinti se simt mai bine daca li se aminteste ca toate aceste comportamente sunt normale in etapa de dezvoltare si ca bebelusii alimentati cu biberonul le manifesta in egala masura. In aceasta perioada, ei sunt atat de activi, incat le e foarte greu sa stea linistiti si „doar” sa manance. De multe ori si in timpul meselor de solide, ei sunt mai interesati de joaca cu mancarea si ustensilele, decat de potolirea foamei. Teama ca bebelusul nu mananca destul este comuna in aceasta perioada.
Aminteste-ti cum te raportai la mancat in primele zile de viata: conta cantitatea totala zilnica, nu cat dura fiecare supt, sau cat de des sugea. Acum, cand e mult mai mare si mai puternic, bebelusul e capabil sa suga cantitati mari in foarte scurt timp, iar mesele lungi pe timp de noapte compenseaza lipsa lor pe timp de zi.
In legatura cu mesele de solide, cel mai important lucru pe care ar trebui sa il retii este ca laptele este inca principala sursa de nutritie si ca sunt suficiente cantitati mici din alte alimente. Lasa-l in continuare pe copil sa decida cat si ce mananca.
Daca micutul inca mai doarme in patul lui, un alt element care ii tulbura somnul se adauga la cele deja existente. Cei mai multi dintre copii se pricep destul de bine sa se traga in picioare, dar au probleme legate de a se aseza la loc. Asadar se poate intampla destul de des sa fii chemata noaptea atunci cand el ramane „blocat” si nu se poate culca la loc. Nu prea ai ce face in legatura cu asta, deci antreneaza-ti rabdarea, iar pe timpul zilei propune-i activitati care sa ii permita sa se antreneze.
Toate asternuturile folosite, ca si sacii de dormit, trebuie sa ii permita sa se miste in voie. Bebelusii care dorm in acelasi pat cu parintii sunt mai putin expusi la aceasta situatie, in principal pentru ca parintii intervin inainte ca ei sa apuce sa se ridice, sau pentru ca sanul reprezinta o tentatie mai mare.
Descurajarea micutilor care au chef de joaca pe timpul noptii poate fi destul de dificila, mai ales daca au apucat sa se trezeasca complet. Nu aprinde lumina, vorbeste numai in soapta, foloseste zgomote albe daca e necesar si aminteste-i copilului ca noaptea dormim, nu ne jucam. Un cantec de leagan sau o poveste ritmata il pot ajuta pe copil in tranzitia inapoi catre somn.
Joaca la aceasta varsta este marcata de noul control pe care bebelusul il dobandeste asupra umerilor si a jumatatii superioare a corpului. Pana acum, miscarile de brate se faceau mai mult in sus si in jos, dar acum vei observa ca incepe sa efectueze rotatii – ca sa ajunga sa arunce mancarea pe jos, de exemplu. Ii place sa mature masuta scaunului de masa, astfel incat sa dea totul pe jos dintr-o singura miscare – dar ii poti exersa curiozitatea pentru aceste miscari laterale punandu-i la dispozitie un servetel si invitandu-l sa te imite in timp ce faci curat.
Un alt gest, mult mai placut de data asta, este atunci cand copilul incepe sa ridice bratele catre tine, ca semn ca doreste sa fie luat in brate. De asemenea, vei observa ca incepe sa colaboreze atunci cand il imbraci si dezbraci. Apar si primele miscari prin care copilul isi exprima acordul sau dezacordul: miscari verticale sau orizontale al capului, naturale, care au devenit intre timp asociate prin observatie cu Da sau Nu.
Jocurile voastre pot incuraja aceasta legatura, si daca doresti, poti adopta limbajul semnelor. Comunicarea devine mai simpla, ca si concept, chiar daca raspunsurile pe care le primesti s-ar putea sa nu iti fie mereu pe plac.
Anxietatea de separare este inca intensa, iar jocul Cucu-Bau il poate ajuta pe copil sa isi aminteasca faptul ca vei continua sa existi chiar si cand nu esti in prezenta lui. Dureaza putin pana cand bebelusii integreaza conceptul de permanenta a obiectelor, iar invatarea prin joaca ii ajuta sa inteleaga maai usor.