Sacul de dormit pentru bebelus este un obiect aproape obligatoriu din trusoul acestuia. Afla cum se alege un sac de dormit potrivit si cum se foloseste in siguranta! Cu siguranta ideea de sac de dormit pentru bebelusi nu iti este straina. Magazinele sunt pline de modele care de care mai interesante. Sau poate ca te gandesti sa faci tu unul, pentru micutul care urmeaza sa vina pe lume in curand. Afla totul despre sacii de dormit pentru bebelus si siguranta in utilizare.
Dupa cum probabil stii deja, in patul nou-nascutului exista cateva reguli speciale care trebuie respectate. Nu au ce cauta paturele, pernute sau jucarii de plus, iar cearceafurile ar trebui sa fie prevazut cu elastic la colturi, pentru a imbraca bine colturile saltelutei. Daca esti ingrijorata ca bebelusului i-ar putea fi frig, sau daca ti se pare ca doarme mai linistit atunci cand este partial infasat, poti opta pentru un sac de dormit.
Sacul de dormit si riscul de moarte subita a sugarului
In comparatie cu păturile clasice, este evident ca sacul de dormit pentru bebelusi poate reduce riscul de moarte subita a sugarului, prevenind supraincalzirea. Ce e sigur e ca sacul de dormit, daca e corect folosit, nu ajunge niciodata sa acopere capul bebelusului, oricat de mult s-ar foi acesta. Bebelusul nu se va dezveli si nu ii va fi frig. Dar daca unii bebelusi dorm minunat atunci cand miscarile le sunt restrictionate, altii sunt deranjati de aceste constrangeri, care ii fac sa se trezeasca speriati si plangand. CITEȘTE ȘI: Greșeli de somn pe care le facem noi, părinții
Cum alegi un sac de dormit bun?
Sacii de dormit pentru bebelusi se diferentiaza in functie de varsta si lungimea celui mic si este important pentru siguranta acestuia sa nu achizitionezi un produs supradimensionat. Majoritatea parintilor prefera sa amane cumpararea primului sac de dormit pentru bebelusi pentru momentul cand copilul implineste 1-2 luni, pana la aceasta varsta multi micuti preferand mai degraba sa fie infasati.
Reguli pentru folosirea in siguranta a sacului de dormit:
- Foloseste mereu un sac de dormit potrivit pentru varsta si lungimea copilului tau.
- Atentie la supraincalzire: nu inveli niciodata un bebelus care se afla deja in sacul de dormit. Nu folosi un sac de dormit daca temperatura din camera depaseste 22 de grade Celsius.
- Asigura-te ca ai pozitionat corect bebelusul in sacul de dormit. Nu incerca sa schimbi pozitia indicata de producator.
- Pentru copiii mai mici de un an, evita sacii de dormit cu gluga.
- Achizitioneaza saci de dormit facuti din bumbac.
- Nu estima niciodata daca bebelusului ii e frig sau cald dupa temperatura pe care o au manutele sau piciorutele, este normal ca acestea sa fie mai reci. Pune o mana la ceafa sau pe burtica celui mic, daca ele se sunt fierbinti, inseamna ca bebelusul este prea infofolit.
CITEȘTE ȘI: Regresia somnului din primul an de viață
Exista mai multe tipuri de saci de dormit pentru bebelusi?
In afara de dimensiune, sacii de dormit destinati bebelusilor pot fi clasificati si in functie de grosime. Sistemul de clasificare poate fi mai precis sau mai simplu, in functie de producator. In linii mari, exista saci de dormit de vara, subtiri, si saci de dormit de iarna, care pot fi chiar captusiti.
Mai exista de asemenea saci de dormit de tip 2 in 1, care contin o parte exterioara subtire, ce poate fi utilizata vara, si un insert mai gros, uneori din fleece, cu care se poate dubla sacul exterior in cazul folosirii produsului in sezonul rece.
Insertul se prinde de cele mai multe ori cu ajutorul capselor, astfel ca nu exista pericolul ca bebelusul sa se incalceasca, oricat de mult s-ar foi pe timp de noapte. Sacul de dormit este iubit de catre parinti. Bebelusii fie il adora, pentru ca ii ajuta sa se linisteasca, fie il urasc cu pasiune si plang de indata ce il vad.
Bebelusul tau ce parere a avut despre sacul de dormit?
CITEȘTE ȘI: 6 Poziții sigure în timpul somnului pentru nou născuți
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.