Se intampla uneori ca bebelusul sa planga in timp ce suge sau chiar dupa supt: in loc sa fie multumit dupa ce a fost alaptat, el se inroseste la fata, se arcuieste, plange neconsolat. In asemenea situatii multe mame se simt neajutorate, dezarmate, si pot crede verdictele celor din jur:”n-ai lapte suficient, nu se satura copilul, ai lapte slab”. Bineinteles urmarea este oferirea de supliment, lapte praf in biberon, si in scurt timp productia ta de lapte matern va fi sabotata si alaptarea va esua de tot.
Este biberonul solutia in acest caz?
Pentru un copil care suge eficient, fiind corect atasat la san, nu! Urmareste aici semnele atasarii corecte la san. Ar fi o greseala sa-i oferi biberonul din mai multe motive. In primul rand bebelusul nu suge doar de foame ci si de comfort. Exista supt nutritiv si supt non-nutritiv, acesta din urma facandu-se in vederea calmarii, relaxarii intr-o situatie de stres a copilului.
A bea din biberon este diferit fata de a se hrani la san, in cazul biberonului nu poate exista supt de confort astfel copilului ii va fi luata o sursa de alinare si poate ajunge sa bea mai mult lapte decat ar face-o in mod normal, fiind pus la san. In loc sa apelezi la supliment ca la solutia potrivita, urmareste semnele ca bebelusul isi ia cat lapte matern are nevoie iar daca descoperi ca nu, fa tot posibilul sa iti sporesti productia si sa il atasezi corect. Citește pe larg despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
Iata si motivele pentru care bebelusul ar putea plange la san chiar dupa ce a supt:
Bebelusul pare nemultumit la san, iti da impresia ca nu se satura si te gandesti sa introduci supliment de lapte praf?
Descopera informatiile care te vor impiedica sa iei decizii gresite.
Bebe plânge și refuză sânul – Oboseala
Un bebelus obosit sau suprastimulat poate sa planga dupa ce este alaptat. Putini bebelusi reusesc sa adoarma dupa supt, de multe ori ei au perioade de “foiala”, cer sanul, sug de cateva ori, il lasa, plang, vor iar sanul si tot asa, nu e ceva iesit din comun. Aceasta foiala, stare de agitatie, poate dura ore intregi astfel incat bebelusul devine tot mai obosit si intra intr-un cerc vicios. Partea buna e ca aceste faze vor inceta dupa luna a treia de viata sau cel putin vor deveni tot mai rare.
Bebe plânge și refuză sânul – Perioade de achizitii
Bebelusii au perioade in care acumuleaza ceva nou, au o achizitie noua in dezvoltarea fizica, spre exemplu intorsul de pe spate pe burta, ridicarea in sezut fara ajutor, mersul de-a busilea sau o achizitie cognitiva. In aceste perioade copiii au o activitate mentala crescuta ceea ce ii face sa perceapa lucrurile altfel decat de obicei si sa planga mai mult. CITEȘTE ȘI: Totul despre puseurile de creștere la bebeluși
Bebe plânge și refuză sânul – Bebe simte stres sau anxietate
Bebelusul este ca un burete care absoarbe starile noastre, este mai linistit cand si cei care au grija de ei sunt relaxati si este agitat cand cei din jur sunt stresati. Astfel incat bebelusii vor avea tendinta sa planga mai mult dupa ce au stat la san in acele perioade in care mama este stresata sau cand exista agitatie in familie.
Bebe plânge și refuză sânul – Copilului ii iese un dinte de lapte
Bebelusii plang mai mult in timpul eruptiei dintilor de lapte, inclusiv la supt, deoarece simt un puternic disconfort la gingii.
CITEȘTE ȘI: Totul despre dinții de lapte la bebeluși
Bebe plânge și refuză sânul – Bebelusul este distras de ceva din mediu
Acest factor apare la bebelusii mai mari de 3 luni. Ei se intrerup in timpul alaptarii din curiozitate, distrasi de ceva din jur, iar daca in loc sa-i lase sa se uite sa-si satisfaca din curiozitati mama insista cu sanul, bebelusul ar putea plange de enervare. Citește și despre: Alăptarea prelungită poate avea riscuri? | Opinia specialiștilor
Bebe plânge și refuză sânul – Bebelusul are gaze
Multi bebelusi se intrerup din supt si plang fiindca au gaze si trebuie sa le elimine. Incercati sa-l faceti sa eructeze cand il simtiti asa agitat, tinandu-l pe umar. Nu toti bebelusii simt nevoia sa eructeze dupa supt dar puteti incerca sa vedeti daca aceasta este problema, fara sa insistati prea mult. Citește și despre: Bebelușul are nevoie să fie pus la sân ori de câte ori cere! Nu ceasul spune când trebuie hrănit, ci chiar puiuțul pe care îl ții în brațe
Bebe plânge și refuză sânul – Bebelusul nu obtine fluxul de lapte potrivit
Unii bebelusi plang fiindca nu le vine fluxul potrivit de lapte, fie ca e prea lent, fie ca vine in jet prea puternic. Daca laptele vine in jet prea puternic si copilul se ineaca sau tuseste, incearca o pozitie favorabila si anume cu copilul pe pieptul tau. Daca bebelusul isi pierde rabdarea fiindca laptele vine prea incet, fa compresii ale sanului sau alterneaza sanii.
Bebe plânge și refuză sânul – Bebelusul nu vrea sa fie alaptat pe moment
Uneori bebelusii plang fiindca nu vor sa suga cand li se ofera sanul. Cu varsta bebelusii devin mai eficienti la supt, se hranesc in cateva minute astfel uneori plansul si respingerea sanului e un semn ca sunt satui. Citește și despre: Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor
Bebe plânge și refuză sânul – Bebelusul are afte bucale sau candidoza
Un bebelus cu asemenea probleme nu poate suge cat ar vrea din cauza durerii. Daca vezi in gura copilului depozite albe care nu sunt de la lapte, consulta un doctor pentru a-i pune diagnosticul corect si a-i oferi tratament daca e cazul.
Bebe plânge și refuză sânul – Bebelusul are nasul infundat
Cand bebelusul are nasul infundat ii este foarte greu sa respire si sa suga in acelasi timp, de aceea va lasa des sanul si va plange. Incearca sa-i desfunzi nasul si sa-l tii la san intr-o pozitie care sa nu-i obtureze narile. CITEȘTE ȘI: Bebe se trezește des, plânge la sân, nu papă bine – Poate are năsucul înfundat
Bebe plânge și refuză sânul – Bebelusul are fren lingual
Un bebelus cu fren lingual nu va putea suge eficient, nu se va putea atasa corect la san.
Bebe plânge și refuză sânul – Bebelusul este sensibil, intolerant la anumite alimente consumate de mama
Daca ai impresia ca aceasta poate fi cauza, incearca sa elimini din alimentatia ta o perioada lactatele, apoi, daca problema nu e rezolvata, glutenul. Consulta si un nutritionist care te-ar putea ghida in aceasta directie.
Bebe plânge și refuză sânul – Bebelusul are reflux
In primele luni de viata refluxul este o problema frecventa si la bebelusii sanatosi. Se manifesta prin regurgitare, manifestare comuna bebelusilor. Insa in cazul unor copii refluxul este insotit de dureri si prin urmare se lasa cu plansete. Incearca sa hranesti sugarul intr-o pozitie cat mai verticala si in general tine-l pe un plan inclinat, nu orizontal.
Bebe plânge și refuză sânul – Bebelusul are o preferinta pentru unul dintre sani
Unii bebelusi isi fixeaza o preferinta pentru unul dintre sani, respingandu-l cu inversunare pe celalalt si plangand cand ii este oferit, multe mame ajungand din acest motiv sa alapteze dintr-un singur san. Nu va faceti probleme daca un san este mai mic si unul mai mare din aceasta cauza, isi vor reveni la incheierea alaptarii.
Indiferent de motivul agitatiei la san, putini copii refuza sanul definitiv inainte de un an, fiind vorba de o greva temporara a suptului, nu de auto-intarcare. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Citește și despre: Pe holul secției de neonatologie se închinau ode biberoanelor. Alăptarea, un proces atât de natural, parea că este inhibată, discreditată și poate chiar blamată …
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE