Numai cineva care are macar un copil stie cat de important este ca bebelusul mic sa eructeze dupa fiecare masa. Si doar un parinte stie cat de dificil este uneori sa il convingi pe cel mic sa faca asta. Iata cateva tehnici simple pentru a-l ajuta pe bebe sa eructeze.
Eructatul, ragait, in termeni populari, este important in cazul bebelusilor, mai ales inainte de varsta de 3-4 luni. Odata ce bebelusii devin ceva mai mobili, si eructatul se va produce mai usor si va necesita mai putina bataie de cap din partea ta sau chiar deloc. Insa pana atunci, este recomandarea medicilor pediatri sa il ajuti pe cel mic sa eructeze dupa fiecare masa de lapte.
De ce trebuie bebelusii sa eructeze?
Cand sug la san, dar mai ales la biberon, bebelusii inghit si o cantitate mai mica sau mai mare de aer. Insa stomacul lor este micut, asadar aerul inghitit ocupa locul catorva mililitri de lapte in plus. Sfincterele care inchid stomacul nu sunt suficient de mature incat sa ramana inchise dupa inghitirea bolului alimentar. Prin urmare, daca nu il ajuti pe bebe sa eructeze imediat dupa masa, aerul poate impinge cu presiune o cantitate oarecare de laptic inapoi pe esofag, aparand riscul ca cel mic sa se inece sau sa aspire continut gastric. Aerul ramas in stomac va pleca mai departe, in intestinele micutului, putand fi una din cauzele renumitelor colici.
Cum il ajuti pe bebelus sa nu inghita mult aer la masa?
De cele mai multe ori, bebelusul inghite aer atunci cand mananca lacom sau cand laptele ii vine cu un flux prea mare. Daca bebelusul este alaptat, poti incerca sa detensionezi putin sanii inainte de a-l atasa. Astfel, cand se produce bine-cunoscutul let-down, ejectia laptelui, presiunea acestuia nu va fi prea mare. Daca bebelusul tau este hranit cu biberonul, alege o tetina cu un flux adecvat varstei si urmareste-l cum se impaca cu ea. Schimba tetinele regulat, pentru ca orificiile sa nu se largeasca.
CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea fizică a copilului – Graficele de creștere, percentilele și pediatria modernă
Cum il ajuti pe bebelus sa eructeze dupa fiecare masa?
Ridicarea pe umar.
Cea mai frecventa tehnica de a ajuta bebelusul sa scoata aerul dupa masa asta o reprezinta ridicarea bebelusului pe umar si mangaierea sa pe spate. Atingerile usoare cu podul palmei ajuta bula de aer din stomac sa se ridice si, ulterior, sa se elimine.
Unii bebelusi ragaie mai usor atunci cand sunt asezati de pe o parte pe cealalta.
Daca este dificil sa il faci sa eructeze tinandu-l sus pe umar, incearca sa procedezi astfel.
Asezarea pe burtica.
Supravegheat, timp de 1-2 minute dupa masa poate fi de asemenea de ajutor. Il poti aseza pe bebe pe burtica, in patut – cu conditia obligatorie !! sa il supraveghezi permanent in timpul cat sta astfel – sau il poti tine sprijinit pe antebratul tau.
Cu spatele sprijinit de abdomenul tau.
O alta pozitie eficienta este cea in care bebelusul sta asezat la tine in brate, cu spatele sprijinit de abdomenul tau. Mana ta il va sustine sa nu cada in fata, aplicand o presiune foarte usoara pe burtica si stimuland, astfel, ragaitul.
Pentru oricare dintre aceste pozitii vei opta, este bine sa ai la indemana si un prosop sau un scutec de finet, pentru ca lapticul care ar putea fi eliminat odata cu ragaitul sa nu murdareasca hainele, covorul sau mobila. Nici nu iti poti imagina cat de departe poate proiecta nou-nascutul cativa mililitri de lapte, si cu ce efecte…!
Daca bebelusul nu a ragait dupa ce a fost tinut cateva minute in una dintre aceste pozitii, o poti incerca pe urmatoarea.
Nu are nici un rost sa il tii pe bebe cate jumatate de ora in aceeasi pozitie, daca ea nu este eficienta.
Tu cum il ajuti pe bebelusul tau sa eructeze?
CITEȘTE ȘI: Primul An la bebelușului pe săptămâni
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.