Rețetele de înghețată de casă pentru copii propuse nu au un grad ridicat de dificultate. Unele sunt atât de ușor de făcut încât, fără teamă, puteți implica și copiii în activitatea casnică. Cu promisiunea că vor avea suficientă răbdare până la congelarea completă a înghețatei.
Variantele de a aromatiza înghețata sunt nelimitate. Până și cel mai pretențios consumator poate fi satisfăcut, alegându-și ingredientele după propriul gust. Spunem, fără doar și poate, că înghețata este un desert pe placul tu-tu-ror. Pofta mare!
Controlul consumului de dulciuri și înghețată de casă la copii
Copiii au nevoie de circa 1.800 calorii pe zi. Însă acest necesar diferă, în funcție de activitățile făcute și de efortul fizic depus. În ce privește materialul de față, dedicat înghețatelor, menționăm că le e totuși permis un consum zilnic de 165 – 200 de calorii discreționare, pe care și-l pot obține de exemplu din produse cum ar fi înghețata (200 de calorii/porție).
Deoarece înghețata se prepară de regulă din lapte, putem afirma că e benefică prin aportul de vitamine D, B2, A, Calciu și Fosfor. Unele ingrediente care o aromatizează îi adaugă un plus de valoare nutritivă (vezi antioxidanții din ciocolata neagră, zahărul după 1 an care oferă instantaneu energie, procesul de fermentare ce ar putea crește imunitatea). Există studii care concluzionează că stimulează activitatea cerebrală și, când e savurată, contribuie la producerea de serotonină. Totodată, fiind răcoritoare, înghețata îi ajută foarte mult pe copii la calmarea durerilor de gingii (în perioada în care le apar dințișorii de lapte).
Caloriile pot fi reduse prin controlul cantității servite (porționați înghețata, de fapt toate deserturile, în general) sau prin alegerea unor sortimente cu conținut scăzut de zahăr. Pe cât posibil, faceți înghețata în casă. În primul rând este mai hrănitoare, iar în al doilea rând, puteți gestiona tot ceea ce e necesar preparării ei. Este de reținut că produsele din această gamă se consumă cu moderație, pentru a menține normală greutatea corporală și sănătatea optimă (atât la copii, cât și la adulți). Citește și despre: Lăsați copiii să mănânce înghețată! Nu fac roșu-n gât de la alimente reci!
Când preparați înghețată de casă, trebuie să urmăriți câteva aspecte
* Să-și mențină fermitatea (să nu se topească prea repede dar nici să-i adăugați stabilizatori artificiali ca să-și păstreze forma mult timp după decongelare).
** Calitatea e dată și de textură. Aceasta trebuie să fie moale, fină, cremoasă, netedă.
*** E preferabil ca aromele să provină din ingrediente naturale, nu din cele artificiale. Probabil, gustul nu va fi atât de intens, însă produsul va fi mai sănătos.
10 sugestii de rețete de înghețată de casă pentru copii și adulți
- Înghețată de vanilie
- Îngheață de ciocolată
- Înghețată de lămăie
- Înghețată de căpșune
- Înghețată de fructe
- Înghețată de banane
- Înghețată de papaya
- Înghețată de mango
- Sorbet de pară cu scorțișoară
- Înghețată cu iaurt
Înghețată de casă cu vaniliepentru copii
Ingrediente
– 6 ouă
– 100 gr zahăr
– 1 inguriță amidon
– 1 baton de vanilie ( ori esență de vanilie )
– 1 l lapte
Mod de preparare:
Într-un bol încăpător mixați ouăle, zahărul și amidonul alimentar, până ce ingredientele se omogenizează și zahărul se topește în totalitate. Apoi, combinați ușor cu laptele și cu semințele din batonul de vanilie, amestecând întruna. Transferați compoziția într-o cratiță și lăsați-o pe foc mediu, cât să se îngroașe. Veți observa că, atunci când scoateți lingura, rămâne pe ea un strat subțire de cremă. Dacă e gata, așteptați să se răcească, amestecând din când în când. Așezați-o într-un recipient potrivit pentru păstrarea în congelator. Cu puțin timp înainte de a îngheța complet, încorporați 3 linguri de frișcă bătută. Pe parcursul congelării, amestecați din când în când, să nu se formeze ace de gheață.
* Rolul amidonului alimentar este de a nu permite cremei să se taie cât timp o țineți pe foc.
Înghețată de casă cu ciocolată pentru copii
Ingrediente
– 6 ouă
– 100 gr zahăr
– 1 inguriță amidon
– 1 baton de vanilie ( ori esență de vanilie )
– 1 l lapte
– 125 gr ciocolată taiată bucățele ( 50 gr cacao )
Mod de preparare:
Într-un bol încăpător mixați ouăle, zahărul și amidonul alimentar, până ce ingredientele se omogenizează și zahărul se topește în totalitate.
Separat, într-un ibric, la foc foarte mic, topiți ciocolata în puțină apă ( o puteți înlocui cu cacao frecată cu 2 linguri de apă ). Turnați ușor peste ea laptele aromatizat cu vanilie, amestecând întruna. Puneți treptat peste ouăle mixate cu zahăr. Amestecați, omogenizati.
Transferați compoziția într-o cratiță și lăsați-o pe foc mediu, cât să se îngroașe. Veți observa că, atunci când scoateți lingura, rămâne pe ea un strat subțire de cremă. Dacă e gata, așteptați să se răcească, amestecând din când în când. Așezați-o într-un recipient potrivit pentru păstrarea în congelator. Cu puțin timp înainte de a îngheța complet, încorporați 3 linguri de frișcă bătută și 3 linguri de fulgi de ciocolată. Pe parcursul congelării, amestecați din când în când, să nu se formeze ace de gheață.
Înghețată de lămâie
Ingrediente
– 1/2 l apă
– 100 gr zahăr
– coaja de la o lămâie netratată
– zeama de la 3 lămâi
Mod de preparare:
Într-o crăticioară, puneți la foc foarte mic apa cu zahărul. Când acesta se topește în totalitate, dați focul mare și fierbeți 2-3 minute. Apoi adăugați coaja de lămâie, acoperiți vasul cu un capac și lăsați siropul la răcit circa 30 minute. Aromatizați compoziția cu zeama de la 3 lămâi, strecurați-o printr-o sită foarte fină și puneți-o într-un recipient potrivit pentru păstrarea în congelator. Pe parcursul congelării, amestecați din când în când, să nu se formeze ace de gheață.
Înghețată de căpșune
Ingrediente
– 30 gr zahăr pudră
– 40 ml apă
– 250 gr căpșune tăiate în jumătate
– 50 ml suc de portocală ( cât de la un fruct mare )
Mod de preparare:
Apa și zahărul se fierb 5 minute într-un vas, până rezultă un sirop. Se lasă la răcit. Căpșunele se pasează cu un blender electric. Se amestecă apoi cu siropul și cu sucul de portocală. Compoziția se toarnă în forme de inghețată pe băț. Se congelează câteva ore ( cât să se solidifice )
* Desertul lasă loc creativității. Folosiți fructe diverse, proaspete sau congelate, pasate ori trecute prin sită, îndulcite cu zahăr / sirop, aromate cu suc de coacaze negre / merișoare. Combinați cu iaurt de băut. O variantă răcoritoare e mixul dintre litchi și zeamă de lămâie verde.
Înghețată de fructe
Ingrediente
– 1/2 pahar zahăr pudră
– 1 pahar suc de fructe
– 3/4 pahar lapte
Mod de preparare:
Amestecați foarte bine zahărul cu sucul de fructe ( vișine, zmeură, fragi ori altele preferate ). Când zahărul s-a topit complet, adăugați treptat laptele. Continuați să amestecați până la omogenizare. Puneți compoziția într-un recipient potrivit pentru păstrarea în congelator. Pe parcursul congelării, amestecați din când în când, să nu se formeze ace de gheață.
Înghețată de banane
Ingrediente
– 350 gr brânză Tofu
– 2 banane congelate feliate
– 1 lingură miere
– 1/2 cană cu suc de fructe
Mod de preparare:
Amestecați ingredientele 1 -2 minute în blender până obțineți o cremă omogenă. Opțional, adăugați afine, după gust. Puneți compoziția într-un recipient potrivit pentru păstrarea în congelator.
*Compuneți propria dumneavoastră rețetă. Combinați crema cu nuci măcinate, 1 lingură de tahini ( pastă de susan ) ori alte suplimente sănătoase.
Înghețată de papaya
Ingrediente
– 1 papaya medie, bine coaptă, tăiată cubulețe, congelate
– 300 gr bucăți de ananas congelate
– 1 mango tăiat în bucățele congelate
– 400 gr cremă de nuca de cocos
– 30 gr sirop de agave (sau 5 curmale hidratate timp de 30 minute)
– vanilie (baton, esență, extract)
Mod de preparare:
Amestecați ingredientele 2 – 3 minute în blender până obțineți o cremă omogenă. În caz că e prea densă ( îngroșată ), subțiați cu o cantitate mică de zeamă rămasă în conserva de cocos. Puneți compoziția într-un recipient potrivit pentru păstrarea în congelator.
PENTRU ALTE IDEI DE DESERT VEZI ȘI:
Rețete, povești și nostalgie – Dulciurile copilăriei – 10 Deserturi ușor de preparat, greu de refuzat (de la 3 ani)
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Înghețată de mango
Ingrediente:
– 2 mango mari, coapte și suculente (pentru a rezulta aproximativ 2 căni de piure)
– 400 gr lapte condensat îndulcit (1 conservă)
– 2 căni de smântână grasă, rece (pentru frișcă)
Mod de preparare:
Tăiați mango în cubulețe. Pasați-le cu mixerul ori cu blenderul. Ar trebui să obțineți 2 căni de piure. Fierbeți-l la foc mediu într-o tigaie, aproximativ 10 minute, până ce compoziția scade și se îngroașă ( să rămână cam o cană de piure sau verificați separând amestecul din tigaie cu o lingură de lemn, care ar trebui să lase în urmă, timp de o secundă, o dâră clară ). Când s-a răcit, combinați-l cu lapte condensat până la obtinerea unei creme omogene.
Separat, bateți smântâna cu conținut ridicat de grăsime astfel încât sa rezulte o frișca fermă. Încorporați crema de mango treptat, puțin câte puțin. Amestecați cu grijă să nu se formeze cocoloașe.Puneți totul într-un recipient potrivit pentru păstrarea în congelator.
Sorbet de pară cu scorțișoară
Ingrediente:
– 2 pere
– 4 lingurițe zeamă de lămâie
– un praf de scorțișoară
– 10 gr zahăr pudră
– 5 cuburi de gheață
Mod de preparare:
Spălați, curățați de coajă, tăiați para în cubulețe, eliminându-i cotorul și semințele.Turnați deasupra zeama de lămâie, zahărul și presărați scorțișoara. Într-un mixer care poate zdrobi gheață, pisați cele 5 cuburi ( 2 – 3 impulsuri ), adăugând apoi celelalte ingrediente. Mixati din nou. Sorbetul este gata!
* Puteți inlocui perele cu mere.
Înghețată cu iaurt
Ingrediente:
– 150 gr afine
– 100 gr zmeură
– 200 gr căpșune (tăiate în bucațele)
– 75 gr zahăr
– 2 iaurturi Actimel (200 gr)
Mod de preparare:
Într-o crăticioara fierbeți la foc mediu fructele de pădure și zahărul, amestecând până ce scad. Când s-au legat puțin, dați focul la minimum și fierbeți încă 10 minute, astfel încât fructele să devină moi. Răciți amestecul și mixați-l până la omogenizare. Strecurați compoziția printr-o sită deasă. Sucul obținut se toarnă peste iaurt. Puneți crema într-un recipient potrivit pentru păstrarea în congelator.
*După preferințe, puteți combina și alte fructe ( căpșune, mango, pere, etc. )
ÎNCEARCĂ ȘI: LA MULȚI ANI, COPILĂRIE! 10 Rețete delicioase de torturi de casă pentru copii (după 1 an)
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.