Sarcina este o perioada minunata, in care te simti speciala. In burtica ta creste, si ce mai creste! un bebelus delicios, caruia deja ii vorbesti si ii canti, pe care il mangai si pe care il simti, numai tu, foindu-se, rasucindu-se si…sughitand. Dar sarcina vine la pachet si cu o burtica respectabila si in general cu o crestere in greutate mai putin incantatoare. E drept, toate-s pentru un scop nobil, dar totusi ridica problema unei vestimentatii in care sa incapi, sa te simti confortabil si sa mai si arati bine.
A trecut vremea in care gravidele invadau dulapul de haine al sotului si cu putin noroc petreceau 4-5 luni in haine lipsite de forma si de haz.
Magazinele reale si virtuale ofera o gama larga de haine pentru gravide, din cele mai variate materiale, cu cele mai dagute imprimeuri, din care se pot compune dupa nevoie tinute office, casual sau chiar de seara. Singurul lucru pe care il au in comun absolut toate hainele pentru gravide este…pretul. Urias, exact ca burtica de final de sarcina. Si sa fim sincere: nu suntem mai degraba tentate sa cumparam o pereche de botosei, decat niste haine pe care le vom purta doar cateva luni?
Exista cateva reguli de aur de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi haine de gravida:
- Alege si poarta doar haine confortabile!
- Nu investi in haine de sarcina imediat ce ai vazut cele doua liniute. Pana spre jumatatea trimestrului al doilea poti adapta garderoba obisnuita sau poti imprumuta cate o camasa barbateasca de la viitorul tatic pe care sa o accesorizezi inspirat.
- Nu face toate cumparaturile, pentru intreaga perioada a sarcinii, in aceeasi zi. Cumpara inteligent, pe masura ce iti afli noile dimensiuni.
- Nu cumpara decat haine din materiale naturale, racoroase. Cele mai indicate sunt hainele din bumbac.
Este important sa te simti bine in pielea ta, inclusiv pe perioada sarcinii. Nu renunta la stilul pe care il adoptai inainte sa fii nevoita sa schimbi masura hainelor. Nu incerca sa ascunzi noua forma a corpului tau. Lasa-i pe ceilalti sa admire burtica de care esti si tu asa de mandra. Si chiar daca nu faci parte din categoria femeilor care radiaza de fericire toata sarcina, niste haine potrivite, care sa iti urmeze noile forme ale corpului, te vor face sa te simti mult mai bine decat niste haine tip sac in care sa te pierzi cu totul.
De mare folos in compunerea unei tinute placute pentru sarcina sunt…accesoriile. Cercei, lantisoare, medalioane, bratari, esarfe, palarii, brose, curele, incaltamintea chiar, toate adauga un plus de veselie si de culoare, transformand o tinuta banala intr-una chic.
Puloverele descheiate in fata si vestele sunt de asemenea semi-obligatorii in cazul in care lunile avansate de sarcina se suprapun peste lunile reci de iarna, la fel cum vara, rochiile si fustele maxi, stil gipsy, se dovedesc extrem de utile.
In compunerea garderobei trebuie sa tii cont de faptul ca, dupa nastere, nu vei reveni imediat la dimensiunile de dinainte de sarcina. Cel mai probabil, burtica ta va arata cam cum arata in luna a 5-a de sarcina, iar tesutul adipos acumulat se va elimina abia in cateva luni. Asadar, este foarte probabil ca o perioada dupa nastere sa ai nevoie sa folosesti tot garderoba de maternitate.
Si de ce nu, imprumuta niste hainute de la prietena ta care a nascut recent! Dupa cum ai constatat deja, hainele pentru gravide sunt destul de scumpe si sunt purtate doar cateva luni siin cel mai bun caz 2-3 luni dupa sarcina. Daca ai o prietena, sora, verisoara, care au trecut deja printr-o sarcina si care iti ofera cu generozitate hainele pe care le-au purtat atunci, nu le refuza! Exista sanse maxime sa iti ofere doar acele tinute in care s-au simtit confortabil – eviti astfel dezamagirea de a constata ca ai dat bani pe haine in care nu te simti bine si vei iti va fi mai usor sa faci alegerile potrivite – si in perfecta stare.
In timpul sarcinii acorda o atentie deosebita lenjeriei!
Cu atat mai mult este important in aceasta perioada ca lenjeria sa fie din bumbac, de marimea potrivita si confortabila. Acorda o atentie deosebita sutienelor. Evita sutienele cu balene, deoarece ele comprima tesutul si pot interfera cu dezvoltarea normala a sanului, producand pe termen lung probleme legate de canale infundate si mastite. Alege sutienul potrivit ca marime, mai mare decat cea pe care o purtai, mai ales daca vei alapta si care ofera o buna sustinere. Astfel, vei minimiza schimbarile de forma ale sanilor care au trecut printr-o sarcina si alaptare.
Incaltamintea este un alt subiect caruia trebuie sa ii acorzi atentie maxima in timpul sarcinii.
Mersul pe tocuri va deveni incomod si nici nu mai este sigur. Schimbarea centrului de greutate te face sa nu te simti exact ca o balerina.
La o tinuta mai pretentioasa, poti alege o pereche de pantofi cu toc jos si lat, evitand tocurile cui, foarte instabile dar in rest te sfatuim sa optezi pentru incaltaminte fara toc, preferabil usor de incaltat. Trebuie de asemenea sa tii cont de faptul ca este foarte probabil ca si masura de la pantofi sa se schimbe pe perioada sarcinii. In primul rand, greutatea suplimentara apasa talpile facandu-le sa se lateasca usor, in al doilea rand, se stie ca in ultimele luni de sarcina, corpul gravidei retine multa apa, astfel incat umflarea picioarelor este comuna, mai ales la sfarsitul unei zile in care ai stat mult in picioare.
Exista multe variante pe care le poti adopta pentru a te simti bine si a continua sa fii chic si in perioada sarcinii. Ai nevoie doar de rabdare sa experimentezi !
Te-ar mai putea interesa:
Drepturile mamicilor la locul de munca
50 de termeni medicali intalniti in sarcina
Controlul greutatii corporale in sarcina
Cum depasesti neplacerile sarcinii
Alimentatia cand astepti un bebelus
Calcularea datei probabile a nasterii
Ce functii indeplineste placenta ?
Ce trebuie sa contina bagajul de spital?
Insarcinata dupa 35 de ani
Schimbarile hormonale in sarcina
Medicamentele in timpul sarcinii
Efectele fumatului asupra bebelusului nenascut
Ce plante, condimente si alimente sa eviti in sarcina?
Cum alegem numele copilului nostru?