Poate ca unul dintre primele ganduri care ne vin in minte cand aflam ca suntem insarcinate, dupa primul control, desigur, cand ne linistim ca sarcina e in regula si totul evolueaza normal, este cel legat de numele pe care-l va purta copilul: ”oare ce nume sa-i dam in caz ca e fetita? Dar daca e baiat?” Iar cand ecografia ne confirma cu certitudine sexul copilului, agitatia e parca si mai mare.
De multe ori alegerea numelui bebelusului ni se pare mult mai grea decat alegerea caruciorului sau a culorii in care vrem sa zugravim camera si nici nu putem spune ca nu e normal, avand in vedere ca prenumele ne va insoti copilul toata viata, nu pe o durata determinata precum caruciorul sau zugraveala.
Alegerea numelui pentru copil devine si mai dificila cand numarul persoanelor care-si dau cu parerea este ridicat: mama vrea intr-un fel, tatal in altul, bunicii paterni au si ei ceva de spus, cei materni sunt total impotriva, viitori nasi ai copilului ar vrea sa aiba si ei un cuvant …si se ajunge la un stres pe care tot gravida il va resimti cel mai tare, asa ca ar fi bine sa faci alegerea numelui bebelusului cu grija, dar cu relaxare.
In linii mari ar trebui sa ai in minte urmatoarele aspecte:
Numele Copilului – Prenumele trebuie sa se potriveasca cu numele de familie
Este importanta in primul rand evitarea cacofoniilor, oricat ne-ar placea un prenume care se termina in silaba „ca” sa nu-l alegem daca numele incepe cu acelasi grup de litere sau invers, sa alegem un prenume incepand cu „Ca” daca asociat cu numele de familie va rezulta o cacofonie.
Raluca e un prenume frumos, Caraiman e un nume absolut in regula, Raluca Caraiman insa… Nici combinatiile de genul Dudu Dumitru.
De asemenea, un nume de familie foarte scurt va da mai bine langa un prenume mai lung si invers.
In special daca numele de familie este foarte „neaos”, cu un specific clar romanesc, va suna ilar sa-i alaturam un prenume strain, foarte „sofisticat”, prea…cosmopolit, neintalnit in zona noastra, indiferent ca e din zona telenovelelor (de origine sud-americana), englezesc sau indian, altfel ajungem la situatii caragialesti de tip „Agamemnon Dandanache”, transpuse in actualitatea timpurilor noastre in Rosalinda Mamaliga sau Jonathan-Mathew Ceaun!
In schimb, nu e rau sa alegem un prenume intalnit in majoritatea tarilor si usor de pronuntat in aproape orice limba (Maria, Raul, Adrian etc) pentru ca nu se stie niciodata cat va calatori copilul si pe unde se va stabili.
Numele Copilului – Numarul persoanelor implicate in alegerea numelui sa fie cat mai restrans
Ideal ar fi ca doar parintii sa aiba ultimul cuvant de spus in alegerea numelui copilului.
Mai bine decat atat ar fi ca prenumele alese sa placa si celorlalti membri ai famliei, dar unde nu se poate…dilema se rezolva dand intaietatea cuvenita parintilor copilului.
Numele ales sa nu fie iesit din comun
Sigur ca fiecare parinte si-ar dori un prenume cat mai deosebit, care sa scoata in evidenta unicitatea copilului, un nume care sa nu fie prea banal, prea uzitat.
Dar sa nu cadem in pacatul de a alege (sau inventa) un nume atat de ciudat, incat sa fie prilej de amuzament pentru ceilalti si sa-l puna pe copil in ipostaze penibile, sa-l faca sa-si urasca numele, sa se simta prost ca parintii sai au fost atat de „inspirati”.
In definitiv nu prenumele da unicitatea omului, ci cu totul alte date care tin de personalitate, nu de ceva asupra caruia copilul nu a avut niciun cuvant de spus. Daca numele este frumos, melodios si place mult parintilor, chiar nu mai conteaza ca este raspandit pe scara larga.
De altfel si legea incearca sa impiedice parintii prea «luati de val» sa-si bata joc (chiar si involuntar) de viitorul copilului, specificand:
«(2) Prenumele se stabileste la data inregistrarii nasterii, pe baza declaratiei de nastere. Este interzisa inregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz.»
(Codul Civil. Noul Cod Civil republicat 2011. Legea 287/2009 privind Codul civil, art. 84).
Numele Copilului – Nu uitati ca prenumele il va insoti pe copil toata viata
Sigur ca privind bebelusul va vin in cap o multime de alinturi, dar abtineti-va de la a-i da si in acte un nume prea…bebelusesc sau direct diminutivizat.
Imaginati-va copilul ca pe un adult impunator din toate punctele de vedere si ganditi-va daca prenumele de genul i se va potrivi si atunci, caci altfel iar se poate ajunge la situatii ridicole.
Pentru viitoarea stima de sine a copilului poate ar fi mai bine de evitat prenume precum Mugurel, Ghiocel, Puiu.
Oricate nume preferate ati avea pe lista, incercati sa va limitati la unul sau doua
Ganditi-va ca mereu va aparea in acte cu toate prenumele si va fi destul de neplacut sa se semneze peste tot cu trei-patru prenume, mai ales daca sunt foarte lungi.
Oricat de mult v-ar placea literatura sud-americana sau ruseasca, amintiti-va, totusi, ca e vorba de copilul vostru, nu de un personaj de roman.
Este destul de obositor sa completezi zeci de acte cu numele Mirabela Adriana Georgiana Camelia Teodorescu, sa nu mai vorbim ca probabil nici in rubricile cataloagelor scolare nu va incapea.
Daca mama alege un prenume si tatal altul, inainte de a le pune pe amandoua (o varianta foarte buna si impaciuitoare, de altfel) asigurati-va ca ele se armonizeaza impreuna, ca nu e unul „dintr-un film” si celalalt din altul, ca suna bine rostite impreuna, alaturi de numele de familie.
Numele Copilului – Desi urmatoarele situatii pot fi extrem de rare merita mentionate
Daca aveti deja un baiat numit Romeo si in familie apare si o fetita, ar fi recomandat sa evitati s-o numiti Julieta, oricat de tentant vi s-ar parea…un cuplu de frati „Romeo si Julieta” celorlalti li se va parea doar comic, intrigant sau chiar revoltator, cu conotatii incestuoase.
Incercati sa puneti un prenume de actualitate, adica nu unul care se purta acum o suta de ani, oricat de dragi v-ar fi povestirile din familie despre o anumita strabunica, sunt nume care au devenit arhaice si pe care le mai intalnim doar la persoane trecute de 90 de ani sau in calendarul bisericesc.
Tot ce e posibil ca Paraschieva sau Eufrosina sa fi fost femei onorabile la vremea lor, dar chiar si prenumele se pot demoda cu timpul, nu e cazul sa le readucem la viata prin copiii nostri.
Oricum ati decide pana la urma, important este sa fiti convinsi ca ati facut alegerea cea mai potrivita si ca al vostru copil va fi pe cat se poate ferit de comentarii amuzate sau rautacioase din cauza alegerii voastre.
Sigur ca nu este bine nici sa despicam firul in patru, pana la urma oricarui prenume i se poate gasi un diminutiv, rima, stalcire astfel incat sa sune caraghios, copiii mai ales sunt experti la asa ceva, deci orice prenume ar putea fi la o adica prilej de gluma intr-o anumita imprejurare, mai ales printre colegii de gradinita sau scoala.
De evitat trebuie sa fie insa un prenume care ar putea fi resimtit ca o povara, care ar putea fi stanjenitor pentru cel care-l poarta atat in copilarie, cat si la maturitate.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.