Inceputul toamnei aduce cu sine un mare stres pentru multe mame: copiii lor vor merge pentru prima data la gradinita, prilej de mari emotii! Apar framantari si intrebari de genul:”oare am ales gradinita cea mai potrivita pentru copilul meu? Oare este pregatit copilul pentru intrarea in colectivitate? Va plange mult, se va obisnui?”
Sunt intrebari firesti si este normal ca fiecare mama sa se preocupe de aceste aspect deoarece pentru copil este o schimbare radicala si trebuie ajutat sa o inteleaga si sa o accepte.
Ideal ar fi ca fiecare copil sa intre in colectivitate atunci cand este pregatit din toate punctele de vedere dar adevarul este ca suntem de cele mai multe ori nevoiti sa o facem, neavand alte solutii la indemana. Si cu cat copilul este mai putin pregatit cu atat va dura mai mult acomodarea. Sa vedem ce putem face pentru a usura adaptarea.
Trucuri pentru acomodarea mai usoara la gradinita a copilului
Pregatiti copilul din timp chiar daca vi se pare ca e prea mic si nu intelege multe lucruri. Vorbiti-i mult despre gradinita prezentandu-i toate aspectele pozitive, cum va cunoaste multi copii care-i vor deveni prieteni, cum va avea o educatoare care va avea grija de toti copiii, cum va invata lucruri interesante. Jucati-va de-a gradinita, prezentati-i filmulete sau desene animate cu gradinita, incitati-i curiozitatea in legatura cu mersul la gradinita.
Insistati pe socializare. In perioada anterioara gradinitei insistati mai mult pe socializare caci cu cat copilul petrece mai mult timp doar cu mama cu atat mai greu ii va veni sa se desprinda de ea. Asta nu inseamna sa “abandonati” copilul ci sa petreceti mai mult timp cu el in parc, printre copii, sa mergeti mai des in vizite, sa-l lasati cate putin cu alte persoane de incredere: bunici, matusi.
Implicati copilul in activitati premergatoare mersului la gradinita cum ar fi alegerea unui ghiozdan haios care sa-i placa mult si despre care sa stie ca-i va folosi la gradinita, alegeti impreuna hainute comode “de gradinita”, papucei, pijamale, faceti-l sa vada mersul la gradinita ca pe o aventura atractiva in care are si el un cuvant de spus.
Daca are un obiect de atasament lasati-l sa-l duca cu el. Unii copii au un “obiect de atasament”, un anumit obiect de plus preferat, o jucarie, o pernuta. Puteti sa-i spuneti ca in primele zile acel obiect il va insoti, cei de la gradinita ar trebui sa fie intelegatori in legatura cu acest aspect. Multi copii se simt mai “in siguranta” daca au un obiect familiar, de acasa, cu ei.
Controlati-va atitudinea! Atitudinea voastra ca mame este foarte importanta si in principal sunt doua extreme care trebuie evitate.
Unele mame, crezand ca asa e mai bine, au o atitudine dura atunci cand lasa copilul la gradinita:”trebuie sa stai aici, asta este, nu facem numai ce ne place, trebuie sa plec si gata, nu te mai smiorcai!” iar altele sunt excesiv de emotive, pline de angoasa, stari pe care le transmit copilului.
Este important sa aveti o atitudine relaxata si care sa induca siguranta copilului, increderea ca va fi bine si ca la sfarsitul programului veti veni dupa el. Nu taiati avantul copilului plecand brusc sau mai rau, pe furis, dar nici nu lungiti la nesfarsit momentul despartirii, prea multa “drama” inducandu-i sentimentul ca ceva nu este in regula si ca exista motive pentru care sunteti atat de ravasita, lucruri care il vor speria sau il vor face neincrezator.
Invatati-l sa comunice: discutati mereu despre temerile lui, despre asteptarile lui, asigurati-l ca poate sa va spuna orice, nu-l luati niciodata in deradere sau nu il certati pentru ce va spune caci astfel va invata sa ascunda. La sfarsitul fiecarei zile de gradinita povestiti cu el, eventual faceti jocuri de rol pentru a afla mai bine prin ce trece sau ce a facut toata ziua acolo si cum se comporta personalul cu copiii sau copiii intre ei.
In orice caz, nu va faceti iluzii ca inceperea gradinitei va fi floare la ureche si copilul se va adapta din prima zi!
Toti copiii care au o buna legatura cu familia, relatii afective sanatoase cu parintii, sufera la desprinderea de mediul cu care au fost obisnuiti, resimt dureros ruptura de mama. Trebuie insa sa faceti deosebirea intre probleme firesti de adaptare si semnale de alarma care arata ca ori ceva nu este in regula cu gradinita/personalul ori pur si simplu copilul nu este deloc pregatit!
Plansul dimineata la lasarea in gradinita este ceva obisnuit, poate dura pana la cateva saptamani si nu este un motiv foarte mare de panica daca va asigurati ca se intampla doar la momentul despartirii si copilul se linisteste destul de repede ulterior.
De asemenea multi copii plang sau urla in semn de descarcare si cand parintele vine dupa ei, tot asa, in primele zile. Dar daca apar schimbari majore in comportamentul copilului, devine agresiv, regreseaza in ceea ce priveste mersul la toaleta, varsa cand este lasat la gradinita, devine anxios, are cosmaruri nu va incapatanati sa-l adaptati cu orice pret si luati serios in considerare amanarea mersului la gradinita pana cand va fi pregatit!