Imediat dupa nastere si la inceputul alaptarii, bebelusii beneficiaza de imunitatea transmisa prin laptele matern fata de cateva boli. Insa anticorpii din laptele matern nu traverseaza bariera intestinala decat la inceput, cand aceasta nu este matura. In timp, aceste proteine cu molecula mare nu mai pot face asta, asadar bebelusul nu mai beneficiaza de protectia de origine materna.
In prezent, exista peste 27 de boli impotriva carora ne putem vaccina. In functie de situatia epidemiologica dintr-un anumit teritoriu, in fiecare tara exista anumite vaccinuri care se administreaza inca de la nastere.
Schema nationala de vaccinare 2013 pentru copii
Schema nationala de vaccinare in vigoare in prezent in Romania include vaccinuri impotriva unor boli letale sau invalidante, care pot lasa sechele grave, odata contactate. Programul national de imunizare se realizeaza la nivelul maternitatilor si in cabinetele de medicina familiala sau cabinetele pediatrice de la caz la caz.
In maternitate, imediat dupa nastere, se administreaza vaccinul impotriva hepatitei virale de tip B (HVB). De cele mai multe ori, inocularea se face inainte de a scoate copilul din sala de nasteri sau din blocul operator. Vaccinul contine antigenul major de suprafata al virusului hepatitei B, adica un mic fragment din virus, caracteristic acestuia si regasit doar la el.
La 72 de ore de la nastere, tot in maternitate, se administreaza vaccinul impotriva tuberculozei (BCG). In prezent, vaccinul se administreaza doar cu acordul scris al mamei.
Medicii de familie sau pediatrii continua administrarea celorlalte vaccinuri din schema nationala de imunizare.
Vaccinuri la varsta de 2 luni a bebelusului
La varsta de doua luni bebelusilor li se administreaza un vaccin combinat, menit sa previna difteria, tetanosul, tusea convulsiva (DTaP), poliomielita (VPI), infectia cu Haemophillus influenzae tip B (HiB) si hepatita virala de tip b (HVB).
In compozitia vaccinului intra anatoxinele difterica, tetanica si pertussis, anatoxina fiind o toxina inactivata, de obicei prin tratare termica. In plus, vaccinul contine antigene ale virusului hepatitic B si ale bacteriei Haemophillus influenzae tip b si ale virusurilor poliomielitice inactivate. Avand in vedere compozitia vaccinului – exclusiv fragmente din structura microorganismelor impotriva carora se efectueaza imunizarea, riscul producerii vreuneia dintre aceste boli consecutiv vaccinarii este nul.
Vaccinuri la varsta de 4 luni a bebelusului
La varsta de patru luni, bebelusilor li se administreaza vaccinul pentavalent impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei si infectiei cu Haemophilus infleunzae tip b. Compozitia vaccinului este aceeasi cu cea a vaccinului hexavalent administrat la varsta de doua luni, cu diferenta ca lipseste componenta care asigura imunitate impotriva hepatitei.
La varsta de sase luni, se administreaza din nou vaccinul hexavalent facut si la varsta de doua luni.
Vaccinuri la varsta de 1 an a copilului
La varsta de un an schema de vaccinare prevede administrarea vaccinului pentavalent facut la varsta de patru luni. Tot la 12 luni, sau cu un decalaj de o luna, la treisprezece luni, se va administra vaccinul impotriva rujeolei (pojarului), rubeolei si parotiditei epidemice (oreionului) (ROR). Vaccinul contine virusurile care produc cele trei boli, atenuate, adica tratate in asa fel incat sa nu fie capabile sa declanseze boala, dar sa stimuleze producerea anticorpilor specifici.
La varsta de 4 ani se va administra vaccinul impotriva difteriei, tetanosului si a tusei convulsive, componentele fiind mentionate in compozitia vaccinului administrat la 2 luni.
La 6 ani se va repeta vaccinul inoculat la 4 ani, adaugandu-se suplimentar vaccinarea antipoliomielita.
La 7 ani se va administra din nou vaccinul impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului.
La 9 ani se administreaza vaccinul monovalent impotriva poliomielitei, iar la 14 ani vaccinul bivalent impotriva difteriei si tetanosului.
In afara vaccinurilor prevazute de programul national de vaccinare, exista o serie de vaccinuri optionale, recomandate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Vaccinarea antipneumococica previne infectiile grave cu tulpini ale lui Streptococcus pneumoniae, streptococ patogen care produce otite, meningite si pneumonii. Schema de vaccinare antipneumococica difera in functie de varsta la care incepe administrarea. In cazul in care vaccinarea incepe la doua luni, se recomanda administrarea a 3 doze, la 2, 4 si 6 luni, si a unei doze suplimentare la varsta de un an. In cazul in care vaccinarea se face dupa varsta de 2 ani, se poate administra o doza unica. Vaccinul contine polizaharide ale unor serotipuri de pneumococ, polizaharidele fiind componente ale peretelui bacteriilor.
Vaccinarea impotriva rotavirusului previne diareea cu rotavirus, extrem de periculoasa pentru sugari din cauza deshidratarii pe care o produce. Se recomanda ca aceasta sa fie facuta cat mai timpuriu, in asa fel incat la 6 luni vaccinarea sa fie completa. Se administreaza doua doze, cu un interval de 2 luni intre ele. Vaccinul contine o anumita cantitate de rotavirus viu, atenuat, in asa fel incat sa nu fie capabil de vreun efect patogen.
Vaccinul impotriva hepatitei virale de tip A se poate administra oricand incepand de la varsta de 1 an. Se administreaza o doza si un rapel, preferabil la 6-12 luni, dar la nu mai mult de la 5 ani de la doza initiala. Vaccinul contine fragmente inactivate din structura virusului hepatitei A.
Voi ce vaccinuri le-ati administrat copiilor? Ati optat pentru efectuarea vaccinurilor suplimentare? Pentru care dintre ele? De ce da, de ce nu?