Quinoa la bebelusi – tot ce trebuie să știi
Odată cu creșterea consumului de alternative pentru cereale (sunt hrănitoare, ușor de cultivat, nu conțin gluten), quinoa și-a câștigat popularitatea, în ultimele două decenii, în S.U.A. și țările occidentale iar, de câțiva ani încoace, și în Romania. Quinoa s-a dovedit a fi un aliment sănătos, bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate. Oamenii însă știau de quinoa și o cultivau din cele mai străvechi timpuri, pentru semințele sale comestibile (în zona Americii de Sud era considerată plantă sacră, cereala-mamă, mama tuturor boabelor).
Toate tipurile de quinoa, roșu, alb, negru, se prepară și se servesc precum obișnuitele cereale. Au un discret gust de nucă, o textura delicată, cremoasă, sunt ușor de mestecat și digerat. Bobițele au o valoare nutritivă ridicată, bogate fiind în proteine, magneziu, fibre, fier, fosfor, calciu, vitamina B2 și, nu în ultimul rând, în toți cei 9 aminoacizi esențiali. Oferă organismului o mare cantitate de energie, ajută la circulația sanguină, îmbunătățesc metabolismul și funcțiile cognitive ale creierului. Au proprietăți antiinflamatorii și previn apariția unor boli cardiovasculare.
Înainte de a fi preparată, quinoa se spală bine, nu doar pentru a fi curată ci și pentru a-i îndepărta eventualul gust amărui. De regulă, se gătește la fel precum orezul, doar că mai repede (se fierbe 10 minute în apă ori, ca să obțineți un gust mai bun, în supă). Pentru a nu se lipi bobițele între ele, adăugați la fiert puțin ulei extravirgin de măsline (o linguriță la o porție). Quinoa este fiartă atunci când devine ușor translucidă, iar germenul alb formează o spirală care se observă la exteriorul bobului. Un aspect interesant al mâncării e dat de Quinoa roșie, iar cea neagră asigură cel mai ridicat conținut de nutrienți. O măsură de semințe uscate (o cană, o ceașcă, o lingură, un pahar) echivalează cu 3 măsuri de quinoa gătită. La noi, varianta albă e cel mai des folosită, în special pentru finețea texturii sale.
Pe lângă sugestiile de rețete, să menționăm și câteva produse preparate din quinoa:
FĂINĂ de quinoa (n-are gluten, foarte bine tolerată de organism, net superioară celei de grâu, se pretează la deserturi precum brioșe, clătite ori gogoși)
PASTE de quinoa (nu se lipesc la fierbere, se combină cu diferite ierburi aromatice, au un gust deosebit, agreat de și de cei mici, și de cei mari)
FULGI de quinoa(se presară peste mâncarea gătită pentru a-i conferi o textură îngroșată și un plus de savoare)
LAPTE de quinoa (fără gluten, fără lactoză, bogat în calciu, aminoacizi și alte substanțe nutritive, devine și mai bun adăugându-i vanilie sau scorțișoară).
10 idei de rețete pe bază de Quinoa, o minunată pseudocereală, simple și rapide, savuroase și hrănitoare pentru bebeluși
- Dovlecel cu quinoa
- Quinoa cu morcov
- Desert cu mere, quinoa si ovăz
- Quinoa cu pui și măr
- Quinoa cu ton
- Chifteluțe de vită cu quinoa
- Quinoa cu mazăre
- Quinoa cu măr, dovleac și cartof dulce
- Festin cu fructe și quinoa
- Budincă de quinoa
Dovlecel cu quinoa
Ingrediente (2 porții):
– 1 dovlecel
– 60 gr quinoa
– 1 ou de găină
– 1 linguriță de busuioc tocat
– 20 gr cașcaval ras (parmezan ori brânză gruyere)
Mod de preparare:
Spălați și tăiați în jumătate, pe lungime, dovlecelul. Scoateți ușor partea cu semințe. Într-o crăticioară cu puțină apă, puneți-l la fiert timp de 10 minute. Separat, puneți și quinoa 25 de minute la fiert, la foc mic (cu un pahar de apă). Bateți bine oul ca pentru omletă, adăugați busuiocul și apoi quinoa fiartă. Cu acest amestec umpleți cu grijă jumătățile de dovlecel. Presărați cașcaval sau brânză astfel încât la copt preparatul să se rumenească frumos. Se coc aproximativ 15 minute în cuptorul preîncălzit la 200 grade C, într-un vas termorezistent (ori în tava tapetată cu pergament).
* Puteți înlocui dovlecelul cu 2 roșii, fără a le fierbe înainte.
Quinoa cu morcov
Ingrediente (2 porții):
– 1 morcov
– 60 gr quinoa
– 1 linguriță pătrunjel tocat
– 2 lingurițe ulei extravirgin de măsline sau un cubuleț de unt 82% grăsime
Mod de preparare:
Spălați, curățați și dați pe răzătoare morcovul. Într-o crăticioară, îl amestecați cu quinoa, cu pătrunjel și cu 150 ml apă. Puneți la fiert 30 minute, la foc mic, iar vasul să fie acoperit cu capac. Uleiul se adaugă în mometul servirii.
* Morcovul se poate înlocui cu păstârnac.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Desert cu mere, quinoa și ovăz
Ingrediente (2 porții):
– 1/2 ceașcă fulgi de ovăz
– 1/2 ceașcă fulgi de quinoa
– 2 linguri de semințe de chia
– 2 lingurițe scortișoară
– 1 1/4 ceașcă lapte de migdale neîndulcite
– 1/2 ceașcă suc de mere, neînducit
– 1/8 ceașcă sirop de arțar – opțional
Umplutura:
– 2 mere medii
– 2 lingurițe scorțisoară
– 1 lingură sirop de arțar – opțional
– 2 linguri apă
– 1 lingură semițe de chia
Mod de preparare:
Puneți ovăzul, fulgii de quinoa, semințele de chia și scorțișoara într-un castron mare. Se amestecă bine toate ingredientele. Turnați laptele și sucul de mere (siropul de arțar este opțional) peste compoziția de ovăz și acoperiți totul cu o folie de plastic. Lăsați la frigider peste noapte.
Umplutură: cojiți merele si tăiați-le feliuțe. Puneți-le într-o tigaie mică împreună cu scorțișoara și apa. Fierbeți la foc mic, circa 10 minute, până scade apa, iar conținutul se îngroașă. Luați tigaia de pe foc si adăugați semințele de chia. Lăsați amestecul la răcit înainte de a-l combina cu ovăz. Intr-un pahar se așează un strat de ovăz și unul de umplutură.
Quinoa cu pui și măr
Ingrediente (2 porții):
– 60 gr quinoa
– 150 ml apă
– 1 măr
– 60 gr piept de pui
– un praf de scorțișoară măcinată
– 2 linguri suc de mere neîndulcit
Mod de preparare:
Fierbeți 10-20 minute quinoa în 150 ml apă. Curățați mărul, îndepărtați-i semințele și tăiați-l în bucăți mici. Carnea de pui se taie fâșiii, ce se rumenesc într-o tigaie încinsă, fără materie grasă. Apoi adăugați mărul, scorțișoara și lăsați-le la foc mediu 10 minute (acoperiți cu un capac). Când quinoa e gata, o combinați cu ingredientele din tigaie. Turnați și sucul de mere. Amestecați până la omogenizare. Se servește imediat.
* Pieptul de pui se poate înlocui cu carne de vițel, iar mărul cu para.
** Carnea devine aurie doar dacă e pusă în tigaia încinsă.
Quinoa cu ton
Ingrediente (2 porții):
– 60 gr quinoa
– 1 roșie
– 60 gr ton în suc propriu, mărunțit
– 3 frunze de busuioc tocate mărunt
– 150 ml apă
– 2 lingurițe ulei extravirgin de măsline
Mod de preparare:
Fierbeți quinoa în 150 ml apă, circa 10 – 20 minute. Spălați roșia și dați-o pe răzătoarea mare (astfel i se îndepărtează ușor pielița ori o scufundați câteva secunde în apă clocotită). Puneți-o la fiert împreună cu busuiocul, timp de 10 minute. Adăugați și tonul mărunțit. Când quinoa e fiartă, turnați uleiul și combinați cu celelalte ingrediente.
* Tonul se poate înlocui cu somon.
Chifteluțe de vită cu quinoa
Ingrediente (4 porții):
– 500 gr carne de vită / vițel, slabă, tocată fin
– 1 cană de quinoa fiartă
– 1 ceapă mică
– 2 căței de usturoi
– 100 gr ciuperci curățate și tocate fin
– 1 ou
– 1/2 cană ovăz
– 1 lingură busuioc ( sau un alt condiment italian )
– 1 lingurița nucușoară
– 1/2 cană spanac decongelat tocat fin, scurs bine
– 2 linguri parmezan ras
Mod de preparare:
Toate ingredientele se amestecă foarte bine într-un bol. Pentru a obține o textură fină, ciupercile, ceapa și usturoiul pot fi tocate foarte mărunt cu ajutorul unui robot de bucătărie. Din pasta rezultată, formați în palma umedă bile mici pe care le veți coace 25 minute în cuptorul preăncălzit la 200 grade (până capătă o culoare rumenă, aurie).
* Se pot servi cu piure de cartof, cu diferite sosuri, cu salate verzi (după 1 an)
** Compoziția crudă se poate congela.
Quinoa cu mazăre
Ingrediente (4 porții):
– 60 gr quinoa
– 150 ml apă
– 1/2 cană de supă concentrată de pui / legume (vezi rețeta în secțiunea dedicată supelor)
– 1 lingură mazăre congelată ori din conservă
Mod de preparare:
Întâi se fierbe quinoa în 150 ml apă (25 -30 minute, în funcție de tipul folosit). Apoi se amestecă cu supa și mazărea și se fierb pentru încă 15 minute. Nu lăsați compoziția mai mult pe foc că se va îngroșa prea tare. Pentru o textură foarte fină recomandată bebelușilor, compoziția se poate pasa înainte de a fi servită.
Quinoa cu măr, dovleac și cartof dulce
Ingrediente (4 porții):
– 60 gr quinoa
– 150 ml apă
– 1 măr curățat și tăiat în bucățele mici
– 1 bucată de dovleac tăiată în cuburi mici
– 1 cartof dulce tăiat în cuburi mici
– 1 lingură ulei de măsline
– 1 gălbenuș
Mod de preparare:
Întâi se fierbe quinoa în 150 ml apă ( timpul de fierbere variază în funcție de tipul folosit ). Apoi, într-o crăticioară cu ulei încins + 2 lnguri apă se sotează quinoa fiartă și restul ingredienteleor. Pentru un aport de fier și proteine, la final amestecați cu 1 gălbenuș.
* Cartoful dulce și dovleacul conferă o dulceață naturală pe care bebelușii o adoră.
ÎNCEARCĂ ȘI: 10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce în alimentația bebelușului
Festin cu fructe și quinoa pentru copii
Ingrediente (6 porții):
– 60 gr quinoa
– 150 ml apă
– 1 lingură de stafide aurii
– 1 măr curățat și tăiat în bucățele mici
– 1/2 banană pasată
– un praf de scorțișoară
Mod de preparare:
Puneți quinoa la fert în 150 ml apă. După 10 minute (de când a început sa clocotească), adăugați stafidele și mărul și continuați fierberea încă 10-15 minute, pană când apa se va absorbi, iar ingredientele devin moi. Combinați cu banană pasată ( cu furculița ) și cu scorțișoară. Serviti preparatul ca atare ( bolul ornat cu felii subțiri de kiwi, fulgi de cocoș și câteva boabe de zmeură ) ori făcut piure.
Încercă si aceste rețete:
Pilaf de mei cu morcov
Crema de quinoa si avocado
Dovlecei umpluti cu legume si quinoa
Budincă de quinoa la bebelusi
Ingrediente (4 porții):
– 1 ceașcă de Quinoa
– 2 cești de apă
– 2 linguri ulei de cocos
– 4 mere curățate de coajă și sâmburi, tăiate în felii subțiri
– 1 lingură scorțișoară
– chipsuri din nucă de cocos
– 3 lingurițe de miere (doar după 12-18 luni) sau puțină banană pasată
Mod de preparare:
Merele rase se coc în ulei de cocos, la 180 grade, timp de 10 minute. Quinoa se fierbe în două cesti de apă, până se înmoaie (maximum 20 minute). Toate ingredientele se amestecă bine, să se omogenizeze. Va rezulta o budincă delicioasă și hrănitoare. Opțional, puteți adăuga și o lingură cu fulgi de ciocolată albă (pentru copiii mai mari de 3-5 ani).
* Găsiți o multitudine de variante de fulgi de cocos în magazinele de profil (fizice și online). Cu unt de cacao, cu caramel, lămâie, ciocolată, naturale, cu gluten ori fără, bio, eco, raw.
Luați în calcul acest ingredient special, introduceți-l cu curaj în nutriția copiilor deoarece, după cum am mai scris, beneficiile sale pentru sănătate sunt multiple. Felurile de mâncare ce conțin quinoa nu sunt dificil de preparat, sunt savuroase, hrănitoare, așadar chiar că merită sa țineți cont de această minunata pseudocereală. Pofta mare! Incearcă și: Retete chiftele cu quinoa pentru copii
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!