Primul contact sexual după naștere poate veni la pachet cu o presiune destul de mare, deși nu ar trebui. Teama de eventuale dureri sau pericole pentru sănătate, oboseala și lipsa de focus în direcția relației amoroase sunt doar câteva dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru. Vei auzi, de altfel, o serie de mituri cu privire la reluarea vieții sexuale după naștere. Iată și câteva adevăruri la care nu te așteptai:
1. Relatiile intime după naștere nu vor fi cele mai plăcute
Durerea specifică traumei fizice pe care o suferi după naștere nu este singurul motiv pentru care primele acte sexuale post-partum nu îți vor plăcea foarte mult. Explicația este că nivelul de estrogen este foarte scăzut în această perioadă, iar asta afectează inclusiv elasticitatea țesuturilor vaginale. Acesta suferă o scădere bruscă la naștere, urmând ca în perioada alăptării să rămână la cote destul de mici.
2. Libidoul va fi scăzut după naștere
Lipsa somnului și schimbarea dinamicii dintre tine și partenerul tău, dar uneori și complexele estetice cu care e posibili să te confrunți după naștere contribuie, în egală măsură, la scăderea libidoului. Dacă și alăptezi, e posibil să ajungi la concluzia că sexul e nenatural, pentru că alăptarea îți determină corpul să elibereze oxitocină, un hormon care îți inhibă libidoul.
3. Vei fi și te vei simți diferită după naștere
Iar asta nu se traduce doar prin modificarea stărilor tale emoționale, ci și prin schimbări fizice din cauza hormonilor de sarcină. Din fericire, sportul și exercițiile Kegel te pot ajuta. În scurt timp, te vei simți ca înainte de sarcină și te vei putea bucura din nou de plăcerile aferente.
4. Relatiile intime vor deveni cu atât mai importante după naștere
În lipsa intimității fizice sau în condițiile limitării acesteia, cuplurile pot ajunge să se îndepărteze. Această deconectare poate aduce cu sine resentimente și sentimente de vină. Pentru a le echilibra, poți începe prin a-ți săruta și atinge mai des partenerul, chiar dacă nu ești încă pregătită pentru sex. De asemenea, e important să vă oferiți timp și atenție unul altuia.
Chiar dacă intențiile tale nu sunt neapărat să îl seduci, continuă să te îngrijești și ține-ți pensula de machiaj la îndemână, pentru orice eventualitate.
5. Partidele rapide vor lua locul momentelor tandre și îndelungate
Poți uita pentru o perioadă de preludiu și de sărutări pasionale, pentru că vei avea destul de multe lucruri pe cap și nu te vei putea concentra prea mult la asta. Iar dacă nu vrei să întrerupi partida pentru a verifica la ce oră a fost ultima masă a copilului, e mai bine să te pregătești psihic pentru sex pe repede înainte, pentru că de asta vei avea parte în cea mai mare parte a timpului.
6. Mai mult la lumina zilei
Adevărul este că în lunile următoare nașterii vei fi atât de obosită, încât nu vei putea nici măcar să citești câteva pagini sau să urmărești un episod din serialul preferat seara, înainte de culcare. De aceea, ar fi indicat să profiți de puținele ore în care ai energie pentru a face ceva placut. Asta înseamnă că diminețile, orele prânzului și după-amiezile vor deveni momente oportune pentru intimitate, în detrimentul mai romanticelor seri cu lună plină.
7. Relatiile intime pot fi mai bune după naștere
Probabil că îți este greu să crezi asta după ce ai citit despre estrogen și oxitocină, dar adevărul este că multe femei se bucură mai multe momente intime după ce nasc. Această experiență te poate face să simți lucruri noi și să trăiești senzații pe care nu le-ai mai experimentat, inclusiv din punct de vedere sexual.
Indiferent care sunt obiceiurile și preferințele tale atunci când vine vorba despre sex, se vor schimba, cu siguranță, după sarcină. Acesta nu este neapărat un lucru nou. Așadar, privește-l ca pe un proces de adaptare și de cunoaștere a noului tău corp.