Un copil înseamnă multe schimbări, atât din punct de vedere emoțional, cât și la nivel mental. Dinamica familiei tale va fi diferită, la nivel de cuplu veți căuta să vă adaptați noilor condiții, iar personal vei încerca să profiți cât mai mult de ferestrele de odihnă pe care le vei putea găsi. Stresul și oboseala vor face parte din rutină, dar asta nu înseamnă că trebuie să începi să te neglijezi. Timpul limitat pe care îl vei avea la dispoziție trebuie gestionat cu mare atenție, ca să eviți epuizarea.
Odihnește-te între mesele celui mic
Uită de rutina cu care te-ai obișnuit în toți acești ani, pentru că nu va mai conta foarte mult odată cu apariția unui copil pe lume. Un nou născut se trezește, în medie, la fiecare trei ore și are nevoie să fie hrănit în acest interval. Acest obicei poate deveni extrem de obositor, iar pentru asta vei avea nevoie de ajutor.
O pompă de sân electrică te va ajuta să îți faci rezerve pentru cel mic, pentru ca alăptarea regulată să fie mai ușoară și pentru tine. Cum cele opt ore clasice de somn nu vor mai exista pentru multe luni de acum înainte, este bine să înveți să profiți de ferestrele de timp între orele în care trebuie să îl hrănești pe cel mic ca să te odihnești și tu.
Scapă de stresul monitorizării permanente
Deseori, mai ales în primele luni după ce ai născut, nu vei reuși să închizi un ochi, în ciuda faptului că te vei simți extenuată. Te vei simți obligată să stai mereu cu ochii pe cel mic în timp ce se odihnește, ceea ce îți va dăuna. Poți evita acest tip de stres apelând la tehnologii pentru monitorizarea bebelușului, care te vor ajuta să știi în permanență ce face și să poți interveni rapid dacă sesizezi că apare o problemă.
Lasă-l pe tată să fie gazda celor care vin în vizită
Este una dintre problemele curente cu care orice cuplu se confruntă după ce un copil a apărut în familie. Bunicii, unchii, mătușile și prietenii vor veni foarte des în vizită, iar ultimul lucru de care tu vei avea chef sau nevoie va fi să te transformi într-o gazdă plină de energie. Este un momentul bun ca tatăl să intervină și să preia acest rol, iar tu nu trebuie să te rușinezi dacă simți nevoia să te retragi pentru câteva ore de somn.
Încearcă să ieși zilnic pentru câteva minute din casă
Unul dintre principalii factori care pot duce la oboseala psihică este senzația că ești blocată în casă alături de cel mic. Dacă mai este cineva apropiat cu tine în casă (cum ar fi tatăl sau unul dintre bunici), lasă-ți bebelușul să se odihnească în grija unui membru al familiei și ieși la o plimbare scurtă, fie și de 15 minute. Te va ajuta enorm să îți recapeți un pic din energie.
Fii mai organizată cu mâncarea
Când vine vorba despre alimentație, atât pentru tine, cât și pentru cel mic, o organizare mai bună te poate ajuta să scutești destul de mult timp. Fă-ți un plan de cumpărături săptămânal, ca să eviți plecările dese la supermarket și încearcă să gătești pentru mai multe zile, pentru ca astfel să scapi de treburile zilnice în bucătărie.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Nataliya Sdobnikova