Ai impresia ca in curand nu vei mai incapea in locuinta din cauza numarului mare de jucarii care parca ti-au invadat spatiul vital? Este doar o problema de organizare. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa tii lucrurile sub control. In primul rand, incearca sa organizezi cat mai eficient spatiul pe verticala. Micutul doarme intr-un pat fara sertare? Poti baga sub pat board games-urile sau alte jocuri care stau in cutii. Sau poti achizitiona un set de cosuri cu inaltime mica, in care sa depozitezi jucarii cu piese mici si pe care sa le pitesti dedesubt.
Vrei sa scapi de a decora peretii din camera copilului cu fototapet sau desene? Poti incropi un leagan cu mai multe nivele, din sipci din lemn prinse intre ele cu sfori si atarnate de perete sau de tavan, pe care sa asezi jucariile de plus.
Fetita ta are foarte multe papusi din categoria Barbie? Un organizator de dimensiuni mici pentru incaltaminte se poate transforma intr-un foarte bun suport pentru ele, iar copila va sti exact de unde sa o ia pe cea cu care vrea sa se joace.
In ceea ce priveste cartile pentru copii iti propunem un dulapior de mici inaltimi, in care cartile sa fie mereu la indemana juniorului, sa le poata vedea, rasfoi si alege pe cea care il atrage mai mult la un anumit moment dat.
In cazul seturilor Lego, Lego Duplo sau Playmobil, iti propunem sa achizitionezi cutii de plastic sau de carton cu capac, in care sa poti aduna, la sfarsitul zilei, nenumaratele piese mici.
In general majoritatea copiilor prefera sa amestece seturile intre ele si sa se joace la comun, folosindu-si nestingheriti imaginatia, decat sa reconstruiasca la nesfarsit doar modelul propus de fiecare set. Cutiile pot fi depozitate inclusiv una peste cealalta, ocupand mai putin spatiu. Daca jucariile de plus sunt foarte numeroase, poti folosi cosuri stivuibile pentru a le depozita pe cele care nu sunt in topul preferintelor la un moment dat. Astfel, eviti ca ele sa se umple de praf si castigi si la capitolul ordine si spatiu.
Inventeaza un sistem de rotire a jucariilor, in asa fel incat copilul sa nu le aiba la dispozitie pe toate, permanent. Jucariile scoase din folosinta temporar pot fi depozitate in cutii pe balcon, de exemplu, sau intr-o debara. Cand le vei oferi, vei fi surprinsa de gradul de entuziasm pe care il vor starni.
Organizarea practica a jucariilor – Cum sa mentii ordinea
Un sistem accesibil si convenabil de organizare a jucariilor este doar primul pas catre ordinea dorita la sfarsit de zi. Pasul urmator este acela de a-l deprinde pe copil cu anumite reguli atunci cand vine vorba de felul in care isi foloseste bunurile. Insistam asupra faptului ca exemplul personal este cea mai buna metoda de convingere. O idee buna pentru a mentine lucrurile sub control este ca de fiecare data, la finalul unui joc, piesele sa fie stranse si puse la locul lor, inainte de a scoate urmatoarele jucarii. Astfel, eviti situatia in care seara ai de adunat un morman de jucarii amestecate, pe care nici nu mai stii sa le sortezi.
O alta regula utila este ca seara inainte de culcare sa nu mai ramana jucarii insirate in camera. Cand copilul e mic, il vei ajuta sa le stranga, ca sa invete sa faca asta, dar pe masura ce mai creste, sarcina ii va reveni in exclusivitate. Iar daca apar probleme, puteti stabili impreuna o alta regula: jucariile ramase imprastiate in casa vor fi „confiscate” pana la sfarsitul saptamanii.
Cum ii invatam pe copii sa daruiasca
In orice familie exista jucarii care nu l-au impresionat niciodata prea mult pe copil, alaturi de jucarii a caror vreme a cam trecut, caci micutul nu mai e destul de mic pentru ele. Pentru linistea ta si ordinea in casa, e un moment perfect sa il inveti pe fiul tau ce inseamna generozitatea. Puteti sorta jucariile, le putet curata si ambala individual si le puteti darui unor copii mai putin norocosi, care se vor bucura cu siguranta de ele. Astfel, locuinta ta va fi mai aerisita, copilul va invata o lectie importanta despre generozitate, iar la sfarsitul zilei se va culca cu un placut sentiment ca a facut o fapta buna. CITEȘTE ȘI: AVEREA BUNEI EDUCAȚII, cea mai bună lectură pentru un părinte interesant de educația copilului său