O memorie buna este esentiala pentru o buna capacitate de invatare. Copilul trebuie sa isi insuseasca numeroase informatii, iar o memorie antrenata il va ajuta substantial.
Iata cateva idei de activitati pentru o buna memorie a copilului
Asigura-te ca cel mic intelege informatia pe care trebuie sa o memoreze.
Foloseste rime si muzica pentru a-l ajuta pe cel mic sa invete. Creierul uman este „cablat” in asa fel incat sa retina mai bine informatia prezentata pe muzica.
Ajuta-l pe cel mic sa devina interesat de subiectul pe care il are de invatat. Daca vrei sa ii stimulezi interesul pentru un anumit subiect, foloseste carti, imagini, clipuri, filmulete, vizite la muzeu, mici experimente casnice si asa mai departe
Invata-l pe copil sa isi foloseasca memoria vizuala pentru ca sa retina mai bine. Un joc minunat este cel in care ii prezinti un numar de obiecte pe o tava, timp de cateva secunde, apoi ascunzi obiectele si il rogi sa le enumere.
Stimuleaza-l pe copil sa vina cu exemplele proprii legate de informatia pe care o are de invatat.
Invata-l de mic sa creeze asocieri de imagini si cuvinte.
Desi denigrata de multi parinti in ultimii ani, invatarea de cantece si poezii are un rol esential in stimularea si antrenarea memoriei copilului.
Exista jocuri speciale de stimulare a memoriei, cum este de exemplu cel in care copilul trebuie sa intoarca pe rand cartonase cu imagini si sa le imperecheze pe cele cu imagini identice.
Acorda o atentie deosebita detaliilor si implica-l si pe copil in aceasta activitate. Ati fost la teatrul de papusi? Intreaba-l pe cel mic ce personaj i-a placut cel mai mult, cum era imbracat, cum a raspuns intr-un moment sau altul al povestii. Cand cel mic nu isi aminteste un detaliu, ofera-i tu raspunsul la intrebare.
Lista virtuala. Noi jucam jocul asta facand mental lista de obiecte pe care le vom lua in concediul cu cortul. Fiecare jucator adauga cate un obiect pe lista, repetandu-le pe cele deja mentionate de ceilalti. Desigur ca poti alege un alt subiect, care il intereseaza mai mult pe cel mic la momentul respectiv!
Nu uita ca memoria este un veritabil „organ”. Si cum functia creeaza organul, exercitiul constant este cel care pastreaza memoria in buna stare!