„E demn de amintit că mamele sau persoanele care îngrijesc copiii au, de regulă, cele mai bune intenții și își doresc să facă ce este mai bine pentru copiii lor. De multe ori dorim să controlăm mediul în totalitate – spălăm, dezinfectăm totul, veghem copilul în somn până ajungem la epuizare. E bine, totuși, să ne alegem bine bătăliile, să ne informăm despre lucrurile care ar putea fi cu adevărat dăunătoare, spune Dr. Ana Purel, medic specialist pediatru și consultant în alăptare, atrăgând atenția asupra greșelilor pe care le facem în îngrijirea bebelușilor.
Clubulbebelusilor.ro: Una dintre cele mai mari spaime ale părinților, mai ales în prima lună de viață, o reprezintă riscul de sufocare în somn al celui mic. Ce putem face pentru evita această situație?
Dr. Ana Purel: Foarte des întâlnită este culcarea bebelușului într-o parte cu sprijin la spate sau chiar pe burtă când nu este supravegheat, folosirea pernei de modelare a capului, prezența în pătuț a plușurilor, păturicilor. O parte dintre aceste sfaturi sunt primite chiar din maternitate, din păcate. Toate acestea cresc riscul de moarte subită și sunt de evitat, chiar dacă bebe pare să se odihnească mai bine pe burtă, are reflux, are capul mai turtit sau cine-știe-ce alte motive mai putem găsi.
Nimic nu este mai important decât să îl culcăm pe bebe într-o poziție sigură: pe spate, pe o suprafață dură de preferat, pe salteaua pătuțului, chiar dacă alegem co-sleeping (când spun suprafață dură, evident că nu mă refer la o scândură sau un tatami, ci o saltea mai tare, omologată, în care bebelușul să nu se afunde), învelit în săculețul de dormit adaptat sezonului, peste care NU mai punem o altă pătură; sau, dacă alegem să îl învelim cu o păturică, este bine ca aceasta să fie din materiale naturale, să lăsăm brațele afară și marginile laterale să fie băgate sub saltea, astfel încât, prin mișcarea piciorușelor, bebelușul să nu își poată aduce pătura pe față.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Clubulbebelusilor.ro: Ce greșeli pot să evite mamele în îngrijirea nou-născutului pentru a nu-i face rău celui mic?
Dr. Ana Purel: Prima care îmi vine în minte și pentru care insistă în special bunicile este înfofolirea copilului, îmbrăcarea lui cu multe straturi de haine, acoperirea cu pături, mai ales cele din material sintetic, care se supraîncing. Toate acestea cresc riscul de supraîncălzire și, implicit, de moarte subită a sugarului. Același risc îl implică încălzirea excesivă a camerei unde stă copilul. Este recomandată o temperatură de până în 21-22 °C, în țările nordice fiind chiar indicată o temperatură de 16-18 °C.
Clubulbebelusilor.ro: Cum îmbrăcăm un nou-născut în funcție de anotimp?
Dr. Ana Purel: Alegem hainele și săculețul de dormit în funcție de anotimp și de temperatura din cameră. În privința sacilor de dormit, cei mai subțiri sunt de ales pentru anotimpul cald, iar cei mai groși pentru cel rece. Este de menționat că după ce îmbrăcăm bebelușul în sacul de dormit, nu îl mai acoperim și cu pătura; acest obicei crește riscul de supraîncălzire și de moarte subită a nou-născutului/ sugarului.
CITEȘTE ȘI: Cum trebuie îmbrăcați bebelușii pentru somn?
În general spunem că îmbrăcăm copilul cu un strat în plus față de ce am îmbrăcat noi, adulții. Nu de puține ori, mama este în tricou și își face vânt cu evantaiul, iar copilul are pe el 3 straturi și căciulă. Voi da două exemple extreme: dacă în cameră sunt 26-28 °C, este suficient un body cu mânecă scurtă. Dacă în cameră avem sub 20 °C, ceea ce la noi se întâmplă mai rar, atunci vom folosi un body, o salopetă care să acopere și mâinile și picioarele, iar la somn vom oferi și un sac de dormit mai gros.
Pentru a verifica dacă lui bebe îi este frig sau cald, nu vom atinge mânuțele și piciorușele, pentru că acelea sunt mai reci (uneori chiar cianotice, adică albastre, fenomen care poartă numele de acrocianoza nou-născutului și care este un fenomen fiziologic). Verificăm temperatura pe spate sau pe piept, locuri mult mai fidele. Dacă bebe e cu obrajii roșii și transpiră, sunt șanse mari să îi fie cald.
CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului când e FRIG | Când ieșim și cât stăm afară? Cum îl îmbrăcăm? GHID COMPLET
Clubulbebelusilor.ro: „Spălăm, dezinfectăm totul“ spuneați la începutul discuției noastre. Când e prea mult? Sau ce e greșit?
Dr. Ana Purel: Aceasta e a doua greșeală de care doream să amintesc – curățarea suzetei în propria noastră gură după ce a căzut pe jos. Ulterior bacteriile din gura noastră ajung în gurița copilului. Cel mai sigur este să clătim suzeta cu apă după ce s-a murdărit, iar dacă vrem neapărat, să o spălăm cu apă și săpun și apoi să o clătim bine.
Clubulbebelusilor.ro: Cum ar trebui igienizate hăinuțele și textile folosite la nou-născuți (scutece textile, prosoape, păturicile)? Dar jucăriile cu care acesta vine în contact?
Dr. Ana Purel: Este bine ca orice articol nou cumpărat, poate cu excepția hainelor groase de iarnă, să fie spălate înainte de prima utilizare. De regulă, se recomandă spălarea lor separată de hainele adulților din casă, însă de multe ori acest detaliu ajunge să fie omis, mai ales după primele luni de viață din rațiuni practice, fără să fie neapărat o greșeală sau să dăuneze copilului. Se alege un detergent mai blând, care să lase mai puține reziduuri.
În privința balsamurilor de haine sau a soluțiilor de dezinfectare a hainelor, ele nu aduc neapărat un beneficiu. Un truc în plus ar putea fi clătirea lor de 2 ori, pentru a îndepărta mai mult din detergent. Orice jucărie nouă oferită la vârsta la care bebelușul duce totul în gură, mai ales dacă e o jucărie care nu a fost ambalată, este bine să fie spălată. Cele din material mai rezistent pot fi spălate cu apă și săpun. Dacă considerăm că e nevoie să fie și dezinfectate, este prudent să lăsăm produsul aplicat să se evapore, iar dacă a fost concentrat, chiar să îl îndepărtăm cu apă, pentru a nu ajunge în gurița copilului.
Și să nu uităm să spălăm hainele, așternuturile și jucăriile după o boală acută, în care au existat fie vărsături și diaree, fie secreții ale căilor respiratorii superioare, deoarece mulți microbi se transmit prin contact.
CITEȘTE ȘI: Rețetă balsam de rufe preparat în casă
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.