Alaptarea dupa 2 ani: Adevaruri si recomandari dupa 2 ani
Contrar gurii lumii, care prezice dezastre daca alaptarea este continuata dupa ce copilul „are dinti” sau dupa varsta de un an, alaptarea prelungita are efecte pozitive extraordinare. Descopera-le si tu!
Romania este una dintre tarile europene cu cea mai scazuta rata a alaptarii. Copiii romani sunt alaptati exclusiv putin, iar cei care totusi primesc lapte matern sunt intarcati devreme sau foarte devreme. Totusi, exista din ce in ce mai multe mamici care au inteles importanta alaptarii prelungite. Asadar, de ce sa alaptezi si dupa varsta de 2 ani?
Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt ca bebelusul sa fie alaptat exclusiv pana la varsta de 6 luni. Dupa introducerea treptata a alimentatiei solide, OMS recomanda ca alaptarea sa fi continuata pana la 2 ani si chiar si dupa, atata timp cat si mama si copilul se simt confortabil.
Din pacate insa, avand in vedere ca alaptarea prelungita nu aduce nimanui beneficii financiare (in afara de familia in care se practica), exista o puternica contra-campanie care le induce mamelor ideea ca si-au facut datoria daca au alaptat pana la 6 luni, ca sunt eroine daca au continuat alaptarea pana la un an, ca dupa un an laptele matern nu mai e bun, ca ele sau copilul se vor imbolnavi daca se continua alaptarea, ca cel mic va avea carente daca nu primeste lapte praf pana la varsta de 3 ani si asa mai departe.
Atunci cand prietenii te privesc chioras, mama te ameninta cu scenarii apocaliptice legate de osteoporoza, soacra e convinsa ca cel mic e prea slabut, iar medicul de familie iti recomanda „ceva mai bun: cutare marca de lapte praf”, ce anume te convinge sa continui alaptarea?
CITEȘTE ȘI: În total am alăptat 6 ani, 2 copii
Alaptarea prelungita este fireasca.
La tara, unde mirajul laptelui praf a patruns mai putin, copiii erau alaptati pana la 3-4 ani. In zone ale lumii in care marketingul agresiv nu a patruns inca, femeile alapteaza pana la autointarcare. Iar dovezile antropologice arata ca omul primitiv isi alapta puii pana la 4-5 ani, sau chiar mai tarziu! CITEȘTE ȘI: Când devine laptele matern apă chioară?
Alaptarea prelungita este miraculoasa pentru imunitate.
Laptele matern este plin de anticorpi care intaresc sistemul imunitar al copilului. Sistemul imunitar al copilului incepe sa devina matur abia la varsta de 4-5 ani, si pana atunci beneficiaza din plin de ajutorul pe care laptele matern il ofera. Academia Americana de Medicina de Familie demonstreaza cu cifre concrete ca acei copii care sunt intarcati la 2 ani sau mai devreme, au o rata a imbolnavirilor mult crescuta, in comparatie cu cei alaptati prelungit.
Alaptarea prelungita este buna pentru dezvoltarea sanatoasa a creierului.
Exista numeroase studii care au dezvaluit legatura directa intre alaptare si coeficientul de inteligenta. Alaptarea prelungita se asociaza cu abilitati cognitive superioare. Alăptarea prelungită joacă un rol esențial în dezvoltarea sănătoasă a creierului copilului, contribuind nu doar la creșterea fizică, ci și la îmbunătățirea funcțiilor cognitive și intelectuale pe termen lung. Numeroase studii au demonstrat o legătură clară între alăptare și un coeficient de inteligență (IQ) mai mare la copii, iar alăptarea prelungită (peste primul an de viață) vine cu beneficii cognitive semnificative.
CITEȘTE ȘI:
Alaptarea ofera confort.
Este esential ca cel mic sa se simta confortabil, in largul sau, sustinut. Alaptarea este o metoda rapida si la indemana de a calma un copil care are nevoie de reconectare. Alaptarea ajuta la calmarea durerilor, iar studiile medicale arata ca acei copii care sunt alaptati se vindeca mai repede.
CITEȘTE ȘI:
Înțărcarea pentru copil și mamică
Înțărcarea condusă de copil
Alaptarea prelungita are beneficii de ordin nutritional.
Laptele pe care il produci se schimba in functie de varsta copilului. La varste de peste 2 ani, copiii au nevoie de o cantitate crescuta de lipide, asa ca laptele matern este mult mai gras dupa varsta asta. CITEȘTE ȘI: Despre laptele de inceput si de sfarsit
Un studiu din anul 2001 a demonstrat ca 450ml lapte matern ii ofera unui copil de 18 luni: peste 25% din necesarul energetic, peste 33% din necesarul de proteine si calciu, 75% din necesarul de vitamina A si acid folic, peste 50% din necesarul de vitamina C si peste 90% din necesarul de vitamina B12. Daca esti ingrijorata de „gura lumii” in legatura cu alaptarea prelungita, avem o veste buna: pana la 2 ani ai oricum „scuza” recomandarii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (si, implicit, a medicului pediatru).
Dupa 2 ani, majoritatea copiilor inteleg daca le pui mici conditii in legatura cu, de exemplu, alaptarea in public. Incepand cu aceasta varsta ii poti explica celui mic ca il alaptezi doar acasa, de exemplu, in asa fel incat sa te simti si tu confortabil. CITEȘTE ȘI: Alăptarea prelungită poate avea riscuri?
Tu pana la ce varsta ai alaptat? Ce sfaturi ai primit despre alaptare si intarcare?
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE