Părinții își doresc, de obicei, tot ce e mai bun pentru copiii lor, astfel că îi răsfață cu cele mai frumoase jucării, le pregătesc cele mai delicioase gustări și petrec cât mai mult timp alături de ei, învățându-i ce cred ei că este necesar pentru o dezvoltare armonioasă. Se întâmplă, însă, ca, din dorința ca celor mici să nu le lipsească nimic, părinții să exagereze când vine vorba de jucării sau de momentele de alint.
Pe măsură ce cresc, relația copiilor cu jucăriile se schimbă. Bebelușii sunt mult mai preocupați să fie înconjurați de persoanele dragi decât de obiecte materiale, dar pot fi fericiți și explorând diverse lucruri cu gura sau mâinile.
Odată ce învață să meargă, copiii devin mult mai interesați să descopere obiecte noi. În această etapă, este recomandat să aibă acces la cât mai multe lucruri pentru a-și dezvolta imaginația. Totuși, acestea nu trebuie să fie neapărat jucării: ele pot fi obiecte din casă, cum ar fi ghivecele pentru flori sau castroanele. În ceea ce privește jucăriile, cele mai potrivite pentru această perioadă sunt acelea care îi ajută pe cei mici să construiască, dar și diferitele animale din pluș care devin prietenii lor.
Nu există un număr minim de jucării pe care un copil ar trebui să îl aibă, dar studiile arată că acei copii care cresc înconjurați de mai puține asemenea obiecte își dezvoltă mai bine creativitatea. De ce? Pentru că ei sunt astfel nevoiți să găsească noi și noi mijloace pentru a „profita“ de același obiect în joaca lor.
Pentru că sunt prea mici ca să spună ce jucarii le-ar plăcea să aibă, de multe ori să cumperi un cadou pentru cel mic devine o alegere extrem de dificilă. Va fi interesat de cel mai nou trenuleț apărut pe piață sau îl va arunca în colțul cu jucării plictisitoare? Oare vrea o păpușă cu părul blond și rochie de prințesă sau o brunetă îmbrăcată în pantaloni îi va fi pe plac? Vrea jucării lego sau preferă un puzzle? Iată câteva trucuri de care să ții cont atunci când alegi jucăriile pentru copii, astfel încât să faci cea mai bună alegere:
1. Siguranța
Cel mai important aspect de care ar trebui să ții cont când alegi jucăriile pentru cei mici este siguranța. De aceea, este bine să să verifici în primul rând cât de periculoase sunt pentru copii. Ei obișnuiesc să bage în gură majoritatea obiectelor care le apar în față, așa că este esențial ca atunci când alegi jucăriile să verifici dacă sunt formate din piese mici, pe care copilul le-ar putea înghiți.
2. Vârsta
Restricțiile de vârstă sunt la fel de importante. Dacă jucăriile cumpărate nu sunt adecvate vârstei copiilor, aceștia pot refuza să se joace cu ele. Ori sunt prea greu de manevrat pentru vârsta lor, ori nivelul de dificultate este prea mic și se plictisesc repede de ele. Așadar, un alt aspect de care ar fi bine să ții cont când mergi la cumpăraturi este vârsta copilului.
3. Energia
Nu toții copiii sunt la fel de energici. Unii preferă să alerge prin casă, prin curte ori să se joace în părculeț, în timp ce alții sunt atrași mai degrabă de jocurile statice. De aceea, este recomandat să îi oferi celui mic obiectele de care are el nevoie pentru a-și dezvolta imaginația și a se bucura de fiecare moment fără să se plictisească.
Funcționalitatea și prețul jucăriilor pe care le cumperi pentru cei mici sunt la fel de importante. Este esențial să verifici dacă jucăriile sunt în stare bună înainte de a le cumpăra, pentru a nu avea surprize neplăcute. În plus, dacă știi că cel mic se plictisește repede de jucăriile pe care i le faci cadou, nu e o idee prea bună să cheltui mulți bani pe ele.