Copilul tău pare să aibă întruna nevoie de prezența ta, pentru susținere și confirmare. Emoțiile lui sunt un adevărat vulcan: râde în hohote colorate, se bucură până la lună și înapoi, dar când se supără, parcă nimic nu îl liniștește. Alături de el, viața devine un roller coaster, si vorba ceea, cine poate trăi la nesfârșit într-un roller coaster? Uneori e vorba despre copii fără limite sau despre părinți care nu reușesc să fie consecvenți, sau despre persoane de îngrijire cu moduri de educare diferite de cele recomandate de bunele practici în materie de parentaj. Dar de foarte multe ori este vorba despre copii hipersensibili: copii al căror sistem nervos e diferit, lucru care îi face să reacționeze altfel – mult mai intens – la lumea din jur.
Copiii hipersensibili sunt minunați: intenși, perseverenți, pasionați, extraordinar de empatici. Dar modul intens în care își trăiesc viața îi expune mai multor provocări, adaptarea la limite și așteptări fiind dificilă. Iată ce înseamnă să ai un copil hipersensibil.
#1 Copilul hipersensibil: experimentează extreme afective
Pur și simplu emoțiile care se nasc în interiorul copilului hipersensibil sunt mai intense decât în cazul altor copii. Mulți părinți folosesc expresii foarte puternice când își descriu copiii: exaltat, turbat de furie, de necontrolat sunt doar câteva dintre ele.
Copilul hipersensibil nu pare să cunoască moderația. Pentru el, calea de mijloc nu există, lucru evident și în modul în care se exprimă: el NICIODATĂ nu primește ceea ce își dorește, NICIODATĂ nu este alintat sau iubit, ÎNTOTDEAUNA este nedreptățit.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Mama, tu ești TOTUL pentru mine! Aș vrea să te vezi așa cum te văd eu: puternică, frumoasă, absolut uimitoare!
#2 Copilul reacționează foarte puternic față de stimuli senzoriali
Copilul hipersensibil reacționează foarte puternic la sunete, mirosuri, imagini sau texturi. Urăsc băile publice pentru că uscătorul pentru mâini este prea zgomotos. Refuză unele alimente pentru că au un gust prea puternic, sau o aromă prea persistentă. Stau îmbrăcați cu o singură pereche de pantaloni și sunt gata de o criză de nervi veritabilă dacă aceștia au fost puși la spălat.
E posibil să observi cum un copil hipersensibil are niște așteptări foarte clare despre cum trebuie să arate un anumit lucru și să devină dezamăgit dacă acestea îi sunt înșelate. Sunt copiii care fac tantrumuri pentru că mama și-a pieptănat părul altfel. Pur și simplu ei se simt bombardați de senzații pe care nu reușesc să le gestioneze și care le amplifică emoțiile.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Copilul are un TANTRUM (criză de furie)? Stabilește limitele la timp cu calm, respect și înțelegere
#3 Copilul hipersensibil e mai predispus la tantrumuri
Sensibilitatea extraordinară a copilului hipersensibil îl face mai expus la stres. Emoțiile lor puternice îi copleșesc mai repede și mai ușor decât în cazul altor copii, consecința firească fiind tantrumuri și momente de efectivă dezintegrare din cauza oboselii, foamei sau frustrării.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Experiențe versus jucării. De ce are nevoie copilul pentru dezvoltarea inteligenței și a fi fericit
#4 Copilul hipersensibil e permanent în alertă
Unii psihologi îi denumesc procesoare, pentru că pur și simplu creierele copiilor hipersensibili par să nu se oprească niciodată. Ei analizează totul și sunt atenți la orice, de parcă nu ar avea niciun fel de filtru interior.
Intuiția și empatia de care dau dovadă sunt duse la extrem, ceea ce înseamnă că ajung să fie copleșiți mai repede și mai ușor, pentru că absorb mai mult decât pot procesa.
#5 Copilul hipersensibil are nevoie să dețină controlul și poate deveni rigid și inflexibil
Atunci când lumea pare copleșitoare, o senzație foarte comună pentru copilul hipersensibil, tot ceea ce îți dorești este să obții controlul. Copiii hipersensibili au idei fixe și așteptări foarte precise despre cum ar trebui să decurgă lucrurile pentru ca viața de zi cu zi să fie mai ușor de gestionat.
Un copil hipersensibil are tendința de a se transforma într-un mic tiran, spunându-le oamenilor unde să stea, cum să își aranjeze părul, ce haine sau ce parfum să poarte, ce culori ar trebui să aibă bolurile pentru cereale, cum ar trebui să fie așezate friptura și cartofii pe farfurie și ala mai departe. Sunt cerințe aparent iraționale, dar un specialist înțelege repede că ele ascund o strategie prin care copilul face față unui mediu care pare scăpat de sub control.
Cu cât un copil simte mai acut faptul că a pierdut controlul în interiorul său, cu atât mai tiranic va deveni în exterior.
#6 Copilul hipersensibil e temător și prudent când e pus în ipostaze noi
Când un copil hipersensibil experimentează o situație nouă, mintea lor lucrează febril: cum e locul ăsta? Ce se întâmplă aici? O să mă placă? Cine sunt oamenii ăștia? Oare sunt în siguranță? Oare o să fac față? Oare ce se așteaptă de la mine?
Acest fel de analiza totul îl face pe copilul hipersensibil extrem de inteligent și de intuitiv, dar îl și expune unui puternic sentiment de anxietate. De aceea el se agață cu putere de zona de confort și resping tot ce e nou.
Le este foarte greu să se despartă de părinți, se adaptează mai greu decât alți copii la creșă sau la grădiniță, pot refuza să înceapă o activitate nouă deși sunt atrași de ea și au nevoie de susținere și de imbolduri puternice ca să experimenteze.
#7 Copilul hipersensibil are un nivel scăzut de toleranță la frustrare
Atunci când se confruntă cu o sarcină care îl provoacă, un copil hipersensibil devine stresat și are tendința de a renunța. Disconfortul natural, pe care îl experimentăm cu toții atunci când învățăm ceva nou, este o senzație intolerabilă pentru el.
De aceea, le vine mai greu să accepte că încă nu știu să meargă singuri cu bicicleta, sau să aibă răbdare să găsească o soluție sa poată construi turnul acela mai înalt, fără să se prăbușească. CITEȘTE ȘI DESPRE: Participarea la treburile casnice | Beneficii importante pentru copii
#8 Copilul hipersensibil e perfecționist și nu suportă să piardă
Pentru că știe atât de clar cum ar trebui să fie lucrurile, copilului hipersensibil îi vine foarte greu să accepte ceva sub așteptările inițiale. Atunci când nu reușesc să facă ceva în modul în care creierul lor le spune că ar trebui făcut, ei simt că au pierdut controlul, iar asta este foarte greu de acceptat și de tolerat.
Copilul hipersensibil percepe rușinea mult mai acut și mai intens decât alți copii și nu întârzie să se simtă un ratat. Este motivul pentru care îi vine foarte greu să piardă sau să accepte o înfrângere sau un eșec.
#9 Copilul hipersensibil nu tolerează critica
Nici măcar pe cea constructivă. Nu suportă nici să fie corectat, chiar dacă acest lucru este făcut în cel mai pașnic și mai calm mod. Inclusiv cele mai prietenoase sfaturi sunt privite ca pe o critică adusă propriei persoane.
Disconfortul pe care îl percep este manifestat prin râs, evitarea privirii, furie sau fugă, dar toate aceste reacții trebuie privite ca mecanisme de apărare, care îi ajută să se pună la adăpost împotriva unui val de emoții copleșitoare.
CITEȘTE ȘI: Cum să stimulăm comportamente pozitive la copiii mici astfel încât să devină adulți educați și fericiți
#10 Copilul hipersensibil este foarte conștient de sine
El devine foarte preocupat de modul în care este văzut de ceilalți și se simte foarte inconfortabil atunci când i se atrage atenția. Nu suportă să devină centrul atenției nici măcar când e vorba despre laude sau complimente. Sunt deosebit de sensibili la senzația că sunt analizați.
Pentru un copil hipersensibil lauda include o formă de evaluare, de judecare, de cântărire, iar asta îi face să se simtă foarte incomod. Tot ceea ce se întâmplă în jurul lor devine personal, iar gesturile celorlalți sunt adeseori interpretate greșit. Experiențele lor sunt filtrate din postura de victimă, ceea ce face ca interacțiunea cu alți copii să devină dificilă.
CITEȘTE ȘI: 12 jocuri cu mingea afară și în casă | Distractiv și foarte sănătos la orice vârstă
Nu toți copiii hipersensibili manifestă toate aceste trăsături și mulți dintre ei reușesc să învețe să își gestioneze emoțiile, astfel încât să fie perfect funcționali și să reducă nivelul de stres. Totuși, copiii hipersensibili sunt predispuși la a dezvolta probleme de sănătate mintală de tipul anxietății sau depresiei, prin urmare este foarte important pentru părinte să fie conștient de aceste lucruri și să îi ofere ajutor.CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.