Conopida are o aroma puternica si este foarte nutritiva. Contine vitamina C, potasiu si calciu, vitaminele B si fibre solubile. In conopida regasim luteina, un antioxidant important care mentine sanatatea ochilor.
Cand se introduce conopida in alimentatia bebelusului?
Conopida poate fi introdusa in alimentatia bebelusului intre 8-10 luni, sau mai tarziu deoarece poate fi de greu de digerat de stomacelul bebelusului. Conopida est foarte bogata in celuloza care se digera mai usor cu cat alimentul este mai bine gatit. Daca bebelusul tau a intampinat probleme digestive odata cu inceperea diversificarii ar fi bine sa nu te grabesti cu introducerea acestei legume (nu se ofera printre primele legume dar este important sa-i faci cunostinta celui mic datorita beneficiilor sale).
Conopida face parte din familia cruciferonilor, alaturi de broccoli si varza. Aceste legume sunt bogate in fitonutrienti, beta-caroten si vitaminele B. Cruciferonii protejeaza impotriva cancerului si a bolilor cardio-vasculare, previn malformatiile congenitale. Beta-carotenul stimuleaza sistemul imunitar, crescand productia de leucocite si anticorpi.
Beneficiile consumului de conopidă
Conopida este o sursă foarte bună de vitamina C, vitamina K, vitamina B6, proteine, tiamină, riboflavină, niacină, magneziu, fosfor, acid folic, acid pantotenic, potasiu. Celebrul Mark Twain spunea despre conopidă, metaforic vorbind, că este „o varză cu studii superioare“, făcând aluzie la beneficiile nutriţionale ale acesteia. Consumul de conopidă previne anemia. Acţionând la nivelul sistemului cardiovascular, conopida ajută la combaterea bolilor de inimă şi a atacului cerebral și reglează tensiunea arterială. Un efect benefic îl are şi asupra oaselor şi metabolismului celular, precum și asupra danturii, datorită conținutului generos de fosfor.
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitaminaB1, B3,B5, B6 si acid folic.
MINERALE continute: potasiu,calciu, fosfor, magneziu,sodium, fier,seleniu si o mica cantitate de: selenium, cupru, mangan si zinc.
Cum sa aleg coponida buna pentru bebe?
Alege conopida cu buchetele de un alb-crem, greu, tare si dens. Inflorescentele pot fi netede sau putin granulate, asemanatoare orezului, iar daca le zgarii sa nu se sfarmiteze. Evita-le pe cele cu pete maro sau negre pe buchetele. Frunzele exterioare ar trebui sa fie proaspete si incretite.
Cum se introduce conopida la bebelusi?
Separa conopida in buchetele mici si punele la fiert in putina apa pana cand se inmoaie sau pregateste-le la aburi timp de 15-20 minute. Prepara un piure fin si ofera-i cateva lingurite bebelusului pentru a-l obisnui cu gustul conopidei. Un piure delicious ar putea contine conopida și morcov in proportii egale si un cubulet de unt sau o lingurita de uei extravirgin de masline. Uneori conopida provoaca gaze bebelusilor, chiar si adultilor. Piureul de conopida ar putea inlocui cu success piureul de cartofi. Conopida se asociaza bine cu cereale sau cu alte legume precum: morcovii, broccoli, sparanghel, dovlecel, pastarnac, cartof dulce, cartoful alb.
3 Idei de retete cu conopida pentru bebelusi si copii:
Piure de cartofi dulci si conopida pentru bebelusi de la 8-10 luni
Piure de conopida cu ficatei de pui de la 8 luni
Cartofi copti cu branza si conopida pentru copii de la 18 luni
Afla cand este recomandat sa introduci in alimentatia bebelusului tau:
Morcovul Pastarnacul Telina Fasolea verde Ardeiul Ceapa Dovlecelul Cartoful dulce Cartoful alb Dovleacul Patrunjelul Mazarea Spanacul Broccoli Sfecla rosie Vinetele Ciupercile Lintea Rosiile Varza Castavetii
Citește și: 10 Idei de REȚETE cu LEGUME, ingrediente importante în alimentația bebelușilor, cu rol major în creștere și dezvoltare
Descopera mai multe retete pentru bebelusi testate de mamici odata cu inceperea diversificarii alimentatiei
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.