Deseori mamele se intreaba care ar fi durata optima a unei mese la san. Insa acest lucru poate fi influentat de mai multi factori si chiar depinde de la copil la copil.
Copiii au tipare diferite de supt: sunt unii care in primele saptamani de viata par a nu se desprinde niciodata de sanul mamei. Altii sug putin si des, nu mai mult de 5 minute o data, dar din ora in ora sau mai des. Unii bebelusi stau cate 2 ore la san si apoi iau pauza 3 ore.
De asemenea, durata suptului poate fi diferita de la un supt la altul si la acelasi copil: uneori bebelusul sta mult la san, chiar la ambii consecutiv pana ii goleste sau pana se satura; alta data suge de la un singur san cate 1-5 minute, de sete. Daca vi se pare ca o masa dureaza mult prea mult, verificati daca bebelusul suge eficient, nu doar in gol. Acest lucru il puteti afla tot facand apel la indiciile unei atasari corecte la san:
- Gura bebelusului trebuie sa fie larg deschisa
- Buza de jos este rasfranta;
- Barbia copilului este in contact cu sanul;
- Mare parte din areola trebuie sa fie cuprinsa de gura bebelusului, nu doar mamelonul;
- Limba copilului este tinuta sub dinti.
Daca auziti copilul inghitind macar o data la doua suctiuni, daca va puteti da seama ca inghite dupa pauzele pe care si le ia in respiratie, daca sesizati cum tampla are mici contractii, chiar langa ureche inseamna ca bebelusul nu suge in gol si deci va primi suficient lapte.
Fiti pregatite si pentru puseele de crestere: cand copilul sta prea mult la san, suge foarte des, da semne de nemultumire – nu inseamna ca „nu mai aveti lapte”, ci ca bebe trece printr-un puseu de crester.
La o masa trebuie sa lasati bebelusul sa se hraneasca atat cat vrea. Daca ar fi sa facem o medie masa unui nou-nascut dureaza aproximativ 30 de minute. Este important sa-i oferiti ambii sani la o masa. Lasati copilul sa tremine primul san inainte de a trece la celalalt.