Pozitia de alaptare cea mai buna depinde de particularitatile fiecarui caz: daca sunt gemeni, daca bebelusul are reflux, daca mama are dureri de la epizotomie sau dureri de spate, daca laptele vine in jet prea puternic si asa mai departe. Mai degraba se poate spune ca exista o pozitie ideala… pentru fiecare mama si copilul ei.
Pentru bebelusii care sufera de reflux gastro-esofagian sau pentru cei care regurgiteaza foarte des, pozitia ideala este cu copilul mai ridicat, la vertical, ori intr-un sistem de purtare ergonomic ce permite alaptarea cu usurinta ori tinandu-l pe brat ridicat la un unghi de 45 de grade in caz ca alaptati la orizontala.
Mamele cu sanii foarte mari pot de asemenea intampina probleme in anumite pozitii de alaptare si trebuie sa incerce mai multe tehnici pentru a vedea care e cea mai potrivita si confortabila atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Unele mame se tem ca alaptarea din pozitie culcata favorizeaza aparitia otitelor. Pana acum studiile au aratat ca numai in cazul hranirii cu biberonul exista riscul ca bebelusul sa faca otita. Alaptarea la orizontala este odihnitoare atat pentru mama cat si pentru copil, in special noaptea.
Pentru mamele de gemeni, pentru a-i putea alapta simultan, se recomanda pozitia “mingii de fotbal american”, folosirea unei perne de alaptare speciala pentru gemeni sau chiar doua prosoape rulate pentru a le sustine capetele.