Pozitia pe care o adopti cand alaptezi reprezinta un factor important in succesul alaptarii. Indiferent care ar fi aceasta este important ca tu sa te simti confortabil pe durata mesei iar bebelusul sa prinda bine sfarcul.
Ajuta bebelusul sa gaseasca o pozitie de supt confortabila si eficienta controlandu-i capul cu o mana si impingand mamelonul si areola in gurita lui cu cealalta mana. Daca ai sanii mari ti-ar putea fi de ajutor un sutien special pentru alaptare care sa tina sanii ridicati asa incat tu l-ai putea tine mai bine pe bebe.
Semne ale unei bune prinderi in timpul alaptarii sunt:
- Bebelusul sta cu fata catre san, iar barbia si varful nasului iti ating sanul;
- Nou-nascutul deschide gura ca si cum ar casca, avand limba impinsa in jos si in fata, chiar inainte de a prinde sanul;
- Trage in gura mamelonul si mare parte din areola;
- Buzele sunt tuguiate in fata;
- Maxilarul i se misca ritmic in timp ce suge cu miscari ritmice si rapide;
Alaptarea – Pozitia culcat
Imediat dupa nastere ai putea alapta din pozitia culcat. Aceasta pozitie iti va permite sa te mai odihnesti. Foloseste-te de perne pentru a-ti sustine capul si bratul astel incat sa te simti bine. Sau poti tine bratul sub cap. Stai culcata pe o parte si pune nou-nascutul cu fata spre tine de-a lungul corpului tau cu gura la nivelul sfarcului.
Aceasta pozitie este adoptata de mame noaptea, in special de cele care dorm impreuna cu bebelusul.
Alaptarea – Pozitia sezand sau a leaganului
Este o pozitie usor de invatat si pe care multe mame o utilizeaza.
Este indicat sa strai pe un scaun cu spatar si manere sau pe un fotoliu comod sprijinandu-ti picioarele pe un taburet. Tine bebelusul usor intors intr-o parte, cu capul sustinut de indoitura dintre brat si antebrat. Cu mana ii poti sustine funduletul sau piciorusele. Cu cealalta mana poti tine sanul.
Alaptarea – Pozitia leaganului incrucisat
In pozitia leaganului incrucisat, mana din partea sanului din care suge copilul sustine sanul si il pozitioneaza iar celalta mana sustine ceafa copilului. Aceasta pozitie este utila atunci cand bebelusul are dificultati de prindere a sanului. De asemenea sustinerea cefei copilului cu mana asigura un control mai bun decat sustinerea capului cu antebratul.
Alaptarea – Pozitia sub brat sau a mingii de rugby
Corpul copilul este adus langa al tau pe sub brat. Mana din partea sanului din care va suge copilul sustine ceafa si gatul acestuia. Cu cealalta mana tii sanul si pozitionezi mamelonul. Poti ridica bebelusul la o inaltime confortabila asazandu-l pe o perna.
Aceasta pozitie prezinta avantajul ca iti poti da aseama usor daca bebelusul prinde bine sfarcul. De asemenea este preferata de mamicile care au nascut prin operatie cezariana deoarece bebelusul este tinut la o distanta rezonabila de incizie. Cand sanul este foarte plin copilul poate fi pus in acesta pozitie foarte usor.
Nu te descuraja daca la inceput iti este greu sa-l asezi pe bebelus la san. Este necesar putin exercitiu si rabdare in primele zile.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
10 sfaturi pentru ca alaptarea sa fie mai usora la inceput
Cum previi posibilele neplaceri cand alaptezi ?
Alimentatia mamei care alapteaza
Tot ce trebuie sa stii despre colostru
Cum sa alaptezi cu succes ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.