Arată ca o roșie portocalie și îl găsești în aproape orice supermarket. E cunoscut și sub denumirea de Persimmon sau piersica japoneză și i se mai spune „fructul zeilor“ (din limba greacă Diospyros). Coaja este tare și lucioasă, iar miezul, când e copt, e moale și dulce. Unii zic că seamănă la gust cu pepenele galben și cu piersica, eu zic că are gust dulce, ca mierea. Atunci când e copt. Oricum ar fi, nu este doar gustos, ci și extrem de sănătos. Când și cum îl introducem în diversificarea alimentației bebelușului nostru?
INFO Clubul Bebelușilor: Kaki – curriculum vitae
În 100 de grame de fruct, se regăsesc:
- 70 kcal;
- 19 g carbohidrați;
- 1 g proteine;
- 0 g grăsimi;
- 0 mg colesterol;
- 3,6 g fibre.
Cum se mănâncă kaki
În găsești în aproape toate supermarketurile. Alege-le pe cele care nu prezintă lovituri, zgârieturi sau pete și care au o coajă lucioasă. Spală-le bine sub jet de apă, apoi taie-le în două și înlătură frunzele uscate din vârf. Coaja este foarte sănătoasă, nu trebuie înlăturată, decât pentru copiii mici, pentru a evita înecul. Pentru că de multe ori fructe de kaki nu sunt pe deplin coapte, după achiziție poți păstra fructele în pungi de hârtie vreo zi sau două, până se coc.
Kaki la bebelusi – Când îl putem introduce?
Fructul acesta este excelent la gust pentru a fi oferit în stare proaspătă, mai ales atunci când e bine copt.
Fără coajă, doar pulpa, i-o poți oferi pasată fin după 6 luni, apoi mai grosier, după vârsta de 8 luni, și cubulețe de la 12 luni. În cazul bebelușilor, e bine să înlături și semințele (unele specii de kaki conțin semințe în pulpă) și să-i oferi doar pulpa, bine coaptă, foarte puțin la început. Nu uita să respecți, ca la toate alimentele introduse pentru prima oară în alimentația bebelușului, regula celor 3 zile pentru a depista eventualele reacții sau alergii. După primele mese simple de piure de kaki, i-l poți servi în combinație cu alte fructe (spre exemplu portocală, banană), lactate (iaurt, brânză) sau în salate de frunze verzi. CITEȘTE ȘI: Rețete cu kaki pentru bebeluși și copii
Iată 10 idei de rețete cu kaki pentru bebelusi și beneficiile acestui fruct delicios:
Piure de kaki simplu
Ingrediente: Kaki bine copt
Beneficii: Bogat în vitaminele A și C, ajută la întărirea sistemului imunitar și la sănătatea ochilor.
Piure de kaki și banană
Ingrediente: Kaki, banană
Beneficii: Combinația aduce un aport ridicat de fibre și potasiu, susținând digestia și sănătatea inimii.
Piure de kaki și măr
Ingrediente: Kaki, măr copt
Beneficii: Antioxidanți și fibre, perfecte pentru reglarea digestiei și întărirea imunității.
Piure de kaki și dovleac
Ingrediente: Kaki, dovleac copt
Beneficii: Oferă o doză suplimentară de vitamina A și beta-caroten, ideal pentru sănătatea pielii și a ochilor.
5. Smoothie de kaki și iaurt
Ingrediente: Kaki, iaurt natural
Beneficii: Probiotice din iaurt combinat cu fibrele din kaki, susțin sănătatea digestivă și echilibrul florei intestinale.
Budincă de orez cu kaki
Ingrediente: Kaki, orez fiert, lapte (pentru bebelușii mai mari)
Beneficii: Conține carbohidrați sănătoși pentru energie și vitamine esențiale pentru dezvoltarea sistemului nervos.
Kaki și fulgi de ovăz
Ingrediente: Kaki, fulgi de ovăz
Beneficii: Un mic dejun bogat în fibre și vitamine, oferind energie și susținând o digestie bună.
Kaki și avocado
Ingrediente: Kaki, avocado
Beneficii: Grăsimile sănătoase din avocado și vitaminele din kaki susțin dezvoltarea creierului și sănătatea inimii.
Piure de kaki cu morcov
Ingrediente: Kaki, morcov copt
Beneficii: Combinație bogată în betacaroten și fibre, perfectă pentru o vedere sănătoasă și o digestie bună.
Kaki și pară
Ingrediente: Kaki, pară coaptă
Beneficii: Perele și kaki oferă o combinație dulce și hrănitoare, plină de antioxidanți și fibre, ideale pentru imunitate și digestie.
Previne și ameliorează simptomele de răceală sau gripă
Pentru că are un conținut ridicat de vitamina C, consumul de kaki ajută la consolidarea sistemul imunitar, prevenind în felul acesta răcelile și gripele, dar și inflamațiile ori infecțiile din organism. Fructul kaki conține o cantitate importantă de vitamina A. Dacă se consumă 100g din acest fruct se asimilează o treime din doza zilnică recomandată de vitamina A. Proprietățile antioxidante ale acestui fruct oriental vin și din conținutul important de vitaminele C și E. Pentru a beneficia cât mai mult de vitaminele acestui fruct se recomandă consumarea acestuia cu tot cu coajă.
Combate constipația
Conținutul ridicat de fibre pe care îl conține kaki îl recomandă în caz de constipație, având proprietăți laxative. În 100 de grame de fruct proaspăt se găsesc 3,6 g de fibre. Tot datorită conținutului ridicat în fibre solubile, kaki ajută la scăderea nivelului de grăsimi din sânge și implicit la reglarea colesterolului sanguin. De asemenea, kaki este bogat în carbohidrați, nutrienți cu care se „hrănește“ mușchiul inimii.
Poate ajuta la îmbunătățirea vederii
Zeaxantina, prezentă în complexul de vitamine B și în kaki, este direct legată de îmbunătățirea sănătății ochilor. Această substanță acționează ca un antioxidant, reducând degenerescența maculară și cataracta.
ÎNCEARCĂ ȘI:
5 idei de rețete cu spanac pentru copii
5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
10 idei de rețete cu cartof dulce
Luptă împotriva cancerului
Licopenul, o substanță implicată în stimularea directă a celulelor implicate în apărarea organismului, se regăsește din plin în kaki. Acest antioxidant, cu rol antitumoral, face din kaki un aliment perfect în lupta împotriva cancerului de plămâni, de stomac și de intestin gros, dar și de prostată. Kaki conține mari concentrații de vitamina C și vitamina A, precum și compuși fenolici (catehinele și galocatehinele), care sunt direct legate de prevenirea diferitelor tipuri de cancer.
E potrivit și femeilor însărcinate
Se spune că banana este cea mai bună sursă de potasiu, însă un fruct kaki oferă mai mult potasiu decât o banană. Și nu doar din acest motiv este recomandat în dieta femeilor însărcinate, ci și datorită calciului pe care îl conține. Fructul kaki are și proprietăți diuretice excelente, iar consumul regulat de kaki în sarcină, un fruct pe zi, ar putea preveni sau diminua retenția de apă.
Pe de altă parte, fiind sărac în sodiu, dar cu un nivel înalt al conținutului de potasiu, kaki posedă proprietăți diuretice fiind de un real folos și în cazul celor care se luptă cu valori crescute ale tensiunii arteriale.
CITEȘTE ȘI: 7 Rețete rapide și savuroase pentru copii | PORȚIA DE IMUNITATE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.