Untul si smantana sunt produse lactate cu continut crescut de grasime. Ele au numeroase calitati nutritive si culinare. Dar cand i le putem servi bebelusului?
Untul și smântâna pot fi introduse în dieta bebelușilor în mod moderat și în anumite condiții, însă este important să luați în considerare câteva aspecte. În general, majoritatea medicilor recomandă introducerea untului și smântânii în dieta bebelușilor după vârsta de șase luni. În primele șase luni, laptele matern sau formula trebuie să fie principala sursă de nutriție pentru bebeluși.
Atunci când introduceți untul și smântâna în dieta bebelușului, asigurați-vă că acestea sunt adăugate în cantități mici și că sunt bine amestecate cu alte alimente solide sau lichide. În unele cazuri, bebelușii pot fi sensibili la lactoză sau la proteinele din lapte, ceea ce poate determina intoleranță la produse lactate. Dacă observați orice semn de intoleranță sau alergie la unt sau smântână, cum ar fi erupții cutanate, diaree sau vărsături, este important să consultați un medic pentru evaluare și sfaturi suplimentare.
Untul și smântâna pot oferi grăsimi sănătoase și calorii, care sunt importante pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Ca si in cazul multor alte alimente, untul si smantana creeaza de asemenea dispute intre mamicile foarte constiincioase. Nici medicii pediatri nu sunt de acord in aceasta privinta. In functie de varsta si de gradul de conservatorism, pediatrii din Romania fac recomandari diferite in legatura cu varsta la care ar trebui introduse in alimentatia bebelusului untul si smantana.
Daca aruncam o privire un pic mai departe, la medici pediatri din Europa sau din Statele Unite, opiniile sunt si mai diferite. Atat untul cat si smantana sunt produse lactate foarte bogate in grasime. Exista pe piata o larga varietate de produse din aceste categorii, categorisite dupa procentul de grasime continut si nu numai. Smantana poate avea intre 12 si 30% grasime, poate fi dulce – pentru frisca si alte preparate – sau fermentata. Untul poate fi tartinabil, cu 65% grasime, sau poate avea pana la 80% grasime, poate fi sarat sau nesarat.
Untul si smantana la bebelusi – Ce alegem?
Daca decidem sa introducem untul si smantana in alimentatia copilului, este indicat sa optam pentru produse nesarate. Smantana trebuie sa fie fermentata, cu un continut moderat de grasime si trebuie administrata in cantitate limitata. Oricat de mult ti-ar placea tie o tartina cu paine proaspata cu coaja rumenita, unsa cu smantana si cu sare din belsug, nu e cazul sa ii oferi asta celui mic.
Untul pe care ti-l recomandam trebuie sa fie fara sare! Este preferabil ca atat smantana cat si untul sa nu aiba printre ingrediente nimic in afara de apa, lapte, grasime din lapte, fermenti lactici. De asemenea, este preferabil sa optezi pentru produsele controlate si pasteurizate din magazin, in locul celor nepasteurizate si insuficient verificate disponibile in piata.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
22 Sugestii de rețete pe bază de terci de OVĂZ pentru bebeluși
10 idei de rețete cu CEREALE pentru bebeluși
20 de rețete simple și sănătoase cu banane pentru copii și bebeluși
Incepand de la ce varsta se introduc in alimentatie untul si smantana?
Desi branza calcica se introduce, traditional, de la 7-8 luni, odata cu iaurtul, smantana si untul mai pot astepta. Unii medici pediatri recomanda ca laptele de vaca si preparatele sau derivatele de lapte de vaca sa fie oferite copilului abia dupa varsta de un an. Chiar si atunci, primele pe lista nu sunt in nici un caz untul sau smantana!
Alti pediatri afirma ca putin unt adaugat in budinci sau putina smantana in combinatia clasica „mbs” (mamaliga cu branza si smantana) nu are ce sa strice. Este adevarat ca oferite in cantitate mica, untul si smantana nu produc nici un fel de „pagube”, insa pe de alta parte ele contin grasimi saturate in cantitate mare si sunt destul de greu digerabile.
Traditionalii „soldatei” (paine cu unt si cu dulceata/gem, taiata cubulete cat o inghititura) pot astepta pana dupa varsta de 1 an, unii medici recomandand sa se astepte chiar pana ce copilul trece de 18 luni. Un alt punct asupra caruia medicii par totusi sa se puna de acord este acela ca adaugat in mancarea bebelusului, uleiul de masline extravirgin cu aciditate mai mica de 3 unitati aduce incomparabil mai multe beneficii decat untul sau smantana, care sunt greu digerabile si care suprasolicita sistemul digestiv. Daca ai decis sa adaugi in mancare putin unt sau putina smantana, urmeaza recomandarile facute anterior!
Produsele lactate nepasteurizate pot produce simple indigestii, dar pot cauza si imbolnaviri grave care sa necesite spitalizare si tratament de durata. Respecta cele mai importante reguli in diversificare si nu face exces; ambele produse sunt extrem de grase si „grele” pentru un sistem digestiv inca imatur.
Tu la ce varsta ai introdus untul si smantana in alimentatia bebelusului tau?
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.