Este normal sa ne facem griji atunci cand alegem alimentele pe care le va manca copilul. Laptele reprezinta o alegere deosebit de importanta, mai ales ca cei mici iubesc sa il bea. Cu toate ca o mare parte din laptele care poate fi cumparat este pasteurizat, exista pe piata si lapte crud. Deci care este cea mai buna optiune pentru sanatatea copiilor?
Desi cei mai multi oameni consuma lapte pasteurizat fara a-si pune mari probleme, exista si persoane care sustin ca acesta poate fi daunator sanatatii si trebuie ales laptele crud. Opinia lor este influentata de numeroasele mituri legate de alimentatie, care nu ocolesc nici subiectul consumului de lapte.
Ce este laptele pasteurizat?
De cele mai multe ori, teama de laptele pasteurizat vine dintr-o neintelegere a ce inseamna „pasteurizare”. Acest proces de conservare a laptelui este realizat pur si simplu prin incalzirea alimentului. Laptelui nu i se adauga nimic, iar laptele bio sau organic este si el, in majoritatea cazurilor, pasteurizat.
Prin pasteurizare, un aliment, de obicei un lichid, este incalzit pana la o temperatura specifica pentru o perioada de timp si apoi este racit imediat. Prin schimbarile de temperatura cele mai multe microorganisme din aliment sunt distruse. In cazul laptelui, cel mai adesea este folosit procedeul UHT. Prin procedeul UHT, laptele este incalzit la o temperatura de 130 de grade pentru minim 2 secunde.
Diferente intre laptele pasteurizat si cel crud
Sunt vehiculate diferite informatii eronate legate de laptele pasteurizat. Una dintre ele este ca, in urma pasteurizarii, laptele nu mai are niciun fel de substante nutritive. In vreme ce incalzirea in orice fel a oricarui aliment poate duce la distrugerea anumitor vitamine, acestea sunt foarte putine la numar si nu sunt deosebit de importante in lapte. Cu siguranta nu este adevarat ca laptele, in urma incalzirii, devine un lichid alb care nu mai ajuta in nici un fel organismul.
De asemenea, mai circula mitul conform caruia intoleranta la lactoza se manifesta numai in cazul laptelui pasteurizat. Majoritatea oamenilor sufera de intoleranta la lactoza, procentul fiind mai mare sau mai mic in functie de regiunea geografica. Acest tip de intoleranta este pur si simplu incapacitatea corpului de a digera lactoza, care e prezenta atat in laptele pasteurizat, cat si in cel crud.
Singura diferenta importanta intre laptele crud si cel pasteurizat este ca laptele care a fost pasteurizat este mult mai sigur pentru consum.
E obligatoriu sa consumam lapte pasteurizat?
Procesul de pasteurizare distruge microorganisme care pot fi deosebit de periculoase pentru organismul uman si mai ales pentru cel al unui copil. Laptele crud este asociat cu o rata de imbolnaviri de 150 de ori mai mare decat cea a laptelui pasteurizat, conform unui studiu desfasurat pe o perioada de 13 ani in Statele Unite, de catre CDC. In vreme ce puteti alege si laptele crud, acesta este pur si simplu mult mai riscant pentru sanatatea familiei. In plus, faptul ca ati consumat sau stiti persoane care au consumat lapte crud pana acum si nu au patit nimic, acest lucru nu reprezinta o garantie ca nimeni nu se va imbolnavi pe viitor.
Tinand cont de faptul ca laptele pasteurizat este la fel de ca laptele crud si este foarte sigur pentru consum, acesta ar trebui sa fie alegerea corecta in orice familie.
Tu ce fel de lapte ai ales pentru familia ta? I-ai oferi copilului lapte crud?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.