Mănânci carne cu cartofi sau cu paste?
Sau ouă cu pâine? Fructe înainte de masă?
Descoperă combinațiile alimentare sănătoase!
Când vorbim despre combinarea alimentelor vorbim, de fapt, despre consumul anumitor alimente împreună pentru a ne asigura că putem digera rapid totul, că luăm toate substanțele nutritive de care avem nevoie și că împiedicăm reziduurile să ne îmbolnăvească. Din capul locului ar trebui să știi că sendvișul cu curcan de care ești atât de mândră nu e o alegere inspirată. Nici micul dejun delicios cu ouă, struguri și pâine prăjită nu e OK. Nu te înfuria, ascultă-mă!
Pentru a avea o digestie corectă, alimentele trebuie asociate la aceeași masă în funcție de compoziția lor în substanțe nutritive, proteine, grăsimi, glucide, aciditate. Sfaturile pe care le vei citi în continuare nu se adresează numai mamelor de bebeluși sau primilor lor pași în diversificare. Este de ajutor tuturor celor care vor să mănânce sănătos, să cunoască acele combinații alimentare care nu balonează și nu ne îmbolnăvesc. Sau poate, cu atât mai mult, mămicilor cu bebeluși în diversificare. Niciodată nu e prea târziu să faci lucrurile să funcționeze bine!
Digestia chiar este mare lucru
Ca să luăm ceea ce avem nevoie din alimente, trebuie să le digerăm, nu-i așa? Ceea ce reiese în urma digestiei reprezintă combustibilul nostru pentru viață. Acesta este motivul pentru care există conceptul de combinare a alimentelor: permite organismului să descompună alimentele pe care le consumă și substanțelor nutritive să fie asimilate în organism. Alimentele care nu sunt complet digerate sunt greu de eliminat, iar asta duce la creșterea în greutate și la toxicitate (alergii și alte probleme).
Sandvișurile, cel puțin cele tradiționale care combină carne cu pâinea (și un sortiment de legume și condimente colorate), sunt de fapt foarte dure pentru sistemul digestiv. De ce? Ei bine, atunci când mănânci alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea, cu carbohidrați, cum ar fi pâinea, corpul tău nu poate digera corect acest combo, făcând ravagii în sistemul digestiv și nelăsând corpul să absoarbă substanțele nutritive de care are nevoie din sendviș. Nu ți s-a părut niciodată că un sendviș este atât de rău, nu?
Ca să facem un prim pas în lumea combinațiilor potrivite în farfurie, ia aminte la cele 4 principii de bază:
PRINCIPIUL #1
Legumele – care conțin vitamine, minerale, antioxidanți – se combină bine cu proteinele – carne, ouă, pește.
Excepție fac legumele care conțin amidon, cum e cartoful, care nu dă bine la aceeași masă cu carnea, peștele sau ouăle.
PRINCIPIUL #2
Leguminoasele – mazăre, fasole uscată, soia, mazăre, năut, linte – fac casă bună cu alimentele care conțin amidon – făină, pâine, orez, paste făinoase, cartofi, porumb.
PRINCIPIUL #3
Grăsimile au nevoie lângă de verdețuri, asta pentru că sărurile minerale din verdețuri descompun mai repede grăsimile, ajutând stomacul să se golească așa cum trebuie.
PRINCIPIUL #4
Laptele n-ar trebui asociat cu alte alimente. Aviz mămicilor: nu e bun nici adăugat în cafea, pentru că prelungește durata de digestie a cafelei!
Citește și despre: Meniu săptămânal copii de 12-18 luni
Cine intră primul la digestie?
Carbohidrații sunt digerați mai întâi de sucurile alcaline din gură, iar proteinele sunt digerate de sucurile acide din stomac. Consumul celor două alimente împreună duce la neutralizarea sucurilor digestive, iar alimentele au nevoie, astfel, de mult mai mult timp pentru a fi digerate. Când timpul de digestie se prelungește, toxinele rezultate din fermentația și putrefacția alimentelor afectează flora intestinală. Amestecarea celor două grupuri de alimente crește producția de toxine intestinale prin neutralizarea producției de sucuri digestive. Produsele lor reziduale (toxinele) afectează sistemele de excreție și provoacă cele mai multe boli.
Citește și despre:
Alimentația corectă a copilului isteț
De ce e important să combinăm corect alimentele?
Combinațiile alimentare adecvate sunt cruciale pentru persoanele cu probleme alimentare – hipoglicemie, diabet, probleme digestive și alergii alimentare. Dacă alimentele nu sunt digerate corect, substanțele nutritive nu se asimilează corespunzător și atunci corpul nu poate folosi complet alimentele pe care le consumă. Atunci corpul trebuie să lucreze foarte greu pentru a scăpa de toxinele pe care le-a acumulat, suprasolicitându-și organele. Asta s-ar traduce în obezitate, nivel ridicat de colesterol, nivel ridicat sau scăzut de zahăr în sânge. Dramatic, nu?
CARNEA. Cum se combină corect
Toată carnea (proteinele), cum ar fi peștele, ouăle, brânza și nucile, se combină cel mai bine cu alte proteine sau cu legume fără amidon, cum ar fi broccoli sau salată verde. Când mănânci proteine cu alimente care se transformă în zahăr prin digestie (pâinea, cartofii, orezul, pastele și cerealele) sau amidon, neutralizezi enzimele necesare digestiei. Astfel, o cină tradițională, formată din carne și paste, este o combinație proastă; la fel ca orice fruct combinat cu ouă, brânză sau carne.
Evită să bei lapte cu proteine, deoarece neutralizează acidul necesar pentru descompunerea proteinelor. Laptele se coagulează în stomac, apoi se adună în jurul particulelor de alimente împiedicând sucurile gastrice să le descompună. Digestia este întârziată și alimentele putrezesc în tractul digestiv.
LEGUME și FRUCTE. Cu ce le mâncăm
Fructele trebuie consumate în general singure, în special pepenii care digeră foarte repede. În general, nu combina fructele cu legumele, singura excepție fiind merele. Dar este în regulă să combini fructe și iaurt la micul dejun; acesta este un combo bun, deoarece fructele pot fi combinate cu alimente fermentate, cum ar fi iaurtul sau brânza de vaci.
Iată și timpii de digestie pentru diverse tipuri de alimente
Acum că știi cum stau lucrurile, simți că trebuie să faci schimbări drastice la mese. Dacă ești genul „carne și pâine“, cu siguranță nu vei fi foarte fericită. Din fericire, dacă vrei să îți îmbunătățești sănătatea, există o mulțime de combinații grozave pe care le poți mânca – și dacă îți dorești cu adevărat friptură și cartofi lasă doar ceva timp între cei cele două feluri de mâncare pentru a-ți ajuta digestia. Este greu de identificat exact cât timp trebuie să aștepți între consumul a două alimente care nu ar trebui combinate, deoarece fiecare aliment este diferit, dar consensul general este:
- 2 ore după ce ai mâncat fructe
- 3 ore după ce ai mâncat amidon
- 4 ore după ce ai mâncat proteine
PENTRU MENIUL SĂPTĂMÂNAL CONSULTAȚI URMĂTOARELE REȚETE:
20 idei de rețete cu fructe crude și preparate termic pentru bebeluși
Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase, preferate de cei mici
Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.