Bebelusul tău are un mic nodul pe buric? Ar putea fi o hernie ombilicală. Această afecțiune, care este foarte frecventă la naștere, este de obicei benignă și de obicei se închide spontan. Se manifestă ca o umflătură centrată pe ombilic (buricul). „O hernie este o mică gaură în peretele abdominal prin care o parte a unui organ, în acest caz intestinul subțire, poate ieși”. „Există diferite tipuri de hernie: atunci când este localizată în regiunea inghinală, vom vorbi de hernie inghinală iar când este situată la nivelul ombilicului, adică a buricului, vom vorbi de hernie ombilicală.”
Cum a reușit bebelușul să facă hernie ombilicală?
Spre deosebire de cele la adulți, care se pot forma în timpul efortului, la bebeluși, herniile sunt mici deformări care sunt prezente încă de la naștere. Vorbim despre o „hernie” atunci când o parte a unui organ iese din locul sau obișnuit. Sub piele apare un umflătură și simțim un mic nodul moale sub deget. Cel mai adesea, aceasta este o parte a intestinului care ajunge în afara cavității abdominale. La copii, cele mai frecvente sunt herniile ombilicale și inghinale. Dar nu au absolut nimic de-a face unul cu celălalt. Dacă unul este banal și benign, celălalt necesită monitorizare și necesită intervenție chirurgicală.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Îngrijirea corectă a bontului ombilical la nou născut. Cum recunoaștem eventualele infecții și afecțiuni care pot să apară
Care sunt simptomele herniei ombilicale la bebeluși?
În majoritatea cazurilor, hernia ombilicală este asimptomatică. La examenul clinic, medicul generalist sau pediatrul descopera o protuberanta, cel mai adesea reductibila si nedureroasa, la locul orificiului.
Hernia poate crește în dimensiune atunci când bebelușul tușește, sau împinge, adaugă specialistul. Este adesea un motiv de îngrijorare în rândul părinților. Cu toate acestea, chiar dacă este voluminoasă, adesea se reduce spontan. În primii ani de viață, abținerea terapeutică este deci regula. Pe de altă parte, atunci când hernia se stranguleaza și devine dureroasă, ceea ce este destul de excepțional, este o urgență chirurgicală.
CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Care sunt cauzele herniei ombilicale la bebeluși?
O hernie ombilicală este cauzată de neînchiderea orificiului ombilical. În mod normal, cordonul ombilical „cade” în decurs de 5 până la 20 de zile de la naștere. Apoi persistă o cicatrice: celebrul buric sau ombilic. Cu toate acestea, uneori, o vindecare defectuoasă are ca rezultat o zonă de slăbiciune a peretelui abdominal și inelul ombilical nu se închide complet. Acolo persistă apoi un orificiu mai mult sau mai puțin mare, poate să fie de la un centimetru la două degete în diametru prin care organele învecinate, intestinul subțire, pot ieși în timpul eforturilor: tuse, împingere, plâns puternic.
Mulți sugari au o hernie ombilicală mică atunci când deschiderea către vasele de sânge din cordonul ombilical nu s-a închis complet. „Hernia ombilicală poate fi foarte mare, mai ales la copiii de culoare, vorbim uneori de „tub ombilical”. În acest caz, închiderea spontană este mai rară și riscul de recidivă după intervenție chirurgicală este mai mare. Pe de altă parte, intervenția include o fază de omfaloplastie, adică o reconstrucție a ombilicului”.
CITEȘTE ȘI: Magia primelor zile acasă cu bebelușul. Cum abordăm corect crizele de adaptare neonatală
Cum să tratezi o hernie ombilicală la un copil?
De cele mai multe ori, herniile ombilicale se rezolvă de la sine în primul an de viață al copilului și nu este nevoie de intervenție. Cu toate acestea, există două situații în care este necesară o intervenție chirurgicală:
1. Atunci când hernia ombilicală nu s-a rezolvat de la sine (între 18 luni si 2 ani) si copilul începe sa meargă.
2. Atunci când hernia se strangulează.
Intervenția chirurgicală pentru hernie ombilicală se efectuează sub anestezie generală, în regim ambulatoriu. Aceasta presupune reducerea herniei și readucerea intestinului în poziția normală înainte de a închide orificiul din peretele mușchilor abdominali. „De obicei, ombilicoplastia, care este o operație estetică pe buric, se face pentru ca ombilicul să arate cât mai aproape de normal”.
CITEȘTE ȘI: Al 4-lea trimestru de sarcină – Adaptarea bebelușului în primele 3 luni de viață
Care sunt complicațiile unei hernii ombilicale la copii?
Când hernia se stranguleaza și devine dureroasă, este o urgență chirurgicală. Uneori, viscerele care ies prin orificiu se blochează și conținutul nu mai poate fi împins înapoi în cavitatea peritoneală. Această complicație poate duce la obstrucția intestinală – adică la o întrerupere a trecerii gazelor și alimentelor – sau chiar la necroză a intestinului. Strangularea necesită atunci un management chirurgical rapid.
Hernia ombilicală: de ce afectează în principal copiii prematuri?
Bebelușii născuți prematur au adesea o lipsă de tonus muscular în peretele abdominal. Rezultat: putem vedea, sub piele, la înălțimea buricului, un capăt mic al intestinului lor. Rețineți că hernia ombilicală nu este neapărat prezentă de la naștere. Poate apărea în zilele sau săptămânile care urmează.
Hernie ombilicală: fără durere, fără panică
Deși s-ar putea să crezi că copilul tău simte un disconfort, în mod normal nu are nimic de-a face cu această umflătură. Poate puiul tău doar suferă de colici? Dacă acest lucru vă îngrijorează, discutați cu medicul dumneavoastră. Nu este nevoie să te grăbești la camera de urgență pentru acea mică umflătură. Pe măsură ce mergi, peretele abdominal al bebelușului tău se va întări treptat. Hernia va dispărea de la sine. Dacă nu s-a rezolvat în 4 sau 5 ani, medicul dumneavoastră vă poate sugera o operație. El va pune vârful intestinului înapoi la locul său și va strânge ambii mușchi abdominali.
CITEȘTE ȘI: Baița bebelușului: cât de des și cât trebuie să dureze, cum ne pregătim
Cum să tratezi o hernie ombilicală la un copil?
O hernie ombilicală nu prezintă aproape niciun risc de complicații la copii. De cele mai multe ori, se rezolvă de la sine pe măsură ce copilul crește și se dezvoltă mușchii abdominali. Dacă hernia persistă după vârsta de 5 ani, atunci s-ar putea să luați în considerare o intervenție chirurgicală din motive cosmetice. Operația presupune unirea celor doi mușchi ai abdomenului împreună și se realizează cu ușurință în timpul spitalizării de zi.
Hernie ombilicală: aveți grijă să nu iritați pielea
Reținerea cu un bandaj sau o monedă este complet inutilă. Dimpotrivă, poate irita pielea care acoperă nodulul mic sau poate provoca macerarea acesteia din cauza urinei. Medicii sfătuiesc să alegeți scutece cu o mărime mai mare decât cea a bebelușului, pentru a evita frecarea herniei și provocarea iritației.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață