Salamul nostru de biscuiți nu conține zahăr (dacă alegi să folosești biscuiți fără zahăr făcuți în casă sau din cei fără zahăr din comerț). Nu are nevoie de coacere și poate fi modelat sub orice formă vrei tu – batoane, bomboane sau salam tăiat – ca să fie mai ușor de mânuit de mânuțele dolofane care îl vor duce la guriță.
INGREDIENTE salam de biscuiti:
- 150 g de biscuiți fără zahăr (poți să-i faci în casă, aici rețeta)
- ½ cană de prune uscate
- ½ cană de curmale
- ½ cană de nuci
- 2 linguri pudră de roșcove
- 3 linguri de ulei de cocos nerafinat
- 1/3 cană de lapte vegetal
- 2 linguriță esență de rom (opțional)
CITEȘTE ȘI: Sărățele fragede de casă pentru copii. Cea mai simplă și delicioasă rețetă!
MOD DE PREPARARE salam de biscuiti:
- Zdrobește biscuiții în mojar ori pune-i într-o pungă și treci peste ei sucitorul, apoi pune-i într-un bol mare.
- Macină nucile (nu foarte mărunt) și adaugă-le peste biscuiți.
- Amestecă în blender prunele uscate, curmalele, pudra de roșcove, uleiul de cocos, esența de rom și laptele vegetal până obții o pastă fină.
- Adaugă pasta obținută peste biscuiți și nuci și amestecă totul bine, până când se formează un aluat ușor de modelat.
- Modelează acest aluat așa cum dorești, sub formă de salam, de bomboane sau de batoane, folosind folie de plastic. Dă la frigider pentru câteva ore.
E o rețetă foarte potrivită și pentru copilașii care au intoleranță la gluten, asta dacă introduci în compoziție biscuiți fără gluten. În plus, rețeta conține grăsimi vegetale.
Încearcă ȘI alte idei:
Reteta de biscuiti fara zahar
Batoane cu cremă de migdale
Biscuți fara gluten
Reteta turta dulce
Bomboane raffaelo
Reteta biscuiti cu nuci
Câte ceva despre roșcove
În loc de cacao, poți folosi pudră de roșcove (carob), care e mai dulce decât pudra de cacao și nici nu-l agită pe cel mic. Se găsește în comerț sub formă de făină din fructe de roșcove și este o alternativă sănătoasă la cacao, pentru că nu conține teobromină, o substanță care poate provoca insomnie, agitație și anxietate, mai ales în rândul copiilor.
Pudra de roșcove este mai dulce la gust decât cacao și are un conținut nutritiv ridicat, ceea ce o face o excelentă sursă de vitamine pentru copii. Taninii conținuți de roșcovă inhibă enzimele digestive, inactivează bacteriile coli și ajută la dezvoltarea unei flore de bacterii intestinale binefăcătoare. Praful de roșcove poate fi folosit și pe post de cacao, amestecat cu laptele.
Este cunoscută ca aliment din cele mai vechi timpuri, fiind cunoscută sub denumirea de „pâinea Sfântului Ioan“, deoarece se spune că ar fi fost principale hrană a Sfântului Ioan Botezătorul în anii săi de pustnicie. CITEȘTE ȘI: BANANA BREAD – checul cu banane pe post de îndulcitor!