- De ce să alăptezi în tandem?
- Alăptarea în perioada sarcinii
- Pregătiţi-vă, tu şi copilul, pentru un nou bebeluş
- Travaliul şi naşterea în tandem
- La ce să te aştepţi în primele zile?
- Copilul mai mare cere la sân mai des decât nou născutul!
- Separat sau împreună?
- Emoţii noi în perioada alăptării în tandem
- Aş vrea să îl înţarc pe cel mare
Alaptare in tandem – Tot ce trebuie să știi
Dacă alăptezi în timpul sarcinii, probabil că te întrebi şi ce se va întâmpla după naştere. Alăptarea unui nou-născut în paralel cu un copil mai mare este cunoscută ca alăptare în tandem. Atunci când iei în calcul varianta tandemului, există multe variabile de care trebuie să ţii cont. Eşti deja conştientă de importanţa pe care o are alăptarea în relaţia ta cu copilul mai mare. Prin urmare merită să te gândeşti bine dacă poţi să îţi asumi alăptatul în tandem. Pentru cele mai multe femei, decizia este una foarte dificilă. Cele mai multe dintre ele spun că una dintre variante le atrăgea mai mult decât cealaltă, în funcţie de momentul zilei. În general, decizia vine odată cu trecerea timpului.
Dacă hotărăşti să alăptezi în tandem, în primul rând trebuie să ştii că nu eşti singura! Foarte multe mame alăptează în tandem doi, trei sau chiar patru copii, dacă diferenţa de vârstă dintre ei este foarte mică. Din relatările lor se pare că acei copii care au supt în tandem au o relaţie specială şi mai târziu, prin urmare această alegere poate ajuta în procesul de adaptare la noua viaţă de familie.
De ce să alăptezi în tandem?
Tandemul îţi permite să alăptezi în continuare primul tău născut ce trece prin perioada stresantă şi solicitantă din punct de vedere afectiv pe care o reprezintă sarcina şi naşterea unui frate mai mic. Alăptarea face ca tranziţia să fie mai uşor de acceptat. Riscul ca primul născut să devină gelos este mult mai mic în cazul în care continui să îl alăptezi, decât dacă îl înţarci în aşteptarea naşterii fratelui său mai mic.
Proprietăţile nutritive şi imunologice ale laptelui matern continuă să fie valoroase şi îl vor ajuta pe copil să depăşească mai uşor orice boală, tantrum sau etapă de regresie. Atunci când alăptezi în tandem, riscul de angorjare a sânilor, de înfundare a canalelor galactofore şi de apariţie a mastitei este mult redus. Mai mult decât atât, copilul mai mare va contribui eficient la menţinerea producţiei de lapte, chiar dacă nou-născutul nu suge, încă, foarte eficient. Citește și despre: Laptele matern este aur pentru bebe și alăptarea este terapie pentru mamă
Alăptarea în perioada sarcinii
Alăptarea în sarcină este o experienţă nouă nu numai pentru tine, ci şi pentru copil. Noile studii în ceea ce priveşte alăptarea în sarcină şi riscul de avort spontan demonstrează că nu ai motive reale de îngrijorare. Pe de altă parte, e foarte posibil ca relaţia voastră în materie de alăptare să se modifice şi să se ajusteze pe întreaga perioadă a sarcinii. Începând cu luna a patra sau a cincea, hormonii de sarcina influenţează în sens negativ producţia de lapte: acesta va scădea cantitativ, iar gustul i se va modifica şi el. Aceste schimbări îi determină pe unii dintre copii să nu mai fie la fel de interesaţi, în timp ce alţii aleg să renunţe complet la supt. Pentru tine, sensibilitatea crescută a sânului poate face ca alăptarea să nu mai fie chiar experienţa deosebit de plăcută pe care ţi-o aminteai. Multe mame spun că au avut, în sarcină, perioade în care suportau cu greu dorinţa primului născut de a suge, astfel că au negociat un fel de program.
Chiar şi aşa, alăptarea în sarcină continuă să satisfaca o parte dintre nevoile nutritive ale copilului şi să aibă beneficii din punct de vedere afectiv. O poţi privi ca pe o ocazie unică de a savura relaţia unică pe care o ai cu primul tău copil, înainte ca nou născutul să îşi ocupe locul solicitant în sânul familiei. Emoţiile puternice pe care e normal să le experimentezi te pot face să simţi nevoia să discuţi cu cineva specializat – de pildă un consultant în alăptare sau măcar cu cineva care a trecut prin asta. Citește și despre: Bebelușul are nevoie să fie pus la sân ori de câte ori cere!
Pregătiţi-vă, tu şi copilul, pentru un nou bebeluş
Naşterea unui bebeluş are un impact foarte puternic asupra oricărei familii, indiferent dacă e vorba despre al doilea sau al şaptelea copil. Copiii, în special cei mici, nu sunt pregătiţi din punct de vedere afectiv să accepte schimbarea cu prea multă uşurinţă. Una dintre modalităţile prin care îi poţi ajuta să ştie la ce să se aştepte este sa le citeşti poveşti pe acest subiect, sa le arăţi poze cu nou născuţi în diverse momente ale zilei, inclusiv în timpul alăptării există şanse ca gradul lor de acceptare să crească, astfel.
În ceea ce priveşte mamele, toate mărturisesc că la a doua sarcină şi naştere, nivelul de sprijin pe care se oferă cunoştinţele să îl dea este mult mai mic decât la primul născut. E important ca cei din jur să înţeleagă că atunci când eşti mama unui nou născut, orice sprijin contează, căci îţi permite să te concentrezi mai mult asupra nevoilor familiei ca întreg, nu numai asupra nevoilor multe şi continue ale micuţului. Încearcă să mănânci sănătos şi să te odihneşti suficient înainte de a naşte şi nu ezita să îţi formezi o reţea de sprijin pentru primele zile petrecute acasă. Toate acestea vor face tranziţia mai uşoară.
Travaliul şi naşterea în tandem
Informaţiile prezentate în această secţiune a articolului nostru nu se aplică, încă, în maternităţile din România, dar încet încet lucrurile se schimbă în bine şi la noi. La nivel mondial, travaliul şi naşterea sunt privite ca evenimente interesante pentru întreaga familie, cu ca un secret murdar şi traumatizant între mamă şi echipa medicală!
Este important ca în momentul declansării travaliului şi a naşterii să ai deja o persoana de încredere şi dedicată care să se ocupe de copilul tău mai mare, şi doar de el. Poate că îţi doreşti ca fratele mai mare să aibă acces la bebeluş cât de devreme posibil, sau poate că ai vrea ca el să fie în mijlocul familiei reunite să te susţină pe perioada travaliului. Poţi cere informaţii de la echipa medicală – mai ales dacă urmează să naşti la un spital privat – în legătură cu cine are voie să te însoţească. Evident, naşterea acasă, în ţările în care aceasta este legiferată, permite o mai mare libertate de decizie.
Alăptarea în timpul travaliului contribuie la creşterea sintezei de oxitocină, ceea ce poate accelera puţin lucrurile. Dar majoritatea mamelor preferă să se concentreze mai mult la travaliul în sine, decât la alăptare, aşa că aleg să nu fie însoţite de copilul mai mare. Pe de altă parte, primul supt al nou născutului este un moment foarte special, şi dacă decizi să alăptezi în tandem, copilul mai mare va putea participa la asta: e o amintire unică şi foarte preţioasă.
Alaptare in tandem – La ce să te aştepţi în primele zile?
La naştere, corpul tău produce colostru; după 3 – 5 zile, secreţia lactată va creşte din plin. Vei avea nevoie să alăptezi nou născutul de 8 – 12 ori pe zi pentru a regla lactaţia. Poate eşti îngrijorată în legătură cu cantitatea de colostru pe care o va primi nou născutul, în cazul în care copilul mai mare suge şi el. Unele mame decid să alăpteze mai întâi nou născutul şi să amâne supturile celui mai mare, pe cât posibil, în aceste zile de început. Important este să urmăreşti indiciile pe care le transmite cel mic şi să te asiguri că primeşte destul lapte şi că nu este flămând. Lasă-l să stea la sân oricât de mult timp doreşte, căci cu cât suge mai mult, cu atât şi sânul va produce mai mult.
Ataşarea corectă contribuie de asemenea la o hrănire mai eficientă; lasă copilul să golească un sân înainte de a-l muta la celălalt. Dacă din diverse motive eşti nevoită să mulgi laptele pentru nou născut, faptul că primul născut suge şi el va ajuta la reglarea mai rapidă a producţiei, vei descoperi că reuşeşti să mulgi mai mult lapte de la un sân, dacă cel mare suge la celălalt, în acelaşi timp.
Copilul mai mare cere la sân mai des decât nou născutul!
S-ar putea să descoperi că, după naşterea frăţiorului mai mic, copilul mai mare începe să sugă şi el din ce în ce mai des, ajungând să se fixeze pe un program identic cu al nou născutului. E posibil ca motivul acestei cereri crescute să fie bucuria că lăpticul a revenit din belşug, după cum e posibil să o facă pur şi simplu din gelozie. Schimbarea nu ar trebui privită ca o problemă, mai ales în aceste zile de început, dar este posibil că suptul frecvent să determine un aport diminuat de solide, ceea ce nu e de dorit. Dacă şi pentru tine e în regulă să alăptezi copilul cel mare de fiecare dată când suge nou născutul, aceasta poate fi o experienţă comună deosebit de plăcută. Pe de altă parte, multe mame spun că se simt copleşite de aceste cereri dese, caz în care e de înţeles să încerci să negociezi un orar de supt cu cel mare.
Alaptare in tandem – Separat sau împreună?
Unele mame preferă să îşi alăpteze ambii copii deodată; altele aleg să o facă pe rând. De multe ori poate să dureze un pic până când corpul se adaptează obiceiului de a hrăni doi copii simultan. Uneori poţi intra în panică dacă simţi că unul dintre sâni s-a golit complet. Singura soluţie este să îţi oferi timp. Ai puţină răbdare şi totul se va regla de la sine, odată ce reuşeşti să găseşti propriul tău ritm. Alternarea sânilor la fiecare supt este foarte utilă pentru a menţine lactaţia la acelaşi nivel în ambii. Alte mame găsesc că e mai practic ca fiecare copil să aibă sânul său.
Emoţii noi în perioada alăptării în tandem
Ca orice alt lucru nou, şi alăptarea în tandem poate genera emoţii intense. Furtuna hormonală de după naştere contribuie şi ea din plin, aşadar e destul de probabil să ai zile excelente şi zile în care să cazi pe fundul butoiului cu melancolie. De fiecare dată când simţi că ţi-e greu, aminteşte-ţi ceva ce ştii deja: bebeluşii sunt bebeluşi pentru foarte puţin timp. În curând, dinamica familiei va intra pe un făgaş mult mai prietenos şi mai uşor de gestionat şi pentru tine. Ca mamă care alăptează în tandem, sânii tăi vor fi principalul punct de interes pentru ambii copii. Asta poate deveni copleşitor, ceea ce te va face să simţi aversiune şi agitaţie în momentul suptului. Reacţia firească va fi impulsul de a-i cere copilului mai mare să se oprească din supt, dar recomandarea specialiştilor este să reglezi aceste lucruri în mod delicat, pentru ca juniorul să nu se simtă, deodată, respins, în timp ce fratele mai mic continuă să stea ataşat oricât de mult doreşte.
Încearcă să îţi analizezi atent sentimentele şi ce anume le generează; s-ar putea să îţi dai seama că nu te alimentezi suficient, sau că eşti pur şi simplu epuizată. Cere ajutorul şi prioritizează puţin lucrurile, ai de grijă de tine şi găseşte puţin timp să respiri în linişte. Doar 10 minute sunt de multe ori suficiente! Dacă vrei să impui nişe limite legate de alăptarea copilului mai mare, negociază cu el aceste lucruri. Pune limite blânde şi oferă, la schimb, alt gen de atenţie, puteți alege împreună un cântec pe care să îl cântaţi sau o poezie pe care să o spui, iar când acestea se termină, şi sesiunea de supt se întrerupe.
Alaptare in tandem – Aş vrea să îl înţarc pe cel mare
Poate că ai pornit pe drumul alăptării în tandem cu cele mai bune intenţii, dar pur și simplu lucrurile nu funcţionează pentru voi aşa cum ţi-ai dori. Dacă decizi să întrerupi alăptarea copilului mai mare, ai grijă să faci înţarcarea într-un mod lent şi blând, oferind mereu alternative de conectare. E un proces de durată, care are nevoie de încurajare şi de răbdare.
Tu ce părere ai despre alaptare in tandem?
Ai testat-o? Cum a fost? Ai prietene care ţi-au relatat propria experienţă?
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE