Somnul, ca și mâncatul sau vorbitul, se învață. Bebelușii nu vin pe lume cu abilitatea de a adormi singuri. Nu știu cum să facă asta. Trebuie învățați. Însă, chiar și așa, nu există o rețetă universal valabilă pentru toți bebelușii pe care, dacă o pui în practică – zbang! –, închide ochii și cade în somn. În plus, chiar dacă descoperi un truc la vârsta de 4 luni, nu va mai funcționa și la vârsta de doi ani. Și, totuși, ce-l poate adoarmi repede pe bebe mic?
- Suptul, cel mai bun „truc“ care îi adoarme
- Trucuri de adormit copilul
- Gone in 60 seconds!
- 1,5 minute? Ce zici?
Specialiștii în puericultură susțin la unison că rutina dinainte de culcare este cheia pentru ca bebelușul/copilul să poată adormi ușor. Însă, până la 1 an, bebelușul traversează cea mai bogată perioadă de acumulări în dezvoltare, iar asta ar putea bate orice rutină, oricât de bine am pune-o noi în practică. Pentru că dincolo de durerile cauzate de colici, apoi de creșterea dinților, mai apoi de curiozitatea de a explora, trece prin multe schimbări în acest prim an de viață, schimbări generate, mai ales, de dezvoltarea creierului.
Ca reper, trebuie să știi că în primele zile de viață, bebelușul rămâne treaz cam 1 oră pe zi, această perioadă crescând la 3 ore până la sfârșitul primei luni de viață. Până în jurul a 4 săptămâni de viață, ar trebui să doarmă 14-18 ore pe zi. Vestea proastă e că le doarme în 6-7 reprize de câte 4 ore. Asta pentru că îl trezește stomacul gol și senzația de foame.
Între 3 și 6 luni, bebelușul va dormi un număr total de 16 ore (6 ore în timpul zilei, 10 în timpul nopții), urmând ca aceste ore de somn din timpul zilei să scadă până la împlinirea vârstei de un an. Începând cu vârsta de 9 luni bebe va dormi ceva mai puțin, de obicei în două reprize de somn pe zi, una pe la 10, cealaltă pe la 14. Până împlinește un an, bebelușul va mai dormi 3 ore peste zi (somnul de după-masă) și 11 ore în timpul nopții. Iată un grafic care va aduce și mai multă lumină asupra orelor de somn ale unui bebeluș.
Suptul, cel mai bun „truc“ care îi adoarme
Cel mai bun truc ca să adoarmă ușor este suptul, mai ales când îl lași pe bebe să doarmă în același pat cu tine. Dacă încerci să-l muți în patul lui (mai ales în primele 4 luni de viață) imediat cum a adormit, s-ar putea să-l trezești. Asta pentru că toți bebelușii își încep ciclul de somn cu faza de somn activ, în timpul căreia pleoapele le zvâcnesc, respiră neregulat și au mișcări spasmodice. Rămân în această fază cam 30 de minute. Dacă încerci să-i muți, se vor trezi. Laptele matern este bogat în acizi grași DHA, responsabili pentru dezvoltarea creierului. Specialiștii spun că micuții care consumă cantități reduse din acest acid gras au parte de mai puțin somn profund. Dacă îl hrănești cu lapte formulă, găsește una care să conțină DHA. CITEȘTE ȘI: Regresia somnului la bebeluși de 4, 9 și 12 luni
Trucuri de adormit copilul
Câte bordeie, atâtea obiceiuri! zice o vorbă de-a noastră, care mi se pare foarte potrivită pentru trucurile de mai jos. Unii părinți, disperați desigur, recurg la o serie de trucuri care de care mai ciudate pentru a putea avea parte de câteva ore legate de somn.
Spre exemplu, lasă apa să curgă, un truc sonor care liniștește creierul agitat al bebelușului. Din aceeași gamă face parte și radioul sau televizorul lăsate să funcționeze în surdină, care, spun unii, funcționează bine la bebelușii agitați. Alții folosesc aspiratorul sau uscătorul de păr, zgomotele produse de aceștia par să-i adoarmă pe unii mici.
Din capitolul „educație cu blândețe“, am aflat că se pot adormi copiii dacă îi mângâiem ușor pe spate, îi mângâiem între sprâncene, pe piciorușe sau îi atingem ritmic pe funduleț (aici cred că e vorba de mișcarea repetitivă care îi adoarme). Alții fug cu bebe seara în mașină (dacă e iarnă) sau la plimbare cu căruciorul pentru că, se pare, cel mic adoarme mai repede dacă e hurducăit.
Gone in 60 seconds!
Câștigători la provocarea de a adormi rapid un bebeluș par să fie doi soți din Congo care au găsit un truc cu care au reușit să-și adoarmă bebelușul în vârstă de 3 luni în doar 40 de secunde. Tot ce au făcut aceștia a fost să treacă un șervețel peste fața bebelușului. Iată dovada în filmulețul de mai jos! Nu e sigur dacă va funcționa și la bebelușul tău, dar merită încercat, nu crezi?
1,5 minute? Ce zici?
Un alt tătic, de data aceasta din New York, a găsit o altă metodă care a dat roade. Pentru că nu se punea problema să-i cânte, acesta a decis să-i povestească celui mic, în vârstă de 5 luni, ce face în fiecare zi la serviciu. Probabil, plictisit de subiect, cel mic a decis că i-ar fi mai bine în lumea viselor, decât să-l mai asculte pe tati. Dovada, mai jos!
Când vine ora de culcare copilul tău adoarme repede sau fiecare seară este o luptă?
Ce trucuri ai încercat și funcționează în cazul vostru? Experiența ta poate fi de ajutor pentru o altă mămică!
CITEȘTE ȘI: Ai vrea să dormi măcar o noapte legată pe săptămână? Ce greșeli să eviți când vine vorba de somnul bebelusilor