Efectele căldurii asupra copiilor mici nu se combat ținând copilul în casă toată vara! Nu vei face decât să-l ții departe de soare, de aer curat, de joaca în aer liber, de micile descoperiri care îl ajută să înțeleagă lumea asta mare. Bebelușul are nevoie de toate acestea, pentru o dezvoltare fizică și psihică normală. Pe de altă parte, și căldura din casă îi poate face la fel de mult rău precum cea de afară. Vara, chiar și casa în care crește un bebeluș are nevoie de câteva adaptări pentru a rămâne la fel de confortabilă atât celor mici, cât și celor mari.
- Efectele căldurii asupra corpului uman
- Efectele căldurii din casă
- Efectele căldurii de afară
- Semne ca bebe sufera din cauza căldurii
- DESHIDRATARE | Măsuri de prim-ajutor
- SUPRAÎNCĂLZIRE | Măsuri de prim-ajutor
- INSOLATIE | Măsuri de prim-ajutor
Deshidratare, stări de oboseală, crampe sau, cel mai urât, accident vascular cerebral. Acestea sunt efectele căldurii asupra noastră, dar și asupra copiilor noștri, mai ales a celor de vârstă mică. Cum vara și-a intrat deja în drepturi, e vremea să afli cum trebuie să-ți protejezi bebelușul de căldura excesivă, pentru că nu doar soarele îi face rău (în anumite condiții), ci și căldura.
Efectele căldurii asupra corpului uman
Fie vară, fie iarnă, corpul nostru generează căldură pentru a se menține viu. Pentru a-și menține temperatura constantă la interior (36,5 °C) trebuie ca temperatura pielii să fie mai mică pentru a putea elimina eventuala căldură suplimentară în aerul din jur. Când aerul este umed împiedică evaporarea transpirației, prin urmare simțim și mai mult căldura.
Într-o zi caniculară, corpul va face tot ce trebuie pentru a menține temperatura confortabilă. Când trecem de la căldura de afară la aerul rece dintr-o cameră, pielea simte aerul rece și îi transmite creierului care determină, la rândul lui, vasele de sânge să se contracte, ajutând corpul să rămână la o temperatură caldă. Tremurul care apare nu face decât să genereze căldura de care avem nevoie. Însă aceste schimbări bruște de la căldură la aer rece nu fac decât să ducă la scăderea imunității. Acest lucru nu se întâmplă și invers, când trecem de la frig, la cald.
Citește pe larg și despre: Cum evităm 8 pericole reale pe timp de vară. Ghid complet pentru părinți
Efectele căldurii din casă
Aerul condiționat nu îmbolnăvește DACĂ este folosit corespunzător. În primul rând, asta înseamnă igienizarea aparatelor de aer condiționat. Este recomandat ca în fiecare an, înainte de începerea sezonului care aduce canicula, să igienizați filtrele aerelor condiționate și să reumpleți aparatul cu freon.
Filtrul are rolul de a îndepărta microorganismele din aer și de a-l menține curat. Necurățat la timp, poate deveni o sursă de poluare a aerului, bacteriile și fungii dezvoltați acolo putând cauza alergii, infecții respiratorii și probleme ale pielii.
Nu porniți însă niciodată aerul condiționat în camera unui bebeluș sau a unui copil, indiferent de poziționarea jetului de aer rece. Cel mai bine ar fi să montați aparatul de răcire a aerului într-o altă cameră, în încăperea în care stă bebelușul ajungând, în felul acesta, doar un aer răcit la temperatura pe care ne-o dorim.
Mai mult, folosiți și un umidificator, a cărui apă schimbați-o la două zile, pentru că aerul condiționat usucă aerul dintr-o incintă. Menține, pe cât posibil, o temperatură constantă de 25 de °C în toată casa. Nici în mașină pe timpul verii nu este recomandată folosirea unui aer condiționat cât timp copilul se află înăuntru. Se recomandă răcirea în prealabil a mașinii, apoi introducerea copilului în mașină.
Efectele căldurii de afară
Pentru tine, canicula unei zile de vară poate părea suportabilă, dar bebelușul nu simte același lucru, toleranța lui la căldură fiind diferită de cea a unui adult. Copiii se supraîncălzesc foarte repede, mai ales dacă stau în cărucioare, pe spate, iar parasolarele încălzesc și mai mult aerul din interiorul unui cărucior. Citește pe larg despre: 7 Reguli pentru o plimbare reusită a bebelușului în zilele călduroase de vară
Crema de soare îl protejează de razele soarelui, dar nu îl ferește de căldură. Iar căldura îi poate face mult rău! De aceea, iată câteva sfaturi pentru a trece cu bine peste canicula din timpul verii cu bebelușii:
Optează pentru un sistem de transport (cărucior, port-bebe) care să fie confecționat din materiale ușoare, deschise la culoare, fără căptușeli, pentru ca aerul să poată circula.
Imbracă bebelușul cu hăinuțe subțiri, de preferat din bumbac, un body este suficient sau o cămășuță subțire și scutec. Nu are nevoie de șosete nici când iese la plimbare, iar pălăriuța de soare este suficientă când stă în soare (dimineața până la ora 10 și după-masă de la ora 18.00). În casă, pe timpul verii, poate sta doar în scutec sau, cei mai mari, în chiloței. Când doarme, e suficient să-l acoperi cu o păturică subțire.
Schimbă-i cât mai des scutecul, pentru a evita posibilele erupții ce-i pot apărea pe piele de la căldură.
Folosește un spray cu apă termală pentru a-i răcori pielea când este foarte cald și sunteți la plimbare. În zilele toride de vară, este recomandat să-i faceți una-două băițe normale (2-3 °C mai rece decât baia normală) pentru a-l răcori, dar și pentru a-i menține pielea curată și sănătoasă.
In zilele toride, bebelușii alimentați la sân pot primi, suplimentar, apă plată sau ceaiuri din plante neîndulcite. Pentru cei hrăniți cu lapte praf sau celor cărora li s-a diversificat deja alimentația, este recomandat să le oferim apă plată și ceaiuri în fiecare zi, de câteva ori, în cantități mici. Atenție, însă, cei mici nu știu să ceară apă chiar dacă simt că le este sete, se iau cu joaca, cu descoperirile – cel mai bine ar fi să le fie oferită apa din când în când.
Copilașii care suferă de infecții urinare sau afecțiuni cu febră au nevoie de o cantitate și mai mare de apă! Alimentația suferă schimbări în aceste zile toride. Este de preferat să-i oferiți multe fructe și legume, care îl răcoresc, și să eviți alimentele care se diferă greu (carnea, ficatul, ouăle, untul, ciocolata sau prăjiturile). Sterilizați cu grijă biberoanele pentru a evita problemele digestive!
Citește pe larg despre: VARA pentru bebeluși: recomandări anti-încălzire + 8 semne care indică un PERICOL major
Semne ca bebe sufera din cauza căldurii
În rândurile de mai jos vom analiza simptomele pe care ar trebui să le urmărești în zilele toride, semnele care îți arată că bebelușul suferă din cauza căldurii. Efectele acesteia pot fi devastatoare pentru corpușorul fraged al micuțului, de aceea, Clubul bebelușilor îți oferă o schemă a simptomelor care te va ajuta să descoperi ce trebuie să faci de urgență:
5 semne ca bebe este deshidratat:
- Are fața roșie, pielea caldă la atingere, uscată?
- Fontanela este adâncită? (la sugari)
- Respiră rapid?
- N-a mai urinat de 8 ore (bebeluș) și de peste 10 ore (copii)?
- Este agitat, iritat?
DESHIDRATARE | Măsuri de prim-ajutor:
Dă-i bebelușului sub 1 an o soluție cu săruri de hidratare pentru a-l ajuta la restabilirea lichidelor și a mineralelor pierdute. Dacă are peste 1 an, 1-2 linguri la fiecare 15-20 de minute ar trebui să ajute.
Dacă vomită, dar nu are diaree, continuă să-l hrănești normal. Dacă vomită, nu-i mai da lactate și hrană solidă și încearcă restabilirea stării de bine cu soluția de hidratare. Citeste mai multe despre deshidratarea la bebelusi
CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul
5 semne ca bebe sufera de supraincalzire:
- Are stări de greață, vomită?
- Se simte foarte obosit (nu se trezește să mănânce, în cazul bebelușilor?)
- Pielea lui e rece și umedă?
- Are crampe musculare? (asta în cazul copiilor mai mari)
SUPRAÎNCĂLZIRE | Măsuri de prim-ajutor:
Dezbracă-l de haine într-un loc răcoros, și pune comprese cu apă călduță (nu rece!) pe pielea încălzită. Hidratează-l cât poți de mult, oferindu-i lichidul preferat (apă, ceai, lapte, suc de fructe). Administrează-i antitermice (Paracetamol sau Ibuprofen) în funcție de vârsta și greutatea lui. Când temperatura scade la valori normale, mergi cu el la cel mai apropiat medic.
Semne ca bebe sufera de insolatie:
Nu transpiră, copilul e moale, somnolent
Pielea este fierbinte, roșie și uscată?
Are erupții pe mâini și picioare?
Vărsături, diaree?
Se simte dezorientat? (la copii mai mari)
Zice că-l doare capul (valabil în cazul copiilor mai mari)
Are convulsii (spasme/contracții necontrolate ale corpului), în unele cazuri halucinații
INSOLAȚIE | Măsuri de prim-ajutor:
Insolatia este ceva foarte grav. Du imediat copilul într-un loc răcoros. Aplică-i pe piele și pe frunte comprese reci și dă-i să bea cât mai multe lichide, însoțite de săruri de rehidratare. Ca să-i scazi temperatura poți să-i faci o băiță în apă călduță (NU în apă rece, există riscul de stop respirator). Administrează-i antiinflamatoare potrivite vârstei și greutății lui pentru a reduce edemul cerebral.