La aceasta varsta bebelusul pare in sfarsit sa fi dobandit niste abilitati sociale: face pa-pa cu mana, aplauda, sau face alte miscari deocamdata vagi, care vor capata semnificatie pe masura ce devin mai precise. Sunetele pe care le scoate pot semana cu silabele ma-ma sau ta-ta, iar unii dintre copiii mai grabiti se ridica deja in picioare si merg tinandu-se de mobila.
Creierul unui micut de 37 de saptamani este pur si simplu suprasolicitat in aceasta perioada. Toate abilitatile antrenate simultan conduc la rezultate diferite de la un copil la altul, unul va merge mai devreme dar va vorbi mai tarziu, in timp ce altul va spune mama, dar va amana momentul primului pas. Pur si simplu ei se concentreaza diferit asupra unor activitati diferite.
Saptamana 37 este si una marcata ca fiind una a achizitiilor speciale. Creierul bebelusului face un mare salt inainte, ceea ce poate determina o nervozitate accentuata in aceasta perioada: micutul cere la san doar pentru ca apoi sa il refuze, vrea sa fie luat in brate numai ca sa se ceara inapoi pe podea si asa mai departe.
Rezultatul final al acestui salt cognitiv este reprezentat de o noua perspectiva asupra lumii. La 37 de saptamani copilul recunoaste obiectele identice si pe cele diferite. El experimenteaza si testeaza: daca strange mana cu putere, banana se va strivi, dar bucata de castravete va ramane intacta. Joaca aparent inutila cu mancarea reprezinta testarea de noi texturi. Este varsta la care copilul invata sa formeze categorii in care sa incadreze obiectele uzuale.
CITEȘTE ȘI:
Salturi mentale la bebelusi sau wonder weeks
5 indicii că bebelușul trece printr-un puseu de creștere
9 Secrete pentru a învăța copilul să vorbeasă repede și corect!
Te bate gândul să renunți la alăptarea de noapte?
Daca la 37 de sapatamani bebelusul tau primeste biberon, e posibil sa incepi sa te intrebi cum va decurge intarcarea. Exista studii care arata ca varsta de 9 luni e un bun moment de a stimula trecerea de la biberon la cana cu pai, caci dupa 12 luni, alimentatia la biberon favorizeaza aparitia unui anumit tip de carii. Riscul este cu atat mai mare cu cat copilul este lasat sa adoarma cu biberonul plin.
Daca incepi de pe acum o tranzitie blanda, vei reusi ca in jurul varstei de 12 luni bebelusul sa isi manance laptele din canita cu cioc sau cu pai. Incepe pe timpul zilei, oferind canita la masa, si priveste laptele praf ca pe o bautura, mai mult decat un aliment.
Biberoanele nocturne vor fi bland inlocuite de un obiect de tranzitie: o paturica, o jucarie, o alta rutina. Inlocuieste treptat biberonul cu lapte cu apa pe timp de noapte. Daca alaptezi, nu e nevoie sa intarci pe timp de noapte, caci alaptarea nu se asociaza cu acelasi nivel de risc de formare a cariilor.
Indiferent de modul in care sunt hraniti, bebelusii trebuie spalati pe dinti inca de la primul incisiv. Astfel, igiena dentara va deveni parte a rutinei zilnice. Iar tu poti programa deja primele vizite la stomatolog, care trebuie de asemenea sa faca parte din obicei.
La capitolul somn si linistire, saptamana 37 nu aduce vesti bune. Bebelusul e mofturos, atasat de tine, plange mult si vrea mereu in brate. Multe familii gasesc aceasta perioada ca fiind una dintre cele mai solicitante. Pur si simplu exista atatea motive pentru care micutul e agitat incat nici nu mai stii cum sa il ajuti. Contactul fizic, purtatul, alaptatul la cerere sunt necesare si e normal sa ai indoieli ca ai facut o treaba buna pana la aceasta varsta.
Nici la capitolul joaca lucrurile nu stau mai bine. Daca pana acum bebelusul se juca singurel, in apropierea ta, acum a devenit mobil si e in continua miscare, asa ca speram ca ti-ai securizat deja locuinta. Micutul va explora de acum fiecare coltisor ca sa vada ce ar putea inventa cu lucrurile pe care le gaseste. Nu e improbabil sa il gasesti molfaind cabluri, lingand revistele tale preferate sau incercand sa se „imbrace” cu sutienele tale. Citește și despre: Modul în care îi vorbești copilului îi remodelează creierul si îi dezvoltă abilitățile de comunicare de care are nevoie
Probabil ca jucariile nu vor mai fi la fel de interesante, caci cosul de gunoi e mult mai tentant. Peria de toaleta e irezistibila, daca usa de la baie e deschisa. Brusc, te vei trezi cautand pe internet cele mai bune oferte la tarcuri si porti pentru copii.
In urmatoarea perioada, casa ta va fi efectiv intoarsa cu susul in jos, pana cand bebelusul va deveni capabil sa inteleaga si sa accepte limitele de siguranta. Pur si simplu este mai usor sa adaptezi locuinta decat sa incerci sa il inveti prea devreme sa nu umble pe la prize.
Bebelusul va strabate camerele in picioare, tinandu-se de mobilier, dar si de lucruri mai putin practice: galeata cu apa cu care tocmai ai spalat pe jos, cainele care poate pleca in orice clipa, toaleta a carei usa a ramas deschisa si asa mai departe.
CITEȘTE ȘI: Cum îl ajuți pe bebe să meargă singur
Indeparteaza piesele instabile, care pot cadea peste bebelus. Mobilierul care se rastoarna a cauzat destule victime. Ai grija la cablurile care duc spre televizor, la fata de masa pe care si-o poate trage in cap cu orice se afla pe ea si asa mai departe. Este mult mai simplu sa previi decat sa spui NU de 1000 de ori pe zi, creand frustrari de ambele parti. Daca iti doresti mai multi copii cu varste apropiate, acesta ar putea fi un moment bun pentru a-l concepe pe urmatorul. Desigur, ai nevoie si de acceptul medicului pentru a face asta.
CITEȘTE ȘI:
Meniu săptămânal copii de 12-18 luni
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși