Ai auzit ca a imparti patul la somn cu bebelusul este o practica tot mai raspandita, cu efecte benefice. Asa este, iata ce ar trebui sa stii insa legat de potentialele riscuri. Dupa nastere multe mame considera ca le-ar fi mai usor daca ar imparti noaptea acelasi pat cu bebelusul sau pur si simplu nu se pot indura sa puna nou-nascutul intr-un patut separat, prea mare si neprimitor pentru o creatura atat de mica si neajutorata. Dormind in pat cu copilul alaptarea este facilitata, bebelusul este auzit rapid si linistit repede, atat mama cat si copilul se odihnesc mai bine. Insa multe mame au temeri sau mai degraba li se induc aceste temeri de catre ceilalti: dar daca te rostogolesti peste copil in somn? Daca se sufoca?
Este normal sa te gandesti la riscuri. In definitiv orice decizie ai lua ea implica riscuri si nu se poate spune ca exista un spatiu 100% sigur pentru somnul unui nou-nascut. Singur in patut poate se ineaca cu propria voma si nu-l auzi sau ajungi prea tarziu la el, poate face febra mare peste noapte si nu ai cum sa-l simti si asa mai departe. Prin urmare grijile sunt legitime. Partea buna este ca specialistii considera ca daca se respecta anumite precautii in practicarea bed-sharing-ului, riscurile devin minime!
Iata aspectele care trebuie neaparat luate in considerare daca te decizi sa dormi cu bebelusul:
Daca doarme si sotul in acelasi pat el trebuie sa fie constient de asta, adica sa stie de la inceput, nu sa aduci bebelusul in pat in timpul noptii fara ca el sa realizeze acest lucru! Nou-nascutul NU trebuie sa imparta patul cu frati mai mari. Pentru cea mai mare siguranta acest lucru trebuie evitat pana la 1 an. Nu trebuie sa impartiti patul si cu animalele de companie. Evitati sa impartiti patul cu bebelusul daca sunteti fumatoare, la fel si daca sotul e fumator! Nu impartiti acelasi pat cu copilul daca sunteti sub influenta alcoolului, drogurilor, sedativelor sau altui tip de medicatie care ar putea interfera cu reflexele si constienta voastra!
Daca aveti parul foarte lung ar fi bine sa-l tineti strans la somn.
Nu puneti in pat paturi groase, perne pufoase, plusuri.
Bebelusul trebuie sa doarma pe o suprafata ferma! Nu se recomanda dormitul pe canapea!
Fiti atenti la posibilele “capcane”, spatii unde ar putea fi prinsi bebelusii, obiecte care i-ar putea rani, panglici la lenjerie.
Nu imbracati bebelusul prea gros mai ales ca in apropierea corpului mamei temperatura lor e mai ridicata decat daca ar dormi singuri!
Bebelusul nu trebuie sa doarma pe plapuma sau in apropierea pernelor. CITEȘTE ȘI: 9 Aspecte pe care nu ți le spune nimeni despre nou născut
Daca acordati atentie acestor aspecte veti putea imparti patul cu copilul in maxima siguranta. Nu trebuie sa va faceti probleme ca ati putea strivi copilul deoarece in timpul somnului corpul “stie” ce este in jurul lui altfel am cadea din pat si presupun ca nu ati patit asa ceva ca adulti! La fel cum corpul este avertizat sa nu cada din pat la fel primeste semnale ca bebelusul este langa el. Este indiscutabil ca mama si bebelusul au nevoie de apropiere, de conectare, deci este firesc ca acest lucru sa se petreaca si noaptea. In special in cazul mamelor care alapteaza, alaptarea pe timpul noptii fiind deosebit de importanta.
Studiile antropologice arata ca mama si bebelusul “isi raspund” unul altuia in toate stadiile somnului. Tot studiile au concluzionat ca de la 2 luni in sus atat mama cat si bebelusul sunt extrem de constienti de miscarile celuilalt in timpul noptii iar un bebelus sanatos peste aceasta varsta poate raspunde instantaneu la potentialele pericole de obtructionare a cailor respiratorii alertand mama. CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
Accidentele de care vorbesc unii s-au intamplat in conditii de nerespectare a sigurantei de care am vorbit anterior. Una e sa dormi constient cu copilul si alta e sa adormi langa el pe canapea fara sa-ti fi propus. Aceasta situatie poate fi intr-adevar periculoasa! Riscul sufocarii, caderii, lovirii este dat de aceste atipiri accidentale, de anumite conditii medicale si toate aspectele mentionate anterior. Dar pentru o mama sanatoasa, care alapteaza, a dormi impreuna cu bebelusul este cea mai buna varianta, atat pentru conectare, facilitarea alaptarii cat si pentru o odihna mai buna si un somn mai linistit al amandurora. CITEȘTE ȘI: 6 Poziții sigure în timpul somnului pentru nou născuți