Organizatiile internationale de sanatate recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si continuarea alaptarii pana la minimum doi ani. Totusi rata alaptarii este destul de scazuta la noi in tara si nu multe mame se gandesc ca si locul unde doarme bebelusul influenteaza succesul alaptarii. Exista o vesnica polemica intre mamele care prefera sa culce bebelusul singur in camera in patutul sau si mamele care practica bed-sharing, dormitul in acelasi pat cu copilul, motivele fiind diverse. Specialistii spun insa ca in ceea ce priveste alaptarea, succesul ei este potentat de impartirea spatiului de somn cu bebelusul.
De ce este benefic sa dormi in pat cu bebelusul daca vrei sa alaptezi cat mai mult?
Bebelusii care dorm singuri in alta incapere tind sa renunte la supturile de noapte deoarece de multe ori semnalele lor nu sunt auzite de mame, pe cand cei care dorm langa mama, simtindu-i caldura si mirosul, au treziri de supt si noaptea ceea ce este benefic pentru mentinerea si stimularea lactatiei, noaptea prolactina secretandu-se in cele mai mari cantitati. Mamele care alapteaza si dorm in pat cu copilul sunt mult mai odihnite decat cele care “fac naveta” intre patul lor si patut sau mai mult, intre o camera si alta. Cand copilul se trezeste noaptea o mama care nu imparte acelasi spatiu cu el trebuie sa se trezeasca total pentru a ajunge la el, uneori cand copilul este deja nervos din cauza foamei/setei/nevoii de consolare. CITEȘTE ȘI: 5 motive importante (și NORMALE) pentru care bebelușii alăptați se trezesc să pape peste noapte
Multe mame, din cauza oboselii, ajung sa scoata mesele de noapte ale copilului sabotand propria productie de lapte pe care din acest motiv ar putea chiar sa o piarda. Pentru mamele care dorm cu copilul e mult mai usor, de multe ori ele alaptand copilul intr-o stare de semi-trezire, fara sa trebuiasca sa se ridice si sa le zboare somnul, fiind mult mai odihnite si mai apte de a face fata unei noi zile decat cele care au avut “plimbari” intre doua incaperi. In plus alaptarea in pozitia culcat este mai comoda atat pentru mama cat si pentru bebelusi, pe masura ce cresc ei reusind sa se “mufeze” la sanul mamei singuri. Deci mamele care alapteaza si dorm cu copilul au parte de treziri mai dese dar somnul lor este mult mai de calitate comparativ cu al celor care nu practica bed-sharing. Citește și despre: Bebelușul vrea să își petreacă toată noaptea la sân? Se trezește de nenumărate ori? Simți că nu mai poți face față încă unei nopți nedormite?
De ce evita totusi mamele bed-sharingul?
Le este frica sa nu doarma atat de profund incat sa striveasca bebelusul.
Grija este justificata doar in cazul celor consumatoare de alcool, care se drogheaza sau iau somnifere. Acestora si fumatoarelor inversunate nu li se recomanda sa doarma in acelasi pat cu bebelusul, desigur.
Se tem ca nu e “igienic”.
Grija nejustificata, bebelusul fiind deja in contact cu bacteriile mamei inca de cand a trecut prin vaginul ei la nastere, tocmai ca bacteriile de pe corpul mamei sunt benefice bebelusului, de aici si recomandarea contactului “piele pe piele” cat mai des.
Teama de SIDS.
Tocmai ca studiile au aratat ca sindromul mortii subite la bebelusi apare mult mai rar spre deloc in cazul bebelusilor care sunt alaptati si care impart acelasi spatiu de somn cu sugarul. Prin urmare inclusiv pentru succesul alaptarii nu ar trebui sa evitati dormitul in acelasi pat cu copilul, luand masurile de precautie necesare.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.